Υπ. Μεταφορών: Στην τρόικα οι ευθύνες για τον ΟΣΕ

Στην αντεπίθεση περνά το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και πλέον εγκαλεί την τρόικα για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο ζήτημα εξυγίανσης του ΟΣΕ.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Υπ. Μεταφορών: Στην τρόικα οι ευθύνες για τον ΟΣΕ
Στην αντεπίθεση περνά το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και πλέον εγκαλεί την τρόικα για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο ζήτημα εξυγίανσης του ΟΣΕ.

Την ερχόμενη Πέμπτη και την Παρασκευή ο υπουργός κ. Ρέππας και ο γενικός γραμματέας κ. Τσιόκας θα έχουν συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας που θα βρεθούν στην Αθήνα προκειμένου να ελέγξουν την πορεία υλοποίησης του μνημονίου.
 
Από την πλευρά του υπουργείου αναφέρεται ότι την ευθύνη καθυστέρησης έχει η τρόικα, η οποία μελετά τις προτάσεις που έχει καταθέσει το υπουργείο ήδη από τις 24 Ιουνίου.

Κεντρικός πυρήνας του σχεδίου που έχει δοθεί προς έγκριση είναι η ανάληψη του συνόλου των χρεών του ΟΣΕ που προσεγγίζουν τα 11 δισ. ευρώ από το κράτος, με αντάλλαγμα την εκχώρηση της περιουσίας του οργανισμού. Σύμφωνα με παλαιότερες αποτιμήσεις, η περιουσία του ΟΣΕ υπολογίζεται σε περίπου 4,5 δισ. ευρώ, αλλά είναι πλήρως αναξιοποίητη.
 
Στο σκεπτικό της πρότασης τους υπουργείου προς την τρόικα αναφέρεται ότι με την κατάλληλη αξιοποίηση η αξία της περιουσίας αυτής θα αυξηθεί σημαντικά προσεγγίζοντας πιθανόν το κόστος των χρεών που θα αναλάβει το Δημόσιο.

Όχι σε νέα ελλείμματα

Δέσμευση που αναλαμβάνουν το αρμόδιο υπουργείο αλλά και ο ΟΣΕ είναι ότι στο εξής δεν θα σημειωθούν νέα ελλείμματα. Η πρόταση δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση της τρόικας και η διερεύνηση αφορά κυρίως στη νομική πλευρά της υπόθεσης και στο κατά πόσον αυτή μπορεί να σταθεί χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα.

Η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές, ωστόσο, όπως σημειώνουν παράγοντες του υπουργείου, υπάρχουν "κόκκινες" γραμμές πίσω από τις οποίες η ηγεσία του υπουργείου είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει.
 
Όχι και σε απολύσεις

Συγκεκριμένα, το υπουργείο έχει τονίσει από την αρχή ότι δεν ήταν διατεθειμένο να δεχτεί κλείσιμο του ΟΣΕ και απολύσεις προσωπικού καθώς και τα δύο αυτά σενάρια έπεσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το θέμα των εργαζομένων, ο κ. Ρέππας ξεκαθάρισε και χθες την πρόθεση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να μη δεχτεί απολύσεις στον ΟΣΕ. "Δεν είναι παραδεκτή μια ρύθμιση η οποία θα προβλέπει απολύσεις. Δεν είναι δυνατόν να απολυθούν άνθρωποι 50 - 55 ετών", σημείωσε ο υπουργός Υποδομών, καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι και οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν πως θα έχουν απώλειες τα δικαιώματά τους.
 
"Όπως όλοι χάσαμε κάτι αυτήν την περίοδο, θα χάσουν κάτι από αυτά τα οποία θεωρούν κεκτημένα", τόνισε καλώντας τους εργαζομένους του ΟΣΕ να αποδεχτούν τη λύση που θα τους προταθεί προκειμένου να επιλυθεί ένα πρόβλημα που χρονίζει και επιβαρύνει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Για το θέμα της διαγραφής του χρέους ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι πρόκειται για ζήτημα το οποίο είναι υπό συζήτηση με την τρόικα, ώστε να προχωρήσουν οι τελικές ρυθμίσεις. "Εμείς επειγόμαστε, έχουμε κάνει σαφή τη θέση της χώρας μας, θέλουμε το συντομότερο δυνατό να έχουμε τη δική τους αντίδραση, σχόλια και παρατηρήσεις, προκειμένου αυτό το νομοσχέδιο να πάρει την τελική μορφή του και να ψηφιστεί από τη Βουλή, ώστε να αρχίσει να εφαρμόζεται".

Επιπλέον, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σημείωσε ότι το υπουργείο στο πλαίσιο του μνημονίου έχει αναλάβει και την υποχρέωση απελευθέρωσης των εμπορευματικών μεταφορών. Το σχέδιο νόμου είναι έτοιμο και αναμένει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v