Ατζέντα ανασχηματισμού - "Τα Νέα"

Την ατζέντα του για τη μετά τον Δεκαπενταύγουστο κυβερνητική δράση προετοιμάζει στην Πάρο ο πρωθυπουργός, που σύμφωνα με τα "Νέα" μετράει τις εισηγήσεις για τις εκλογές και το νέο πρόσωπο της κυβέρνησης.

Ατζέντα ανασχηματισμού - Τα Νέα
Την ατζέντα του για τη μετά τον Δεκαπενταύγουστο κυβερνητική δράση προετοιμάζει στην Πάρο ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τα "Νέα".

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο κ. Γ. Παπανδρέου γνωρίζει ότι επιστρέφοντας από τις διακοπές θα κληθεί να πάρει σημαντικές αποφάσεις που σχετίζονται όχι αποκλειστικά με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, αλλά με βασικές πολιτικές επιλογές για καυτά θέματα, όπως για παράδειγμα ο ΟΣΕ, η ΔΕΗ και οι ελλειμματικές ΔΕΚΟ.

Στις προτεραιότητες του πρωθυπουργού περιλαμβάνονται βεβαίως και οι αυτοδιοικητικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου, καθώς ο κ. Παπανδρέου πιστεύει ότι πρόκειται για μία σημαντική πολιτική μάχη και πως οι υποψηφιότητες τουλάχιστον για τις 13 περιφέρειες της χώρας θα πρέπει να είναι ισχυρές.

Ως εκ τούτου, λένε οι πληροφορίες, ακόμη κι αν μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, στην ιστορική επέτειο του ΠΑΣΟΚ για την οποία ορίστηκε η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου που θα επικυρώσει τις υποψηφιότητες, ο πρωθυπουργός δεν έχει προχωρήσει σε ανασχηματισμό, θεωρείται δεδομένο ότι θα το κάνει στη συνέχεια, αφού κάποιοι υφυπουργοί ή ακόμη και υπουργοί προωθούνται για την αυτοδιοίκηση.

Ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν τα "Νέα", δέχεται εισηγήσεις να συμπεριλάβει στην ομάδα των 13 υποψηφίων για τις περιφέρειες δυνατά ονόματα με εμπειρία και στην τοπική αυτοδιοίκηση, που θα βοηθήσουν στην επικράτηση του κυβερνώντος κόμματος.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν τις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου κομβικό σημείο, καθώς ενδεχόμενη αποδοκιμασία του κυβερνώντος κόμματος θα σήμαινε ευρύτερη απόρριψη του κυβερνητικού έργου και των επιλογών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Γι' αυτόν τον λόγο, εξάλλου, πολλοί συνομιλητές του πρωθυπουργού του συνιστούν να κρατήσει το "χαρτί" του ανασχηματισμού για την περίοδο μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και να μην το κάψει προκαταβολικά.

Οι ίδιοι εισηγούνται σε αυτόν να περιοριστεί σε κάποιες μικροδιορθώσεις που θα καλύψουν τα κενά στην κυβέρνηση λόγω υποψηφιοτήτων και σε καμία περίπτωση δεν θα συνιστούν ριζικό ανασχηματισμό.

Κίνδυνος οι αλλαγές

Σε βασικά υπουργεία της κυβέρνησης στην παρούσα χρονική στιγμή είναι παρακινδυνευμένο να γίνουν αλλαγές.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, καλείται να επιταχύνει τους ρυθμούς αύξησης των εσόδων και στην περίπτωση αυτή θα ενείχε μεγάλο ρίσκο η αντικατάσταση του οικονομικού επιτελείου που τρέχει το μνημόνιο, την ώρα που η χώρα μας θα παίρνει μόλις τη δεύτερη δόση του δανείου.

Το υπουργείο Εσωτερικών, από την άλλη, θα πρέπει να παρουσιάσει τον εκλογικό νόμο αλλά και βάσει της λογικής να διενεργήσει τις πρώτες εκλογές στους "καλλικρατικούς" δήμους. Επιπλέον, το υπουργείο Μεταφορών έχει ορθάνοιχτη μπροστά του τη μαύρη τρύπα του ΟΣΕ.

Ο πρωθυπουργός ξέρει ότι πολύ σύντομα η κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει το σχέδιό της για εξυγίανση του πολύπαθου οργανισμού.

Πρώτα ο ΟΣΕ

Θεωρείται δεδομένο ότι το πρώτο υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα ασχοληθεί με το κεφάλαιο ΟΣΕ, ενώ ο κ. Ρέππας θα κληθεί να περιγράψει το σχετικό νομοσχέδιο που είναι έτοιμο από τον Ιούνιο.

Η κυβέρνηση λέει σθεναρά "όχι" στα δύο αιτήματα της τρόικας για απολύσεις ή ακόμη και για κλείσιμο του ζημιογόνου οργανισμού, όμως θα πρέπει στο σχέδιό της να πείσει ότι ο ΟΣΕ σύντομα θα σταματήσει να προκαλεί οικονομική ζημία στο κράτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v