Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΙΟΒΕ: Στο 3,2% η ύφεση το 2010

Στο 3,2% θα διαμορφωθεί η ύφεση το 2010, εκτιμά το ΙΟΒΕ. Παράλληλα, βλέπει ότι δεν θα χρειαστεί αναδιάρθρωση χρέους. Εάν δεν πειστούν οι αγορές, πιθανή η τριετής παράταση δανεισμού από τρόικα. ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ.

ΙΟΒΕ: Στο 3,2% η ύφεση το 2010
Στο 3,2% θα διαμορφωθεί η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2010, εκτιμά το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεσή του.

Το ΙΟΒΕ προβλέπει βάθυνση της ύφεσης στην ελληνική οικονομία τουλάχιστον στα προσεχή τρίμηνα. Παράλληλα, εκτιμά ότι η έντονη επιτάχυνση στον πληθωρισμό που εμφανίστηκε στο τελευταίο τρίμηνο θα συνεχιστεί με χαλαρότερους ρυθμούς.

Η τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ είναι αφιερωμένη στο μνημόνιο που υπέγραψε το ελληνικό δημόσιο με την τρόικα. Όπως αναφέρει, το μνημόνιο αποτελεί το διαβατήριο για τη σωτηρία της Ελλάδας. "Οι μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται στο μνημόνιο έχουν ισχυρότατες, μακροχρόνιες, θετικές επιδράσεις στα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Η επίδραση στον πληθωρισμό είναι ευεργετική", αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Η άποψη του ΙΟΒΕ είναι ότι η επιμελής εφαρμογή του μνημονίου μπορεί να οδηγήσει την ελληνική οικονομία τόσο στη δημοσιονομική εξυγίανση όσο και στην οικονομική ανάκαμψη.

Βεβαίως, τονίζει, δεν αποτελεί πανάκεια και αφήνει πολλά σημαντικά ζητήματα ανοιχτά ώστε να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν από την ελληνική κυβέρνηση με ορίζοντα δεκαετίας: ζητήματα κυρίως θεσμικά, διαρθρωτικά και κοινωνικής πολιτικής.


Τι λέει για αναδιάρθρωση χρέους

Σχετικά με τη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, το ΙΟΒΕ σημειώνει ότι η δημιουργία εκ νέου πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων της τάξης του 6% του ΑΕΠ, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο, πιθανότατα θα πείσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές για το αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου, αφού, όπως άλλωστε αναφέρεται στο περί δημοσίων οικονομικών κεφάλαιο της παρούσας έκθεσης, θα οδηγήσει σε ταχεία αποκλιμάκωση του λόγου του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ από το 2013 και μετά.

Επομένως, η αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους θα μπορεί να συνεχιστεί κανονικά μετά το 2012.

Εάν όμως οι χρηματοπιστωτικές αγορές συνεχίζουν και τότε να δυσλειτουργούν ή να δυσπιστούν, αναφέρει, τότε είναι πολύ πιο πιθανό να επεκταθεί η διάρκεια της χρηματοδότησης της Ελλάδας από την τρόικα για μία ακόμα τριετία, παρά να αναγκαστεί η χώρα να προβεί σε οποιουδήποτε είδους αναδιάρθρωση χρέους.


* Η τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v