Σκληρή πολιτική σύγκρουση λόγω του Γ. Αγγέλου

Η απολογία του Γιάννη Αγγέλου για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας διαβιβάστηκε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που συνεχίζει τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Σκληρή πολιτική σύγκρουση λόγω του Γ. Αγγέλου
Η απολογία του κ. Γιάννη Αγγέλου, ενώπιον της ανακρίτριας κ. Ειρήνης Καλού για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας, διαβιβάστηκε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που συνεχίζει τη διερεύνηση της υπόθεσης, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Σε αυτήν ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, διακηρύσσει τη μη ανάμειξή του στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις και υποστηρίζει ότι η εγγύτητα της σχέσης του με τον πρώην πρωθυπουργό δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους να τον εμπλέξουν στην υπόθεση, "θεωρώντας ότι είμαι το πιο πρόσφορο μέσο για να πλήξουν τον πρωθυπουργό".

Στην απολογία του, ο κ. Αγγέλου υπογραμμίζει πως οι υπουργοί και υφυπουργοί της Νέας Δημοκρατίας που υπέγραψαν τις επίμαχες αποφάσεις (παραίτηση από το δικόγραφο, "ανταλλαγές" εκτάσεων) "ενήργησαν αυστηρά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, υπογράφοντάς τες. Έχουν υποστηρίξει κατ’ επανάληψη, όπου κλήθηκαν να το κάνουν, ότι ενήργησαν αυτοβούλως και με πλήρη πεποίθηση ότι έπρατταν το νόμιμο και ορθό.

Ως εκ τούτου, δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή του πρώην πρωθυπουργού. Όσοι το επιχειρούν αυτό, αναφερόμενοι στο Μαξίμου, το κάνουν για ευνόητους λόγους, διότι με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να βρουν άλλοθι για τις δικές τους ενέργειες. Το κάνουν δε εκ των υστέρων, εντελώς όψιμα και μάλιστα όταν απέκτησαν την ιδιότητα του κατηγορουμένου".

Δεδομένου πάντως ότι ο ίδιος ο κ. Αγγέλου κατηγορείται ως επί το πλείστον, βάσει της σχετικά πρόσφατης μαρτυρίας του κ. Πέτρου Δούκα, πως με τηλεφώνημά του στον τότε υφυπουργό Οικονομικών τον παρότρυνε αντικειμενικά να προωθήσει την υπόθεση σε κατεύθυνση φιλική προς τα συμφέροντα της Μονής (παραίτηση από το δικόγραφο και μάλιστα γρήγορη), ο μάρτυρας αποφεύγει να εντάξει τον κ. Δούκα σε όσους "προσπαθούν να βρουν άλλοθι για τις δικές τους ενέργειες", εκτιμώντας πως ο πρώην υφυπουργός δεν θυμάται επακριβώς τον χρόνο του τηλεφωνήματος που δέχθηκε, ούτε τις λεπτομέρειές του.

"Είναι προφανές ότι ο κ. Δούκας δεν θυμάται καλά. Κάτι θυμάται, αλλά δεν το θυμάται καλά", αναφέρει ο κ. Αγγέλου σχετικά με το τηλεφώνημά του προς τον πρώην υφυπουργό, το οποίο κατά τη δική του εκδοχή έγινε μετά την προσυπογραφή των επίμαχων αποφάσεων από τον κ. Δούκα και ως εκ τούτου δεν επηρέασε ουσιωδώς την υπόθεση.

"Όσον αφορά στην ιδιότητά μου, ο κ. Δούκας είναι προφανώς από αυτούς που θεωρούν ότι η εγγύτητά μου προς τον τότε πρωθυπουργό έδινε τη δυνατότητα πολιτικών παρεμβάσεων και επιρροής στις αποφάσεις του, κάτι που δεν είναι σωστό". Ο κ. Δούκας "συγχέει τα γεγονότα και δεν θέλω να πιστεύω ότι ανακριβολογεί σκοπίμως".

Ο κ. Αγγέλου, επίσης, διαψεύδει όσους μάρτυρες ανέφεραν απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία του με τους μοναχούς, ενώ επανέλαβε ότι το τότε πρωθυπουργικό γραφείο του οποίου προΐστατο περιοριζόταν στο να διαβιβάζει τις επιστολές που δεχόταν στους "εκάστοτε αρμοδίους".

