Πρόταση ΕΛΕΤΑΕΝ για μικρές ανεμογεννήτριες

Την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών που μπορούν να εγκατασταθούν σε σπίτια, κτίρια, οικόπεδα ή γήπεδα και να προσφέρουν την καθαρή αιολική ενέργεια σε κάθε πολίτη, προτείνει η ΕΛΕΤΑΕΝ.

Πρόταση ΕΛΕΤΑΕΝ για μικρές ανεμογεννήτριες
Την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών  που μπορούν να εγκατασταθούν σε σπίτια, κτίρια, οικόπεδα ή γήπεδα και να προσφέρουν την καθαρή αιολική ενέργεια σε κάθε πολίτη, προτείνει η ΕΛΕΤΑΕΝ.

Οπως επισημαίνεται, η ανάπτυξη και τα οφέλη της αιολικής ενέργειας μπορούν να διαχυθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό σε όλη την κοινωνία και μάλιστα στα μεσαία και μικρομεσαία εισοδηματικά στρώματα και την ελληνική περιφέρεια. Μπορούν να παράγουν πολλαπλασιαστικά οφέλη συμβάλλοντας όχι μόνο στην προώθηση της ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής της χώρας αλλά και στην περιφερειακή ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

Οι μικρές ανεμογεννήτριες:

• Απαλλάσσονται από τις άδειες παραγωγής, εγκατάστασης και λειτουργίας αν η συνολική ισχύς δεν υπερβαίνει τα 100 kW.
• Απαλλάσσονται από την Έγκριση Περιβαλλοντικών όρων αν εγκαθίστανται σε κτίρια ή εντός οργανωμένων βιομηχανικών υποδοχέων. Επίσης απαλλάσσονται από ΕΠΟ αν η συνολική ισχύς δεν υπερβαίνει τα 20 kW (αν σε απόσταση μικρότερη από 150 μ υφίσταται και άλλη ανεμογεννήτρια τότε πρέπει να χορηγηθεί ΕΠΟ).
• Απολαμβάνουν τιμή πώλησης της ενέργειας προς το δίκτυο 250 €/ΜWh εφόσον η συνολική ισχύς δεν υπερβαίνει τα 50 kW.

Για να επιτευχθούν τα πολλαπλασιαστικά οφέλη των μικρών ανεμογεννητριών, η Πολιτεία πρέπει να αντλήσει διδάγματα από τις εμπειρίες του παρελθόντος και να διασφαλίσει ότι το γράμμα και το πνεύμα των ανωτέρω διατάξεων που περιλαμβάνονται στο νέο νόμο 3851/2010, θα τηρηθούν πιστά τόσο από τα όργανά της όσο και από τους ενδιαφερόμενους πολίτες.

Προφανείς παραβιάσεις δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτές ώστε να μην δυσφημιστεί μια σημαντική προσπάθεια στην αρχή της. Αυτό αφορά και την τεχνητή πολυδιάσπαση ή κατάτμηση μεγαλύτερων εγκαταστάσεων.

Έτσι, το ΥΠΕΚΑ οφείλει:

• να λάβει μέριμνα στις Υπουργικές Αποφάσεις που ετοιμάζει, για την αδειοδότηση των μικρών ανεμογεννητριών ώστε να μην μένει καμία αμφιβολία για την εφαρμογή των ανωτέρω αδειοδοτικών απλοποιήσεων,
• να αποσαφηνίσει ότι οι διατάξεις του νόμου ισχύουν προφανώς και εφαρμόζονται άμεσα ακόμα και αν δεν έχουν προλάβει να προσαρμοστούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις στις νέες διατάξεις του ν. 3851/2010,
• να καθορίσει σε συνεργασία με το Διαχειριστή Δικτύου και τον ΔΕΣΜΗΕ σαφείς διαδικασίες για τον μονοσήμαντο καθορισμό του μεγέθους της κάθε εγκατάστασης ώστε να μην γίνονται καταχρήσεις ή τεχνητές κατατμήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v