Καταφθάνουν εκκαθαριστικά της εφορίας

Την όγδοη παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων ταχυδρομεί αυτές τις ημέρες το υπουργείο Οικονομικών σε 466.287 φορολογούμενους.

Καταφθάνουν εκκαθαριστικά της εφορίας
Την όγδοη παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων ταχυδρομεί αυτές τις ημέρες το υπουργείο Οικονομικών σε 466.287 φορολογούμενους.

Από τα εκκαθαριστικά αυτά:

Τα 122.239 (26,22% του συνόλου) είναι χρεωστικά και αναγράφουν επιπλέον ποσά φόρου προς πληρωμή, συνολικού ύψους 248,7 εκατ. ευρώ. Σε κάθε παραλήπτη χρεωστικού εκκαθαριστικού σημειώματος αντιστοιχεί κατά μέσο όρο πρόσθετο ποσό φόρου της τάξης των 2.034,58 ευρώ.

Το χρεωστικό ποσό πρέπει να καταβληθεί είτε εφάπαξ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου είτε σε δύο δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η δεύτερη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου!

Τα 120.226 (25,78% του συνόλου) είναι πιστωτικά με τον προς επιστροφή φόρο να φθάνει τα 84,93 εκατ. ευρώ, ενώ 223.822 (48% των εκκαθαριστικών) είναι μηδενικά.

Μέχρι τώρα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει επεξεργαστεί 4.045.329 φορολογικές δηλώσεις.

Από τα εκκαθαριστικά αυτά:

*Τα 994.030 (24,57% του συνόλου) είναι χρεωστικά. Το συνολικό ποσό του πληρωτέου φόρου που αναγράφουν ανέρχεται σε 1,85 δισ. ευρώ. Σε κάθε παραλήπτη χρεωστικού σημειώματος αντιστοιχεί κατά μέσο όρο πληρωτέο ποσό φόρου 1.861,80 ευρώ.

*Τα 1.150.598 (28,44% του συνόλου) είναι πιστωτικά (επιστροφές 819,53 εκατ. ευρώ) και τα 1.900.701 (46,99% του συνόλου) είναι μηδενικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών δίνει τη δυνατότητα ενημέρωσης των φορολογουμένων για την πορεία εκκαθάρισης της φορολογικής τους δήλωσης, μέσω κινητού.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν με την αποστολή ενός μόνο sms να εγγραφούν στην υπηρεσία M-TAXIS για το 2010. Το sms θα πρέπει απλά να αναγράφει τον ΑΦΜ (Αριθμό Φορολογικού Μητρώου) του ενδιαφερόμενου και θα πρέπει να αποσταλεί στον αριθμό 19456.

Το κόστος αποστολής του μηνύματος είναι 0,21 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 21%. Επισημαίνεται ότι το κόστος του μηνύματος εγγραφής καλύπτει πλήρως το κόστος της αποστολής όλων των απαντητικών μηνυμάτων από την υπηρεσία και ότι ο πολίτης δεν έχει καμία επιπλέον επιβάρυνση.

Με την εγγραφή του στην υπηρεσία, ο πολίτης εξασφαλίζει ενημέρωση για την εκκαθάριση της δήλωσής του, όποτε αυτή πραγματοποιηθεί, εντός του 2010, ενώ στην περίπτωση που η δήλωση είναι χρεωστική, ο πολίτης θα λαμβάνει έγκαιρες προειδοποιήσεις για την καταβολή των τυχόν οφειλομένων δόσεων.

Επίσης θα υπάρχουν ειδοποιήσεις και για τις ειδικές περιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν κατά τη διαδικασία επεξεργασίας και εκκαθάρισης της δήλωσης. Κάθε ενημέρωση του πολίτη θα πραγματοποιείται μέσω αποστολής ενός sms σε αυτόν.

Η πληροφορία που θα αποστέλλεται δεν είναι εμπιστευτική και είναι παρόμοια με αυτή που ήδη δίνεται μέσω της τηλεφωνικής ή της διαδικτυακής αντίστοιχης υπηρεσίας.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την πορεία εκκαθάρισης της φορολογικής τους δήλωσης και τηλεφωνικά στο 211-0007111.

Για να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία ο ενδιαφερόμενος πληκτρολογεί, από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο, τον αριθμό κλήσης της υπηρεσίας και τον Α.Φ.Μ. του.

Οι πληροφορίες που παρέχει αυτόματα η υπηρεσία στον ενδιαφερόμενο είναι:

ολοκλήρωση ή μη της διαδικασίας εκκαθάρισης της Δήλωσής του
Σε περίπτωση που έχει γίνει η εκκαθάριση, η ημερομηνία εκκαθάρισης και το αποτέλεσμά της (χρεωστικό, πιστωτικό ή μηδενικό).

ημερομηνία είσπραξης του ποσού επιστροφής, στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι πιστωτικό.

ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό.

εκτιμώμενη ημερομηνία διενέργειας της επόμενης εκκαθάρισης, σε περίπτωση που η Δήλωσή του δεν έχει εκκαθαριστεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v