ΥΠΟΙΑΝ: Μειώνει ποσοστό κέρδους σε φαρμακοποιούς

Τις προθέσεις του σχετικά με το ποσοστό κέρδους που πρέπει να έχουν τα φαρμακεία και οι φαρμακαποθήκες έδειξε χθες το ΥΠΟΙΑΝ με την αγορανομική διάταξη που εξέδωσε και αφορά σε 89 ακριβά φάρμακα.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
ΥΠΟΙΑΝ: Μειώνει ποσοστό κέρδους σε φαρμακοποιούς
Τις προθέσεις του σχετικά με το ποσοστό κέρδους που πρέπει να έχουν τα φαρμακεία και οι φαρμακαποθήκες έδειξε χθες το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με την Αγορανομική Διάταξη που εξέδωσε και αφορά σε 89 ακριβά φάρμακα, τα οποία θα μπορούν να πωλούνται και μέσω των φαρμακείων, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το ψαλίδισμα στο 1/3 του ποσοστού κέρδους των φαρμακαποθηκών και στο μισό των φαρμακείων, αν και εφόσον το υπουργείο προσπαθήσει να το περάσει σε όλα τα σκευάσματα, θα αποτελέσει σημείο τριβής.

Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, ήδη οι φαρμακοποιοί έχουν βάλει ρήτρα σύμφωνα με την οποία η εν λόγω αγορανομική διάταξη να αφορά αποκλειστικά και μόνο στα 89 ακριβά νοσοκομειακά φάρμακα.

Σημειώνεται ότι εν λόγω Α.Δ. μειώνει το ποσοστό κέρδους των φαρμακαποθηκών (υπολογίζεται επί της νοσοκομειακής τιμής) από 7,78% που είναι στο 2,5% και για τα φαρμακεία (υπολογίζεται επί του συνόλου νοσοκομειακής τιμής και κέρδους φαρμακαποθήκης) από 35% που είναι σε 18%.

Επιπλέον η Α.Δ. προβλέπει ότι οι λιανικές τιμές στα φαρμακευτικά προϊόντα της παρ. 2 του άρθρου 12 (επανεισαγωγή καταλόγου συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων και εξορθολογισμός πλαισίου χορήγησης ιδιοσκευασμάτων για σοβαρές ασθένειες) του Ν. 3816/2010, που θα προκύψουν σύμφωνα με την αριθ. 7/2010 Α.Δ., θα είναι μειωμένες κατά 10,41% από αυτές που υπήρχαν με βάση την προηγούμενη Α.Δ.
 
Η ένσταση-ρήτρα των φαρμακοποιών έγκειται στην παράγραφο 2, στην οποία αναφέρεται ότι "για την κατάρτιση, την αναθεώρηση και τη συμπλήρωση του καταλόγου εφαρμόζονται αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία καθορίζονται και εξειδικεύονται με κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων".

Σημειώνεται ότι με τη νέα αγορανομική διάταξη με την κοινή υπουργική απόφαση, που θα εκδοθεί και θα ισχύσει ταυτόχρονα με το σχετικό δελτίο τιμών, οι ασθενείς θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται τα εν λόγω φαρμακευτικά προϊόντα και από τα φαρμακεία και να μην απευθύνονται αποκλειστικά στα νοσοκομεία.

Με την κίνηση αυτήν το υπουργείο επιχειρεί να μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων και να "αυξήσει", όπως φοβούνται οι φαρμακοποιοί, τη δική τους.
 
Για τον λόγο αυτόν έχουν βάλει ακόμα μία ρήτρα στο ΥΠΟΙΑΝ με την οποία ζητούν να πληρώνονται για τα εν λόγω σκευάσματα τα οποία είναι ιδιαίτερα ακριβά (αιματολογικά, ογκολογικά κ.λπ.) εντός του μήνα.

Σημειώνεται ότι σήμερα οι οφειλές από το Δημόσιο στα φαρμακεία της Αττικής αγγίζουν τα 118 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v