Πιο κοντά η αύξηση του χαμηλού ΦΠΑ σε 13-14%

Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ 11% στο 13% ή 14% φαίνεται να προκρίνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μετά την αδυναμία άμεσης υλοποίησης της εξίσωσης των ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Πιο κοντά η αύξηση του χαμηλού ΦΠΑ σε 13-14%
Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ 11% στο 13% ή 14% φαίνεται να προκρίνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μετά την αδυναμία άμεσης υλοποίησης της εξίσωσης των ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και με δεδομένη την απροθυμία υλοποίησης του μέτρου μετάταξης του 30% των προϊόντων και υπηρεσιών από τον συντελεστή 11% στο 23%, όπως προβλέπει το μνημόνιο.

Όπως έχει γράψει από τις 6 Σεπτεμβρίου το Euro2day, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκοντας να αποφύγει τη μετάταξη του 30% των προϊόντων και υπηρεσιών από τον συντελεστή 11% στο 23%, όπως προβλέπει το μνημόνιο, έχει προτείνει τρία εναλλακτικά σενάρια, και συγκεκριμένα:

1. Εξίσωση των ΕΦΚ στο πετρέλαιο. Η λύση αυτή πάγωσε προσωρινά όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, μέχρι να δημιουργηθεί μηχανισμός αντισταθμιστικής ενίσχυσης των ασθενέστερων εισοδηματικά τάξεων.

2. Καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 17% - 18%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η λύση αυτή δεν θεωρείται καλή ιδέα καθώς θα αυξήσει σημαντικά την επιβάρυνση για είδη πρώτης ανάγκης όπως είναι τα τρόφιμα που υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή και θα μειώσει, από την άλλη πλευρά, τον φόρο για είδη πολυτελείας, όπως θεωρείται σειρά προϊόντων που υπάγονται στον συντελεστή 23%.

3. Αύξηση του χαμηλού συντελεστή 11% στο 13% ή και 14%, χωρίς να μεταβάλλεται ο ανώτατος συντελεστής 23%. Τη διέξοδο αυτή ενισχύει και χθεσινή δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη, σύμφωνα με την οποία, αφού προς το παρόν παγώνει ο ενιαίος ΕΦΚ στο πετρέλαιο, "θα εξετάσουμε τις υπόλοιπες προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι, μεταξύ των οποίων είναι το σύνολο των προϊόντων που βρίσκονται στο 11% να πάει σε υψηλότερο φορολογικό συντελεστή, αλλά όχι σε ενιαίο φορολογικό συντελεστή όλα τα προϊόντα".

Αν περάσει αυτό το μέτρο, τότε οι τιμές σε τρόφιμα, φάρμακα, υπηρεσίες ξενοδοχείων και εστιατορίων που σήμερα υπάγονται στον συντελεστή 11% θα αυξηθούν σημαντικά για μία ακόμη φορά.

Οριστικές αποφάσεις για το θέμα δεν έχουν ακόμα ληφθεί, αλλά αναμένεται να οριστικοποιηθούν έως τις 21 Οκτωβρίου, οπότε αναχωρεί η τρόικα, αφήνοντας... παρακαταθήκη συμφωνία για το περιεχόμενο του προσχεδίου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 4 Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v