ΥΠΟΙΚ: 3 παρεμβάσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης

Παρεμβάσεις άμβλυνσης των εντυπώσεων και των επιπτώσεων στα νοικοκυριά αλλά και το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης εξετάζει το ΥΠΟΙΚ αναφορικά με την εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

ΥΠΟΙΚ: 3 παρεμβάσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης
Τρεις παρεμβάσεις άμβλυνσης των εντυπώσεων και των επιπτώσεων στα νοικοκυριά αλλά και το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με την εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Μελετά μείωση του ανώτατου φόρου στο πετρέλαιο κίνησης από 412 σε 390 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, αύξηση της έκπτωσης στη σχέση τιμής φυσικού αερίου και πετρελαίου θέρμανσης και χορήγηση της πρώτης εκ των τριών δόσεων του επιδόματος θέρμανσης στους εισοδηματικά ασθενέστερους στις 15 Οκτωβρίου, ημερομηνία όπου κάθε χρόνο ανοίγει η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους υπηρεσιακούς παράγοντες να εξετάσουν από όλες τις πλευρές -οικονομικά, πολιτικά , διαχειριστικά και κοινωνικά- τρεις εναλλακτικές προτάσεις για την εύρεση 1 δισ. ευρώ το 2011 που προβλέπει το μνημόνιο από μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή 11% στο 23%.

Στο τραπέζι -αν και η ζυγαριά γέρνει στην εξίσωση των ΕΦΚ στο πετρέλαιο-έχουν τεθεί και μελετώνται:

1. Αύξηση του χαμηλού συντελεστή 11% στο 13% χωρίς να μεταβάλλεται ο ανώτατος συντελεστής 23%.

2. Καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 17% - 18%.

3. Εξίσωση των ΕΦΚ στο πετρέλαιο. Στην περίπτωση αυτή εξετάζεται μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης από τα 412 ευρώ ανά χιλιόλιτρο σε 390 ευρώ. Έτσι η εξίσωση θα οδηγήσει τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 21 στα 390 και όχι στα 412 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Το ενδεχόμενο αυτό, όπως διευκρινίζουν εκπρόσωποι των βενζινοπωλών, έχει πρακτικά ελάχιστη επίπτωση στο μέγεθος της επιβάρυνσης, αφού αντί ο φόρος να αυξηθεί από τα 21 λεπτά το λίτρο στα 41,2 λεπτά θα αυξηθεί στα 39 λεπτά.

Αυτό σημαίνει ότι η τιμή στην αντλία απλώς θα αυξηθεί κατά 2 λεπτά λιγότερο. Στο μεταξύ όμως η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα έχει εκτοξευθεί από τα 52 λεπτά το λίτρο, όπου είχε διαμορφωθεί τον περυσινό Οκτώβριο, στο 1,27 ευρώ το λίτρο (σήμερα η τιμή του πετρελαίου κίνησης στο 1,29 ευρώ), οδηγώντας σε επιβαρύνσεις της τάξεως των 750 ευρώ ένα νοικοκυριό που καταναλώνει 1.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης τη σεζόν.

Συμπληρωματικά, μελετάται αύξηση της έκπτωσης στην τιμή του φυσικού αερίου, η οποία σήμερα είναι κατόπιν συμφωνίας της ΕΠΑ Αττικής χαμηλότερη κατά 20% σε σχέση με αυτήν του πετρελαίου θέρμανσης. Η πρόταση που έχει τεθεί στο τραπέζι αφορά σε διεύρυνση της αύξησης της έκπτωσης στο 40%.

Οι αποφάσεις δεν πρόκειται να κλειδώσουν πριν από τις 13 Σεπτεμβρίου, οπότε έρχονται για μία ακόμα ενδιάμεση αξιολόγηση οι ελεγκτές της τρόικας και για να "συγγράψουν" με το οικονομικό επιτελείο το προσχέδιο προϋπολογισμού που θα ενσωματώνει όλα τα φορομέτρα και θα κατατεθεί στη Βουλή στις 4 Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v