Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΓΣΕΒΕΕ: Ζητά μείωση του ΦΠΑ

Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις λόγω της οικονομικής κρίσης έθεσε το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον κ. Παπακωνσταντίνου και την κ. Κατσέλη.

ΓΣΕΒΕΕ: Ζητά μείωση του ΦΠΑ
Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις λόγω της οικονομικής κρίσης έθεσε το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με τους υπουργούς Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη καθώς και τους υφυπουργούς Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη και Εργασίας κ. Γιώργο Κουτρουμάνη.

Τα αιτήματα που έθεσε η ΓΣΕΒΕΕ αφορούν:

-Στην παροχή κινήτρων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία επενδύσεων.

-Στη μείωση τουλάχιστον κατά μία μονάδα των συντελεστών ΦΠΑ για λόγους συμβολισμού και στην εγκατάλειψη κάθε σκέψης για αύξηση του φόρου.

-Στην επαναδιαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του χρονοδιαγράμματος για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ μετά το 2014, έτσι ώστε να απελευθερωθούν πόροι προκειμένου να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία και κατ’ επέκταση η ανάπτυξη.

-Στη σύσταση μηχανισμού παρακολούθησης των τιμών των πρώτων υλών και των μηχανημάτων που χρησιμοποιούν οι μικρομεσαίοι. Οι τιμές αυτές θα πρέπει να συγκριθούν με τις αντίστοιχες στην ευρωζώνη και στη συνέχεια να υπάρξει εξορθολογισμός τους ώστε να περιοριστεί το κόστος παραγωγής.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δημήτρης Ασημακόπουλος ανέφερε ότι όπως ήταν αναμενόμενο, από την πλευρά των υπουργών, έγινε καταγραφή των αιτημάτων, χωρίς να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις σε αυτά. Ενδείξεις για το τι θα πράξει η κυβέρνηση θα υπάρξουν κατά τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Ασημακόπουλος αναφέρθηκε και στην έρευνα της συνομοσπονδίας για την κατάσταση και τις προοπτικές στον κλάδο, τονίζοντας ότι εάν δεν παρθούν σοβαρά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση το 2011 170.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα έχουν βάλει λουκέτο, ενώ θα χαθούν περίπου 300.000 θέσεις εργασίας.

Για τα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης που προωθεί η κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ τόνισαν ότι βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει "να δούμε λεπτομέρειες' και πώς θα λειτουργήσουν αυτά.


Δηλώσεις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Σε κοινή τους δήλωση, ο Γιώργος Γαβρίλης (αναπλ. Προέδρου ΓΣΕΕ) και η Δέσποινα Σπανού (Μέλος Ε.Ε. ΑΔΕΔΥ), τονίζουν, αναφορικά με τις συναντήσεις των δυο φορέων με υπουργούς της κυβέρνησης:  

"Από τις συναντήσεις που είχαν τα Προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ με τους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας, εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι εντάσσονται στις επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης, εν όψει της ΔΕΘ, καθώς επιμένει στη μέχρι σήμερα μονοδρόμηση των πολιτικών τους, κάτι που σημαίνει αβίαστα ότι το 2011 θα είναι η χειρότερη μεταπολεμικά χρονιά, για τους εργαζόμενους του ιδιωτι-κού και δημόσιου τομέα.

Η εμμονή στην εφαρμογή των κυβερνητικών πολιτικών θα έχει σαν συνέπεια την παραπέρα μείωση των μισθών, των συντάξεων, την ουσιαστική κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και τη διάλυση και των τελευταίων εγγυήσεων για τους εργαζόμενους.

Τα μέτρα αυτά θα οδηγήσουν αναπόφευκτα την κοινωνία και τους εργαζόμενους σε εξόντωση.

Το εκρηκτικό μίγμα της βαθύτερης ύφεσης των τελευταίων 50 χρόνων, του ανεξέλεγκτα υψηλού πληθωρισμού, και της ασύλ-ληπτης αύξησης της ανεργίας στα επίπεδα του ενός (1) εκατ. ανέργων, προοιωνίζουν κοινωνικό ολοκαύτωμα.

Απέναντι σε αυτή την πρωτόγνωρη επίθεση σε βάρος του κόσμου της Εργασίας, μοναδική διέξοδος και ελπίδα είναι η αγωνιστική, μαζική, ενωτική και μαχητική συμμετοχή όλων μας, στο Συλλαλητήριο της ΔΕΘ (11/9) και την Πανευρωπαϊκή Κινητοποίηση (29/9), ως αφετηρία για την απεμπλοκή από τον Μηχανισμό Στήριξης και τα νεοφιλελεύθερα Μνημόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v