- "Σε περίπτωση που η επιστολή αφορούσε σε καταγγελία σε βάρος υπουργού, θα διαβιβάζατε πάλι την καταγγελία στον καταγγελλόμενο; Τι νόημα θα είχε μια τέτοια διαβίβαση;", ρωτά η ανακρίτρια τον κ. Αγγέλου.

- "Το πρωθυπουργικό γραφείο δεν ήταν δικαστήριο. Η πολιτική δεν ασκείται με νομικούς όρους. Ο υπουργός ή υφυπουργός, εφόσον παραμένει στη θέση του, εξακολουθεί να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού". απαντά εκείνος.

· Κατά τη σημερινή διαδικασία, η Προανακριτική Επιτροπή ενημερώθηκε και για την αγωγή για συκοφαντία που δέχθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Δ. Τσιρώνης, από την τράπεζα Marfin, έχοντας εκφράσει την άποψη πως η χρηματοδότηση της Μονής Βατοπεδίου από την τράπεζα είναι ερευνητέα.

"Δεν είμαι εγώ που δυσφημώ τη συγκεκριμένη τράπεζα. Την τράπεζα έχουν δυσφημήσει με τις πράξεις τους οι διοικούντες αυτήν. Χρέος δικό μας με συναίσθηση της ευθύνης μας απέναντι στο κύρος της τράπεζας αυτής, στους χιλιάδες εργαζομένους που απασχολεί και στους μετόχους της, είναι σε συνεργασία με τα αρμόδια κρατικά εποπτικά όργανα και τις αρμόδιες αρχές, να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους", αναφέρει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο βουλευτής, ανακοινώνοντας πως το σύνολο των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής καταδίκασε την πρωτοβουλία της Marfin.

Οι κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού

Με αφορμή το θέμα του κ. Γιάννη Αγγέλου, συνεργάτες του κ. Κώστα Καραμανλή ανέφεραν:

"Η εξοντωτική και εμφανώς άδικη αντιμετώπιση του Γιάννη Αγγέλου αποδεικνύει, πέρα από οποιαδήποτε αμφιβολία, πως το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του οργανώνουν συστηματικά πολιτικές διώξεις, με στόχο την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κώστα Καραμανλή.

Η τακτική και η νοοτροπία του σημερινού πρωθυπουργού είναι γνωστές. Κάθε φορά που βρίσκεται μπροστά σε προβλήματα, τα οποία ο ίδιος δημιουργεί, επιτίθεται κατά των πολιτικών του αντιπάλων, προσπαθώντας έτσι να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Ειδικά τώρα που γιγαντώνεται η δικαιολογημένη αντίδραση των πολιτών στην αδιέξοδη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Όμως, οι προγραφές και οι ατεκμηρίωτες διώξεις πολιτικών αντιπάλων οδηγούν σε νοσηρά φαινόμενα, σε καταστάσεις που πληγώνουν βαθιά τον τόπο. Όσοι καταφεύγουν σε τέτοιες μεθοδεύσεις φέρουν ακέραια την ευθύνη για τα αποτελέσματα των πρακτικών τους. Και ας γνωρίζουν καλά: θα μας βρουν όλους αταλάντευτα απέναντί τους".

Πλήρη πολιτική κάλυψη στον κ. Γιάννη Αγγέλου έδωσε ο υπεύθυνος τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν.Δ. κ. Αναστάσιος Νεράντζης, ενώ ταυτόχρονα εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας το ότι έχει στήσει σκευωρία σε βάρος του κόμματός του.

Με αφορμή την υπόθεση Βατοπεδίου και την απόφαση, μετά την απολογία του, για απαγόρευση εξόδου και εγγύηση 400.000 ευρώ σε βάρος του πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου του κ. Κώστα Καραμανλή, ο κ. Νεράντζης δήλωσε: "Πέρα από το υλικό της υποθέσεως που είναι ήδη γνωστό, κανένα άλλο νέο στοιχείο δεν προέκυψε, που να δικαιολογεί τη μεταβολή της θέσης μας σχετικά με την όλη υπόθεση. Προκαλεί κατάπληξη λοιπόν η μεταχείριση που επιφυλάχθηκε στον κ. Αγγέλου, μια μεταχείριση που υπερακοντίζει σαφώς τους σκοπούς του νόμου, μια μεταχείριση που ταιριάζει σε ομολογημένα ή πολλαπλώς τεκμηριωμένα αδικήματα και αφορά άλλους κατηγορουμένους για άλλα αδικήματα".

