ΥΠΟΙΚ: "Περνάνε" οι τράπεζες τα stress tests

"Οι ελληνικές τράπεζες θα τα πάνε καλά στα stress tests αλλά θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο συμπράξεων για την επόμενη μέρα", τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Το 2011 η επιστροφή στην αγορά ομολόγων.

ΥΠΟΙΚ: Περνάνε οι τράπεζες τα stress tests
Οι ελληνικές τράπεζες θα τα πάνε καλά στα stress tests αλλά θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο συμπράξεων για την επόμενη μέρα, τόνισε ο υπουργός οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στο Reuters.

"Είναι σαφές ότι το μόνο σημείο που επιδέχεται κριτικής είναι το άνοιγμά τους στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Εκτός αυτού, συνεχίζουν να είναι ιδιαίτερα αξιόχρεες. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να σκεφτούν την επόμενη μέρα, στρατηγικές κινήσεις. Θα πρέπει να εξετάσουν πιθανές συνεργασίες", σημείωσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων εντός του 2011.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ευθυγραμμισμένη με το πρόγραμμα δημοσιονομικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αλλά οι προσπάθειες μείωσης του ελλείμματος επιβαρύνονται από ρίσκα, και συγκεκριμένα, από τις δαπάνες στην υγεία και τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

"Στόχος μας είναι να τελειώσουμε το έτος με καλά νέα σε τρεις πλευρές: Μια πειστική προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος, μια επίσης πειστική και επιτυχημένη προσπάθεια δομικών μεταρρυθμίσεων και καλύτερη του αναμενόμενου αναπτυξιακή τροχιά", σημείωσε ο υπουργός. 

"Αυτοί οι τρεις παράγοντες θα αλλάξουν τις επικρατούσες αντιλήψεις και θα πείσουν και τους δυσκολόπιστους ότι είμαστε σε σωστό δρόμο και έτσι, θα γίνει ευκολότερο για εμάς να επιστρέψουμε στις αγορές ομολόγων κάποια στιγμή εντός του 2011", εξήγησε ο κ. Παπακωνσταντίνου. 

Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας ότι "επικεντρωνόμαστε στην επιτυχημένη υλοποίηση του προγράμματος".

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα για καλύτερη τροχιά ανάπτυξης σε σχέση με την πρόβλεψη για ύφεση 4% εφέτος. "Ελπίζουμε να κλείσουμε το έτος με καλύτερη απόδοση σε σχέση με τις προβλέψεις", τόνισε, εκτιμώντας ότι η ύφεση ενδέχεται να διαμορφωθεί κάπου μεταξύ του 3% και του 4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v