Το ΣτΕ "φρενάρει" την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού

Το ΣτΕ έκανε δεκτή αίτηση κατοίκων του δήμου Ζαχάρως που ζητούσαν να ακυρωθούν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή τμήματος της Ολυμπίας Οδού που διέρχεται από τη λίμνη Καϊάφα.

Το ΣτΕ φρενάρει την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού
Το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 2473/2010 απόφασή του έκανε δεκτή αίτηση κατοίκων και ιδιοκτητών ακινήτων του δήμου Ζαχάρως στην Ηλεία που ζητούσαν να ακυρωθεί η από τις 30/5/2006 υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή του τμήματος της Ολυμπίας Οδού που διέρχεται από τη λίμνη Καϊάφα. Όπως είναι γνωστό, η Ολύμπια Οδός συνδέει τους λιμένες Πατρών και Καλαμάτας, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, η λίμνη Καϊάφα εντάσσεται στο δίκτυο Natura 2000. Ακόμη, το ΣτΕ έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς των προσφυγόντων ότι παράνομα επιλέχτηκε η χάραξη της Ολυμπίας Οδού από τον Τόπο Κοινοτικής Σημασίας της λίμνης Καϊάφα, χωρίς να εκτιμηθεί ότι αυτό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη λίμνη, όπως και στην πανίδα και χλωρίδα της περιοχής.

Τέλος, το ΣτΕ έλαβε υπόψη του την προειδοποιητική επιστολή της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις σημαντικές επιπτώσεις του έργου κατασκευής της Ολυμπίας Οδού στο περιβάλλον της λίμνης Καϊάφα. Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι δεν ελήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα, με συνέπεια να τίθενται σε σοβαρό κίνδυνο τα οικολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v