ΟΣΚ–ΣΔΙΤ: Προχωρούν οι συμβάσεις για νέα σχολεία

Προχωρούν οι συμβάσεις σύμπραξης ιδιωτικού και δημοσίου τομέα (ΟΣΚ και ΣΔΙΤ) για την κατασκευή νέων σχολικών μονάδων σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Κρήτη.

ΟΣΚ–ΣΔΙΤ: Προχωρούν οι συμβάσεις για νέα σχολεία
Τα οριστικά τεύχη της Σύμβασης Σύμπραξης και της Διακήρυξης παρέλαβαν από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ Α.Ε.) οι προεπιλεγμένοι υποψήφιοι από την Α’ φάση της διαδικασίας των εξής διαγωνισμών για έργα ΣΔΙΤ στην Αττική:

1) «Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή και Τεχνική Διαχείριση 14 Σχολικών Μονάδων στην Περιφέρεια Αττικής με ΣΔΙΤ» και
2) «Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή και Τεχνική Διαχείριση 10 Σχολικών Μονάδων στην Περιφέρεια Αττικής με ΣΔΙΤ».

Οι συμβάσεις αφορούν σε κατασκευές σχολικών μονάδων στους παρακάτω Δήμους: Αθήνα, Ίλιον, Κερατσίνι, Κρωπία, Γέρακα, Περιστέρι, Πεντέλη, Νέο Ηράκλειο, Μέγαρα και Ωρωπό. Ο προϋπολογισμός του πρώτου διαγωνισμού είναι €75,75 εκ. και του δεύτερου €59,4 εκ. Επιπλέον, έχει ολοκληρωθεί η Α’ φάση διαγωνισμού έργου ΣΔΙΤ για 16 σχολικές μονάδες στο Νομό Θεσσαλονίκης ενώ σε φάση ωρίμανσης βρίσκεται ακόμη ένα έργο ΣΔΙΤ για σχολεία της Κρήτης.

Ο ΟΣΚ υποστηρίζει τα έργα ΣΔΙΤ κατόπιν ενδελεχούς μελέτης των αποτελεσμάτων τους για την παιδεία και την κοινωνία. Η εμπειρία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες -όπου η κατασκευή δημόσιων σχολείων μέσω συμπράξεων Δημοσίου-Ιδιωτικού τομέα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη- αποδεικνύει ότι σχολικές υποδομές που υλοποιούνται με συμπράξεις Ιδιωτικού- Δημοσίου Τομέα εγγυώνται:
- την έγκαιρη παράδοση των έργων,
- την υψηλή ποιότητα κατασκευής και υπηρεσιών,
- την καλύτερη συντήρηση,
- τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας καθώς μαθητές και διδάσκοντες δεν απασχολούνται από καθημερινά ζητήματα όπως η συντήρηση της σχολικής μονάδας, η καθαριότητα, η αποκατάσταση φθορών κ.ό.κ. και έτσι μένουν προσηλωμένοι στο εκπαιδευτικό έργο,
- την ώθηση στον κλάδο των κατασκευών στην παρούσα οικονομική συγκυρία.

Οι συμπράξεις Ιδιωτικού-Δημοσίου Τομέα (ΣΔΙΤ) αποτελούν εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης για την κατασκευή σχολικών κτιρίων. Προβλέπουν τη μελέτη, την κατασκευή, τη συντήρηση και τη φύλαξη της σχολικής υποδομής για 25 χρόνια. Η αποπληρωμή του έργου γίνεται με πληρωμές διαθεσιμότητας αμέσως μετά την έναρξη της περιόδου λειτουργίας του έργου. Το χρονοδιάγραμμα για την αποπεράτωση της κατασκευής καθορίζεται σε 2 έτη από την υπογραφή της σύμβασης. Ο τρόπος χρηματοδότησης δεν επηρεάζει σε τίποτε τις υψηλότατες προδιαγραφές για τα σχολικά κτίρια οι οποίες ορίζονται από την ΟΣΚ ΑΕ και είναι οι ίδιες όπως και για οποιοδήποτε άλλο διδακτήριο της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v