ΥΠΟΙΑΝ: Αδικαιολόγητες οι αυξήσεις στα άλευρα

Αδικαιολόγητες αυξήσεις στις τιμές των αλεύρων που πωλούν κάποιοι μύλοι εκμεταλλευόμενοι την αναταραχή στην αγορά διαπιστώνει το ΥΠΟΙΑΝ όπως επισήμανε ο υφυπουργός κ. Μάρκος Μπόλαρης.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
ΥΠΟΙΑΝ: Αδικαιολόγητες οι αυξήσεις στα άλευρα
Αδικαιολόγητες αυξήσεις στις τιμές των αλεύρων που πωλούν κάποιοι μύλοι εκμεταλλευόμενοι την αναταραχή που υπάρχει στην αγορά διαπιστώνει το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, όπως επισήμανε πριν από λίγο ο υφυπουργός κ. Μάρκος Μπόλαρης μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους μεγάλων εισαγωγικών εταιριών αλεύρου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο έχει εντείνει τους κοστολογικούς του ελέγχους, ενώ όπως σημείωσε έχει παραπέμψει το θέμα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα κληθεί να εξετάσει και το θέμα της εναρμόνισης τιμών.

Ο κ. Μπόλαρης τόνισε ότι το υπουργείο ελέγχει και άλλες παραβατικές συμπεριφορές που προκύπτουν από την κατάθεση των τιμοκαταλόγων κι αποκάλυψε ότι υπάρχει μύλος ο οποίος πούλησε αλεύρι με "καπέλο" 12 λεπτά μέσα σε 10 ημέρες.

Από την πλευρά της, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ξεκαθάρισε ότι οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα θα πρέπει να απορροφήσουν τις όποιες ανατιμήσεις στο μαλακό σιτάρι, σημείωσε πάντως ότι υπάρχει επάρκεια. Την ίδια ώρα αλαλούμ επικρατεί στην αγορά: μερικοί αρτοποιοί δηλώνουν ότι αγοράζουν αλεύρι με "καπέλο" 5 ευρώ στα 50 κιλά, ενώ κάποιοι άλλοι δηλώνουν ότι εξακολουθούν να αγοράζουν στις ίδιες τιμές.

Πάντως, όπως πολλοί φοβούνται, η αναταραχή που επικρατεί στην αγορά και το ανατιμητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί θα φέρουν, είτε το θέλει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΑΝ είτε όχι, αυξήσεις σε σειρά βασικά καταναλωτικά προϊόντα.

Απορίας άξιον πάντως είναι το γεγονός πως την ίδια ώρα όπου κάποιοι προσπαθούν να βγάλουν τα σπασμένα από μία φραντζόλα ψωμί, δηλώνοντας ότι η τιμή του θα φτάσει ακόμα και το 1 ευρώ, υπάρχουν φούρνοι στην Αθήνα που πωλούν τη φρατζόλα προς 0,40 ευρώ, όταν γειτονικός τους τη διαθέτει προς 0,80 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, το ζήτημα των τιμών των αλεύρων και των επιπτώσεων που μπορεί να προκαλέσει στην αγορά έχει απασχολήσει και τη γειτονική Ιταλία. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Ιταλός υπουργός Αγροτικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, όπως σημειώνεται σε σχετικό report του ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη, ανέφερε: "Το υπουργείο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και αν αντιμετωπίσει ανάλογη περίπτωση όπως το 2008, γεγονός που δεν θεωρώ πιθανό με τις σημερινές συνθήκες της αγοράς, θα αξιολογήσουμε, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και άλλων οργανισμών, τη δυνατότητα λήψεως μέτρων κατά κερδοσκοπικών φαινομένων, που στην παρούσα όμως περίοδο δεν αντιμετωπίζουμε στη χώρα μας".

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι "όσον αφορά καθαρά στις πτυχές της αγοράς δεν μπορούμε να παρέμβουμε στη δυναμική της ζήτησης και της προσφοράς και ειδικότερα στην πορεία των τιμών". Για το ίδιο θέμα, η μεγαλύτερη ιταλική αγροτική οργάνωση Coldiretti με χθεσινή ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η απόφαση του Ουκρανού υπουργού Γεωργίας για τον περιορισμό εξαγωγής σιτηρών έως 3,5 εκατ. τόνους από την 1η Σεπτεμβρίου έως το τέλος του 2010 προκάλεσε αλυσιδωτές αυξήσεις στις τιμές των σιτηρών και σε άλλες πρώτες ύλες.

Η Ιταλία εισάγει περίπου 4 εκατ. τόνους ετησίως μαλακού σίτου που καλύπτουν κυρίως τη μισή ποσότητα για την παραγωγή άρτου και μπισκότων. Επίσης εισάγει και 2 εκατ. τόνους σκληρού σίτου που καλύπτουν το 30% της παραγωγής ζυμαρικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v