ΟΕΚ: "Παγώνουν" οι επιδοτήσεις

Στον... αέρα τουλάχιστον 10.000 δικαιούχοι με προ- εγκεκριμένα δάνεια και άλλες 130.000 οικογένειες που υπολόγιζαν να λάβουν φέτος επιδότηση ενοικίου, καθώς ελήφθη απόφαση για το 6μηνο "πάγωμα" των παροχών του ΟΕΚ.

ΟΕΚ: Παγώνουν οι επιδοτήσεις
Η οικονομική κρίση «παγώνει», σε πρώτη φάση έως το τέλος του 2010, το όνειρο της απόκτησης φθηνής στέγης και της επιδότησης του ενοικίου μέσω του ΟΕΚ περίπου 140.000 οικογενειών, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Ημερησίας".

Δυσοίωνες, ωστόσο, διαγράφονται οι προοπτικές και για τα επόμενα χρόνια αφού τα έσοδα τόσο του ΟΕΚ όσο και των άλλων δύο Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (του ΟΑΕΔ και της Εργατικής Εστίας) θα αποδίδονται σε ποσοστό έως και 30% υπέρ του ΙΚΑ (για τη στήριξη των συντάξεων).

Τη διπλή αυτή «επίθεση» στις κοινωνικές παροχές αποδοκίμασε χθες ο Σύλλογος των υπαλλήλων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας δίνοντας στη δημοσιότητα την απόφαση του υπουργού Α. Λοβέρδου για το 6μηνο «πάγωμα» των παροχών του ΟΕΚ και το άρθρο 42 του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου (3863/2010) που ενισχύει το ΙΚΑ σε βάρος των άλλων Οργανισμών, γράφει η εφημερίδα.

«Χιλιάδες οικογένειες αισθάνονται εξαπατημένες» ανακοίνωσε ο Σύλλογος και ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΕΚ Ηλ. Αθανασίου εκτίμησε στην «Ημερησία» ότι «η απόφαση για το πάγωμα των αιτήσεων αφήνει στον αέρα τουλάχιστον 10.000 δικαιούχους με ήδη εγκεκριμένα δάνεια» ενώ καμία απόφαση δεν έχει δρομολογηθεί για την ικανοποίηση 130.000 δικαιούχων που όπως κάθε χρόνο υπολόγιζαν να λάβουν και για το 2010 επιδότηση ενοικίου. «Ο σχεδιασμός για την επιδότηση ενοικίου θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο, το θέμα είναι ότι λείπουν χρήματα» συμπλήρωσε.

Με βάση τα στοιχεία του Συλλόγου των υπαλλήλων, ο ΟΕΚ έχει αποθεματικά μόλις 250 εκατ. ευρώ (έναντι 650 εκατ. ευρώ το 2005) και υποχρεώσεις για πληρωμές ήδη εγκεκριμένων δανείων 590 εκατ. ευρώ. Τέλος, το ΙΚΑ του χρωστά 2 δισ. ευρώ και η προοπτική είναι να του αποδίδει ακόμη λιγότερα έσοδα από τις συνεισπραττόμενες εισφορές. Το άρθρο 42 του νέου ασφαλιστικού νόμου ορίζει συγκεκριμένα ότι «από την 1.1.2011 πόρο του κλάδου του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ αποτελεί ποσοστό των συνεισπραττόμενων εισφορών κλάδων και λογαριασμών του ΟΑΕΔ, του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας. Το ποσοστό αυτό θα είναι 10% των συνεισπραττόμενων εισφορών το 2011, το 20% για το 2012 και το 30% για τα επόμενα έτη για κάθε Οργανισμό. Τα ποσά των συνεισπραττόμενων αποδίδονται από το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ στους παραπάνω Οργανισμούς μειωμένα κατά τα παραπάνω ποσοστά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v