ΝΑΜ: Τι απαντά για δομημένα ομόλογα, offshore

Τα στελέχη της North Asset Management δεν διαθέτουν offshore λογαριασμούς, αναφέρει η εταιρία, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε ζημία για τα ασφαλιστικά ταμεία από τις συναλλαγές.

ΝΑΜ: Τι απαντά για δομημένα ομόλογα, offshore
Τα στελέχη της North Asset Management δεν διαθέτουν offshore λογαριασμούς, αναφέρει η εταιρία, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε ζημία για τα ασφαλιστικά ταμεία από τις συναλλαγές.   

"Είναι αδιανόητο ότι το ελληνικό δημόσιο θα επέτρεπε την έκδοση υπερτιμημένου ομολόγου. Οποιοδήποτε κράτος κάνει κάτι τέτοιο αναλαμβάνει το ρίσκο να επιφέρει σημαντική ζημία στην αξιοπιστία του", τονίζει χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της NAM αναφέρει τα εξής: "Σχετικά με τα πρόσφατα δημοσιεύματα των μέσων μαζικής ενημέρωσης για τη North Asset Management (North) και το στέλεχός της κ. Γιώργο Παπαμαρκάκη, θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε τα εξής:

Η North, τα στελέχη της (συμπεριλαμβανομένου και του κ. Γ. Παπαμαρκάκη) καθώς και τα αμοιβαία κεφαλαία που διαχειρίζεται δεν διέθεταν και ούτε διαθέτουν οποιονδήποτε υπεράκτιο λογαριασμό (offshore), περιλαμβανομένων προφανώς και των Νήσων Κέιμαν.

Αντίθετα, συναλλάσσεται μόνο με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εντός του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου, ελεγχόμενα από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές. Επιπλέον, συναλλάσσεται με υπεράκτιες εταιρίες μόνο όταν αυτές συνδέονται με ή ελέγχονται από αντισυμβαλλόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εντός του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου.

H North είναι μία εταιρία η οποία υπόκειται στο δίκαιο του Ηνωμένου Βασιλείου και οι συναλλαγές της ελέγχονται από την αντίστοιχη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (FSA - Financial Services Authority) που διαθέτει ευρύτατες ελεγκτικές και εισαγγελικές εξουσίες. Όσον αφορά στη συγκεκριμένη συναλλαγή, η FSA έχει εξετάσει τις καταγγελίες της ΑΔΕΔΥ και δεν διαπίστωσε οποιονδήποτε λόγο για έλεγχο εφόσον όλες οι συναλλαγές της North Asset Management χαρακτηρίζονταν από πλήρη διαφάνεια και νομιμότητα (βλ. http://www.fsa.gov.uk/register/firmDiscHistory.do?sid=89861 και http://www.fsa.gov.uk/register/indivDiscHistory.do?sid=387378).

Τα περιθώρια κέρδους για το αμοιβαίο κεφάλαιο, που διερευνά η Επιτροπή της Βουλής, είναι μέσα στο ίδιο πλαίσιο με τα άλλα επτά δομημένα ομόλογα τα οποία είχε εκδώσει στο παρελθόν το ελληνικό δημόσιο, εκδόσεις που κατέληξαν σε ασφαλιστικά ταμεία μέσω τριών ελληνικών τραπεζών. Είναι επίσης παρόμοια με εκδόσεις υπερεθνικών οργανισμών όπως της EBRD και άλλων ελληνικών τραπεζών.

Τέλος, θα θέλαμε να τονίσουμε τα εξής:

• Η North είναι μία ανεξάρτητη εταιρία. Δεν συνδέεται με καμία άλλη και δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για πράξεις ή παραλείψεις τρίτων.

• Το υπό εξέταση ομόλογο εκδόθηκε από το ελληνικό δημόσιο το οποίο εισέπραξε 280.000.000 ευρώ (σε ονομαστική αξία 100%) και πουλήθηκε στα ασφαλιστικά ταμεία έναντι 280.000.000 ευρώ (πάλι σε ονομαστική αξία 100%). Δεν υπήρξε καμία ζημία για τα ασφαλιστικά ταμεία, όχι μόνο επειδή αγόρασαν στην τιμή έκδοσης αλλά και επειδή το ομόλογο επιστράφηκε τελικά στην JP Morgan στην αρχική τιμή αγοράς. Η North επέστρεψε το κέρδος της από τη συναλλαγή και η JP Morgan κάλυψε, παράλληλα, μέρος των δεδουλευμένων τόκων και το κέρδος της «Ακρόπολις ΑΧΕ».

• Υπήρξαν αιτιάσεις πως το συγκεκριμένο ομόλογο πουλήθηκε στα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία υπερτιμημένο. Είναι αδιανόητο ότι το ελληνικό δημόσιο θα επέτρεπε την έκδοση υπερτιμημένου ομολόγου. Οποιοδήποτε κράτος κάνει κάτι τέτοιο αναλαμβάνει το ρίσκο να επιφέρει σημαντική ζημία στην αξιοπιστία του".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v