Τράπεζες: Οι όροι των εγγυήσεων 25 δισ.

Προαπαιτούμενο για τη χορήγηση των νέων εγγυήσεων 25 δισ. στις τράπεζες είναι η κατάθεση σχεδίου πιστωτικής επέκτασης, τόνισε στο βήμα της Βουλής ο ΥΠΟΙΚ. Τι είπε για ΦΠΑ, μνημόνιο, νέα μέτρα, ύφεση.

Τράπεζες: Οι όροι των εγγυήσεων 25 δισ.
Προαπαιτούμενο για τη χορήγηση των εγγυήσεων 25 δισ. στις τράπεζες είναι η κατάθεση σχεδίου πιστωτικής επέκτασης από κάθε τράπεζα ξεχωριστά, έτσι ώστε τα χρήματα να πάνε στην πραγματική οικονομία, τόνισε στο βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

"Δεν χαρίζουμε τίποτα στις τράπεζες", υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι δεν θα γίνει αυτόματη παροχή των 25 δισ., αλλά μόνο όταν υπάρχει συγκεκριμένη ανάγκη από συγκεκριμένες τράπεζες. 

Παράλληλα, τόνισε ότι οι εγγυήσεις αυτές δεν θα έχουν καμία επίπτωση στο δημόσιο χρέος, ενώ για τις τράπεζες σημείωσε ότι "μπορεί να είναι ισχυρό το τραπεζικό σύστημα, αλλά οι τράπεζες στους καλούς καιρούς δεν προετοιμάστηκαν για αναδιάρθρωση".

Ο υπουργός επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας, ενώ τόνισε πως η ύφεση αναμένεται να είναι μικρότερη σε κλίμακα από τις προβλέψεις, με το ΑΕΠ να εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει σε βαθμό μικρότερο του 4%.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά στην κατάρτιση του προϋπολογισμού. "Αποφασίζουμε τις επιλογές μας για περαιτέρω μείωση του ελλείμματος χωρίς να δημιουργούμε άλλα προβλήματα.

Αναφερθείς στο ζήτημα που έχει προκύψει με τις μετατάξεις προϊόντων σε συντελεστή ΦΠΑ 23%, τόνισε: "Επιζητούμε εναλλακτικές λύσεις γιατί μια μαζική μετάταξη στον υψηλό συντελεστή θα δημιουργούσε προβλήματα στην πραγματική οικονομία".

Παράλληλα, αναφορικά με την επικαιροποίηση του μνημονίου, σημείωσε: "Το μνημόνιο είναι ένα κείμενο που επικαιροποιείται. Θα συνεχίσει να επικαιροποιείται. Η οικονομική πολιτική που εφαρμόζουμε ήδη υπερβαίνει το μνημόνιο που έχουμε υπογράψει". 
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v