Και ο κ. Νεράντζης κατέληξε: "Κατέστη πλέον φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά στην κορύφωση της σκευωρίας που έχει στήσει το ΠΑΣΟΚ σε βάρος της Ν.Δ., με σύσταση εξεταστικών επιτροπών, οι οποίες δεν βρίσκουν τίποτε, και με ψήφιση νόμων κομμένων και ραμμένων στα μέτρα της κατασκευής ή του εκμαυλισμού μαρτύρων".

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε ότι "η μεταχείριση, που επιφυλάχθηκε στον Γιάννη Αγγέλου παραβιάζει βασικές αρχές της Δικονομίας και του Ποινικού Δικαίου" και σημείωσε πως "αυτό που ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ δεν είναι η αποκάλυψη της αλήθειας ούτε η διερεύνησή της μέχρι το τέλος".

"Το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται να παραπλανήσει την κοινή γνώμη, να κατασκευάσει δήθεν ενόχους εκ των προτέρων και να εκτρέψει την προσοχή του ελληνικού λαού από τα πελώρια λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησής του, που μας οδήγησαν στην τριμερή επιτήρηση", κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ο κ. Αγγέλου είναι ο μοναδικός από τους κατηγορουμένους στην υπόθεση των ανταλλαγών της Μονής Βατοπεδίου με το Δημόσιο στον οποίο επιβλήθηκε τόσο υψηλή χρηματική εγγύηση. Μέχρι στιγμής σε άλλους κατηγορούμενους για την ίδια υπόθεση η ανακρίτρια και ο εισαγγελέας έχουν επιβάλει χρηματικές εγγυήσεις από 30 έως και 100 χιλιάδες ευρώ.

Ο διευθυντής του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού απολογήθηκε χθες επί περίπου 11 ώρες στην ανακρίτρια κ. Ειρήνη Καλού για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία σχετικά με τις ανταλλαγές της Μονής Βατοπεδίου με το Δημόσιο.

Ο κ. Αγγέλου, καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξή του στην παρούσα υπόθεση. Εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου, στο οποίο προσήλθε με τους συνηγόρους του, κ. Ζήση Κωνσταντίνου και κ. Ράνια Καραπλιάνη, αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση στους δημοσιογράφους.

Οι συνήγοροί του μετά την απόφαση δήλωσαν: "Επρόκειτο για μια απολογία επί μιας κατηγορίας κατά τη γνώμη μας, νομικώς και ουσιαστικώς, αβάσιμης και αναπόδεικτης. Η κατηγορία στηρίχθηκε σε ένα τηλεφώνημα με τον Π. Δούκα, το περιεχόμενο του οποίου διαστρεβλώθηκε και τελικώς μεταμορφώθηκε σε ένα παντελώς αυθαίρετο κατηγορητήριο, αποδίδοντάς του την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε μία πράξη που δεν έχει καν κριθεί".

Επίσης, πρόσθεσαν: "Η απόφαση περί επιβολής περιοριστικών όρων, και μάλιστα τόσο δυσβάστακτων, αγνόησε την προσωπικότητα και την οικονομική κατάσταση του κατηγορουμένου, δεν συνεκτίμησε ανάλογες περιπτώσεις, παραβιάζοντας την αρχή της αναλογικότητας και ουσιαστικώς οδηγεί στην ηθική και κοινωνική του εξόντωση.

Ο Γ. Αγγέλου είναι ο πρώτος που επιθυμεί να λάμψει η αλήθεια, να επικρατήσει η λογική και να αποδοθεί το δίκαιο, μακριά όμως από πάσης φύσεως σκοπιμότητες. Η Δικαιοσύνη δεν επιτρέπεται να λειτουργεί υπό όρους ή και απειλή δημοσιότητας".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v