Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Κλειδώνουν" οι αλλαγές στις αποδείξεις

"Κλειδώνουν" εντός των ημερών οι αλλαγές στο σύστημα των αποδείξεων προκειμένου να συμπεριληφθούν στο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Οι σχεδιασμοί του ΥΠΟΙΚ. 

Κλειδώνουν οι αλλαγές στις αποδείξεις
"Κλειδώνουν" εντός των ημερών οι αλλαγές στο σύστημα των αποδείξεων προκειμένου να συμπεριληφθούν στο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει την καθιέρωση νέων κινήτρων με τη μορφή φοροεκπτώσεων, ώστε να συνεχίσουν οι καταναλωτές να ζητούν αποδείξεις ακόμη και αν έχουν συγκεντρώσει το ποσό για την εξασφάλιση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ.

Σήμερα μπορεί κάποιος να συγκεντρώσει αποδείξεις συνολικής αξίας έως 15.000 ευρώ, από τις οποίες οι 12.000 ευρώ θα καλύψουν το αφορολόγητο όριο και οι υπόλοιπες 3.000 ευρώ θα προσφέρουν πρόσθετη έκπτωση 300 ευρώ (3.000Χ10%).

Μια σκέψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι το συνολικό ποσό των αποδείξεων που θα μπορεί να συγκεντρώσει κάποιος να ανέρχεται σε 18.000 ευρώ ή ακόμη και σε 20.000 ευρώ, αντί για 15.000 ευρώ σήμερα.

Έτσι, αν κάποιος συγκεντρώσει το σύνολο του νέου ανώτατου ορίου, δηλαδή 20.000 ευρώ, θα εξασφαλίσει πέραν του αφορολόγητου ορίου και πρόσθετη έκπτωση φόρου 800 ευρώ (8.000Χ10%).

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Φίλιππος Σαχινίδης, επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο μελετά το θέμα της περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων για όσους δεν έχουν πληρώσει ΦΠΑ.

Η κυβέρνηση -είπε ο υφυπουργός- αντιλαμβάνεται ότι οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο πρόβλημα με τη ρευστότητα τόσο λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν στην οικονομία όσο και ως αποτέλεσμα των επιλογών του τραπεζικού συστήματος να περιορίσει τη χορήγηση ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει ρύθμιση χρεών για 65.000 επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ, αν και ήταν υπόχρεες, ενώ αναμένεται και νέα ρύθμιση για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. Η νέα ρύθμιση θα αφορά στις τρεις τελευταίες χρήσεις, 2007-2009. Δεν αποκλείεται επίσης μια νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.

Σε ό,τι αφορά τη μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή 11% στον υψηλό 23%, ο κ. Σαχινίδης είπε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια.

Συμπλήρωσε, πάντως, ότι δεν έχουν ακόμη ληφθεί οι αποφάσεις σχετικά με την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, αν και επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν σχετικές εισηγήσεις από τις υπηρεσίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο