Ρέππας: Μόλις 300 εκατ. τα χρέη προς τεχνικές

Μόλις 300 εκατ. ευρώ χρωστά αυτήν τη στιγμή το ελληνικό δημόσιο στις κατασκευαστικές εταιρίες, σύμφωνα με όσα δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Υποδομών κ. Δ. Ρέππας.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Ρέππας: Μόλις 300 εκατ. τα χρέη προς τεχνικές
Μόλις 300 εκατ. ευρώ χρωστά αυτήν τη στιγμή το ελληνικό δημόσιο στις κατασκευαστικές εταιρίες, σύμφωνα με όσα δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Υποδομών κ. Δ. Ρέππας.

Ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι το τελευταίο εξάμηνο το υπουργείο Υποδομών έχει διαθέσει περί το 1,2 δισ. ευρώ για την πληρωμή εργασιών που έχουν ήδη εκτελέσει οι τεχνικές εταιρίες σε δημόσια έργα, ενώ το ποσό των 300 εκατ. ευρώ που απομένει να καταβληθεί αφορά ουσιαστικά σε εργασίες που έγιναν τους τελευταίους μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κατασκευαστές και οι κλαδικές οργανώσεις τους κάνουν λόγο για χρέη του Δημοσίου που ανέρχονται σήμερα στο ποσό του 1,5 δισ. ευρώ και για τον λόγο αυτόν έχουν ζητήσει την ταχύτερη δυνατή καταβολή τους, καθώς πολλές από τις εταιρίες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας.

Πάντως, από τις δηλώσεις του υπουργού φαίνεται ότι υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στο υπουργείο και στους κατασκευαστές σχετικά με το ύψος των οφειλών, γεγονός που πιθανότατα θα προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά των τεχνικών εταιριών.


---Δύο νέα έργα υποδομής με σύμβαση παραχώρησης

Ο υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε παράλληλα την προώθηση δύο νέων έργων υποδομής που θα υλοποιηθούν με τη μέθοδο της σύμβασης παραχώρησης σε ιδιώτες.

Ο ίδιος τόνισε ότι έχει δώσει ήδη εντολή να προχωρήσει η διαδικασία ωρίμανσης των δύο έργων.

Ειδικότερα, το πρώτο έργο αφορά στην κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνα - Θήβα, που θα παρακάμπτει τον αστικό ιστό της πρωτεύσας, ενώ η δεύτερη σύμβαση παραχώρησης έχει να κάνει με την υποθαλάσσια ζεύξη της Λευκάδας με την ηπειρωτική χώρα.

Το ύψος του δεύτερου αυτού έργου θα είναι της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ.

---Ομάδες εργασίας για έργα παραχώρησης

Εν τω μεταξύ, τα προβλήματα που εμποδίζουν την ομαλή υλοποίηση των πέντε συμβάσεων παραχώρησης για τους οδικούς άξονες της χώρας θα επιχειρήσει να επιλύσει το επόμενο διάστημα η Επιτροπή Μεγάλων Έργων, που συνήλθε σήμερα στο υπουργείο Υποδομών - Μεταφορών παρουσία όλων των συναρμόδιων υπουργών (Δ. Ρέππα, Γ. Παπακωνσταντίνου, Λ. Κατσέλη, Τ. Μπιρμπίλη, Π. Γερουλάνου και Χ. Παμπούκη).

Πιο συγκεκριμένα, η επιτροπή αποφάσισε να συσταθούν ομάδες εργασίας από τους Γ.Γ. των υπουργείων, προκειμένου να λύσουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις άδειες περιβαλλοντικών όρων, τις μετακινήσεις των δικτύων κοινής ωφέλειας, τις αρχαιολογικές έρευνες και κυρίως με τις απαλλοτριώσεις, οι οποίες έχουν καθυστερήσει σημαντικά σε σχέση με τις συμβατικές υποχρεώσεις του υπουργείου Υποδομών, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την υλοποίηση των ίδιων αυτών συμβάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Υποδομών επιχειρεί να διευθετήσει τα ζητήματα αυτά προκειμένου να προλάβει τυχόν ενέργειες εκ μέρους των τραπεζών που χρηματοδοτούν τα πέντε μεγάλα οδικά έργα και οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμη και σε ακύρωση των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί.

Η Επιτροπή Μεγάλων Έργων, η οποία συνήλθε σήμερα για πρώτη φορά, θα συνεδριάζει μία φορά τον μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v