Το ξανασκέφτεται η κυβέρνηση για το πετρέλαιο

Απομακρύνεται -τουλάχιστον για φέτος- το ενδεχόμενο ενοποίησης των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και πετρέλαιο κίνησης.

Το ξανασκέφτεται η κυβέρνηση για το πετρέλαιο
Απομακρύνεται -τουλάχιστον για φέτος- το ενδεχόμενο ενοποίησης των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και πετρέλαιο κίνησης και οι επιλογές της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ κερδίζουν έδαφος στον αγώνα αναζήτησης πρόσθετων εσόδων 1 δισ. ευρώ το 2011.

Όπως έγραφε το euro2day την περασμένη Δευτέρα, το υπουργείο Οικονομικών, επιδιώκοντας να αποφύγει τη μετάταξη του 30% των προϊόντων και υπηρεσιών από τον συντελεστή 11% στο 23%, όπως προβλέπει το μνημόνιο, έχει βάλει στο τραπέζι τρία εναλλακτικά σενάρια που αφορούν:

1. Σε αύξηση του χαμηλού συντελεστή 11% στο 13%, χωρίς να μεταβάλλεται ο ανώτατος συντελεστής 23%.

2. Στην καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 17% - 18%.

3. Στην εξίσωση των ΕΦΚ στο πετρέλαιο. Στην περίπτωση αυτή εξετάζεται μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης από τα 412 ευρώ ανά χιλιόλιτρο στα 390 ευρώ. Έτσι, η εξίσωση θα οδηγήσει τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 21 στα 390 και όχι στα 412 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.

Ο υπουργός Οικονομικών έχει θέσει κατηγορηματικά τον όρο ότι η ενοποίηση θα προχωρήσει μόνο εφόσον ταυτόχρονα με την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου χορηγηθεί και η πρώτη δόση της σχετικής ενίσχυσης στις ασθενέστερες εισοδηματικά ομάδες.

Επειδή η χορήγηση του επιδόματος συναντά δυσκολίες στον έγκαιρο προσδιορισμό των δικαιούχων και του ύψους του με δίκαιο τρόπο (γεωγραφικά και εισοδηματικά κριτήρια, κριτήρια ενεργειακής ταυτότητας των κτιρίων), φαίνεται πως κερδίζουν έδαφος οι εναλλακτικές λύσεις ή η ενοποίηση των ΕΦΚ στο πετρέλαιο από την 1η Ιανουαρίου 2011.

Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v