Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάδα: Χάνουμε 800 εκατ. ευρώ από τη Σλοβακία;

Συναγερμός έχει σημάνει στις Βρυξέλλες μετά την απόφαση της σλοβακικής κυβέρνησης να συστήσει στη βουλή της χώρας να καταψηφίσει τη χρηματική βοήθεια προς την Ελλάδα, ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Ελλάδα: Χάνουμε 800 εκατ. ευρώ από τη Σλοβακία;
Συναγερμός έχει σημάνει στις Βρυξέλλες μετά την απόφαση της σλοβακικής κυβέρνησης να συστήσει στη βουλή της χώρας να καταψηφίσει τη χρηματική βοήθεια προς την Ελλάδα, ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Πριν από λίγο το πρωθυπουργικό γραφείο έκανε γνωστό ότι δεν είναι υπέρ του διμερούς δανείου που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση με τη χώρα μας, ως μέρος του πακέτου των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ευρωζώνη.

Απο την άλλη, η σλοβακική κυβέρνηση, έπειτα από έντονες πιέσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους, και ιδιαίτερα από τον πρόεδρο του Eurogroup, κ. Ζαν-Κλoντ Γιούνκερ, υπέγραψε τη συμφωνία για τη δημιουργία του ταμείου στήριξης της ευρωζώνης ύψους 440 δισεκατομμυρίων ευρώ, βάζοντας ωστόσο όρους!

Ο εκπρόσωπος Tύπου της κυβέρνησης είπε ότι η Σλοβακία θα υπογράψει μεν επί της αρχής για να μην προκαλέσει πρόβλημα στη λειτουργία του μηχανισμού (EFSF) "όμως καλούμε τη βουλή να απορρίψει τη βοήθεια προς την Ελλάδα".

Επιπλέον, ο κ. Ράτο Μπάτο δήλωσε ότι η αποδοχή της Σλοβακίας για τη δημιουργία του ευρωταμείου πρέπει να συνδυαστεί με την επιβολή πιο αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων και τη δυνατότητα ελεγχόμενης πτώχευσης για τις χώρες που δεν ακολουθούν συνετή δημοσιονομική πολιτική.

Η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση της Σλοβακίας κρατούσε εδώ και μέρες "όμηρο" το Ταμείο, καθώς χρειάζονται και οι 16 υπογραφές των χωρών της ευρωζώνης για να λειτουργήσει.

Προεκλογικά το κυβερνών κόμμα είχε ως επίκεντρο της καμπάνιας του τις ενστάσεις για τη διάσωση μελών της ευρωζώνης με κονδύλια από τους "16".

Υπενθυμίζεται ότι η Σλοβακία κατατάσσεται ως η φτωχότερη χώρα της ζώνης του ευρώ και βάσει της συμφωνίας για τη θέσπιση του Ταμείου θα πρέπει να συνεισφέρει 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε εγγυήσεις (εκτός από τα 800 εκατομμύρια για την Ελλάδα).

Η υπογραφή της διμερούς συμφωνίας με τη χώρα μας προκάλεσε οργή στην σλοβακική κοινωνία, που αντέδρασε στη λογική μια πιο φτωχή χώρα να βοηθήσει χρηματικά μια πιο πλούσια.

Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Κομισιόν ανέφερε στο euro2day ότι οι Βρυξέλλες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και περιμένουν τις αποφάσεις του κοινοβουλίου της χώρας "ώστε να δράσουν αναλόγως".

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του μνημονίου η εκταμίευση των δόσεων αλλά και των αποφάσεων που αφορούν στην Ελλάδα πρέπει να περνά από την έγκριση όχι μόνο της τρόικας αλλά και των 16 υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης.

Στην πρεμιέρα του τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Σλοβάκος υπουργός δεν δίστασε να διατυπώσει εξαρχής τη σκληρή στάση της κυβέρνησής του απέναντι στη βοήθεια προς την Ελλάδα, ενώ συντάχθηκε υπέρ της γερμανικής πρότασης για την ελεγχόμενη πτώχευση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v