Με αυτόνομο ν/σ-εξπρές η περαίωση

Αυτόνομο νομοσχέδιο για την περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων της τελευταίας δεκαετίας προωθεί το αργότερο έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας στη Βουλή το ΥΠΟΙΚ. Αφορά και σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις.

Με αυτόνομο ν/σ-εξπρές η περαίωση
Αυτόνομο νομοσχέδιο για την περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων της τελευταίας δεκαετίας προωθεί το αργότερο έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται και η περαίωση των φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια, οι οποίες όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Φ. Σαχινίδης, αγγίζουν τις 150.000.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Οικονομικών -με αρμοδιότητα τα έσοδα- κ. Δ. Κουσελάς, ανέφερε: "Περίπου 32 δισεκατομμύρια ευρώ δεν μπορούν να εισπραχθούν γιατί υπάρχει μια σειρά από προσφυγές στα φορολογικά δικαστήρια, οι οποίες εξετάζονται από επτά μέχρι και δέκα χρόνια περίπου. Αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να εισπραχθεί ούτε το 20% που προκαταβάλλει κάποιος, ούτε το 25% που ψηφίσαμε με το φορολογικό νομοσχέδιο προκειμένου να συμβιβαστεί. Εκεί έχουμε φτάσει. Δηλαδή, η προσφυγή στα φορολογικά δικαστήρια ουσιαστικά είναι ένας τρόπος φοροαποφυγής. Και αυτό είναι έγκλημα".

Στην κατάσταση αυτή φιλοδοξεί να βάλει τέρμα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, που προωθεί διατάξεις για δίκες-εξπρές για φορολογικά θέματα.

Συμπληρωματικά των μέτρων του υπουργείου Δικαιοσύνης θα έρθει να δράσει η περαίωση. Όπως εξηγούν συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών, "η περαίωση θα αφορά και σε υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση του συστήματος, εισροή εσόδων στον προϋπολογισμό και μια νέα αρχή σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης".

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει ταυτόχρονα περαίωση με ευνοϊκούς όρους των υποθέσεων από το 2000 μέχρι σήμερα με "αποκεντρωμένη διαδικασία", υπό την έννοια ότι δεν θα υπάρχει η παραμικρή επαφή του φορολογουμένου με την εφορία παρά μόνο για την πληρωμή του επιπλέον φόρου.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αναλάβει να προσδιορίσει τον επιπλέον φόρο για 1 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, με μαθηματικό τύπο στον οποίο θα λαμβάνεται υπ’ όψιν μεταξύ άλλων και ο τζίρος.

Από την περαίωση θα εξαιρεθούν οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις (στην τελευταία περαίωση ο πήχης είχε τεθεί στα 9 εκατ. ευρώ τζίρου, όμως αυτό το στοιχείο δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί για τη νέα περαίωση) αλλά και οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Θα έχει προαιρετικό χαρακτήρα και όσοι την επιλέξουν θα μπορούν ακόμα και να καταστρέψουν τα βιβλία και στοιχεία των χρήσεων που θα περαιώσουν. Για όσους δεν ανταποκριθούν, το υπουργείο Οικονομικών απειλεί με εξονυχιστικούς ελέγχους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v