Ενστάσεις φαρμακοβιομηχανιών για αποκλίσεις τιμών

Αποκλίσεις των τιμών σε σειρά φάρμακα που μπορεί να ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το 20% από αυτές που ανέμεναν, διαπιστώνουν αρκετές φαρμακοβιομηχανίες που έχουν λάβει το πρώτο "πακέτο" των νέων τιμών.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Ενστάσεις φαρμακοβιομηχανιών για αποκλίσεις τιμών
Αποκλίσεις των τιμών σε σειρά φάρμακα, οι οποίες μπορεί να ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το 20% από αυτές που ανέμεναν, διαπιστώνουν αρκετές φαρμακοβιομηχανίες, που έχουν λάβει από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας το πρώτο "πακέτο" των νέων τιμών των φαρμάκων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, η οποία έχει λάβει τιμές για την πλειονότητα των προϊόντων που διαθέτει στην ελληνική αγορά, έχει ενστάσεις για τις οποίες όπως όλα δείχνουν θα καταθέσει και σχετικούς φακέλους στο υπουργείο, καθώς οι μειώσεις που προτείνει το ΥΠΟΙΑΝ έχουν απόκλιση από 7% έως 20% χαμηλότερα από αυτές που ανέμεναν.

Ωστόσο, σχεδόν όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφωνούν στο ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού είναι καλύτερος και πιο προσεκτικός από τη ρύθμιση του περασμένου Απριλίου, όταν το υπουργείο είχε πάει σε οριζόντια μεσοσταθμική μείωση των τιμών κατά 21,5%.

Την ίδια ώρα, πάντως, ανοιχτό παραμένει το θέμα καθορισμού της τιμής των ορφανών φαρμάκων, τα οποία απευθύνονται σε ασθενείς με σπάνιες, χρόνιες και εκφυλιστικές παθήσεις.

Σύμφωνα με σχετική οδηγία της Ε.Ε., πρέπει να διασφαλίζεται για τα ορφανά φάρμακα ένα επίπεδο τιμής όχι χαμηλότερο από αυτό των κρατών-μελών της Ε.Ε. με ανάλογο πληθυσμό ή και συχνότητα επιπολασμού της νόσου. Για τον λόγο αυτόν οι εταιρίες έχουν αιτηθεί ήδη προς την αρμόδια επιτροπή να υπάρχει ενιαίος τρόπος τιμολόγησης των ορφανών φαρμάκων και οι τιμές να καθορίζονται βάσει του μέσου όρου των ex farctory τιμών στις χώρες της Ε.Ε.

Επίσης, έχουν ζητήσει από το υπουργείο ο τρόπος καθορισμού των τιμών των νέων ορφανών φαρμάκων να γίνεται βάσει της τιμής κυκλοφορίας του εκάστοτε νέου σκευάσματος σε μια από τις χώρες της Ε.Ε. και τα νέα φάρμακα να κυκλοφορούν και στην Ελλάδα από τον δικαιούχο και όχι να διατίθενται μέσω τρίτων (ΙΦΕΤ). Παράλληλα, προτείνουν η αναθεώρηση της τιμής των ορφανών φαρμάκων να γίνεται με το πρώτο δελτίο τιμών κάθε έτος και η τιμή που προκύπτει να παραμένει σταθερή για έναν χρόνο.

Εν τω μεταξύ, σήμερα η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου θα αποστείλει προς τις φαρμακοβιομηχανίες και τις τιμές και για τα υπόλοιπα 9.500 φάρμακα. Σήμερα, εξάλλου, όπως έχει προγραμματιστεί, θα συνεδριάσει η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων όπου θα συζητηθεί το Σχέδιο της Αγορανομικής Διάταξης το οποίο προβλέπει πλαφόν μειώσεων από 10% έως 40% στις τιμές χονδρικής των φαρμακευτικών προϊόντων ανά κατηγορία τιμής και πλαφόν αυξήσεων 10%, όπως αποκάλυψε σε σχετικό δημοσίευμά του το Euro2day το περασμένο Σάββατο.

Στις 30 Αυγούστου θα γίνει η τελική συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών για την έκδοση του νέου δελτίου τιμών, το οποίο θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μέχρι την τελική συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών στις 30 Αυγούστου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v