Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μοντέλο ΟΣΕ για τις αμυντικές - "Καθημερινή"

Την είσοδο ιδιωτών επενδυτών στις αμυντικές βιομηχανίες της χώρας και την αναδιάρθρωσή τους για να σταματήσουν να παράγουν ελλείμματα, με τα οποία επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, επιδιώκει η κυβέρνηση.

Μοντέλο ΟΣΕ για τις αμυντικές - Καθημερινή
Την είσοδο ιδιωτών επενδυτών στις αμυντικές βιομηχανίες της χώρας και την αναδιάρθρωσή τους για να σταματήσουν να παράγουν ελλείμματα, με τα οποία επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, επιδιώκει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η "Καθημερινή", τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Άμυνας επεξεργάζονται τους τρόπους με τους οποίους θα δοθεί λύση στα οικονομικά προβλήματα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ, πρώην ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ), της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων και της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, για τις δύο πρώτες προωθείται η λύση της εισόδου στρατηγικού επενδυτή. Ωστόσο, ειδικά για τα ΕΑΣ έχει ήδη ακουστεί το όνομα της αμερικανικής εταιρίας ΑΤΚ, που παλαιότερα συνεργαζόταν με την ελληνική επιχείρηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι συνολικές υποχρεώσεις των ΕΑΣ στις αρχές του έτους ανέρχονταν σε 1,2 δισ. ευρώ, όταν ο τζίρος τους το 2009 ήταν 54 εκατ. ευρώ και είχαν καταγράψει ζημίες της τάξης των 173 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ΕΑΣ είναι ότι δεν υπάρχουν παραγγελίες. Σε μια τέτοια επιχείρηση απασχολούνται 1.627 εργαζόμενοι και οι μέσες μηνιαίες ονομαστικές αποδοχές ανέρονται σε 3.292 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την ΕΒΟ, το 2009 είχε τζίρο περίπου 37 εκατ. ευρώ, οι ζημίες της ανήλθαν στα 20 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές της υποχρεώσεις ξεπερνούσαν στα τέλη του προηγούμενου έτους τα 122 εκατ. ευρώ.

Στην ΕΑΒ, σημειώνει η εφημερίδα, υπάρχει μεγάλος όγκος έργων. Όμως, τα ελλείμματα συνεχίζουν να υπάρχουν και κρίνεται απαραίτητο από το οικονομικό επιτελείο να δρομολογηθεί πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της επιχείρησης. Συνολικά εκτιμάται ότι στην εταιρία εργάζονται περίπου 2.300 άτομα. Για φέτος οι δανειακές ανάγκες της ΕΑΒ ανέρχονται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v