Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Μειώθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Μείωση κατά 185 εκατ. ευρώ εμφάνισε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας τον Ιούλιο, στο 1,48 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Πτώση κατά 4,7% στα έσοδα από τον τουρισμό.

ΤτΕ: Μειώθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών
Μείωση κατά 185 εκατ. ευρώ εμφάνισε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας τον Ιούλιο, στο 1,48 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με αυτά, τον Ιούλιο τα έσοδα από τον τουρισμό υποχώρησαν κατά 4,7% σε ετήσια βάση, στο 1,98 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, τον Ιούλιο του 2010 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 1.482 εκατ. ευρώ, δηλαδή εμφάνισε μείωση 11,1% ή 185 εκατ. ευρώ έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2009. Η βελτίωση αυτή οφείλεται κυρίως στον περιορισμό του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και δευτερευόντως στη μικρή αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών. Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων και από τον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων.

Ο περιορισμός του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου οφείλεται στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 469 εκατ. ευρώ και στον περιορισμό των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 107 εκατ. ευρώ, δηλαδή σε εξελίξεις που υπεραντιστάθμισαν την αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 315 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων αυξήθηκαν, έστω και οριακά, σε ποσοστό 0,3% έναντι του περυσινού Ιουλίου, ενώ μέχρι και τον Ιούνιο ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής τους ήταν αρνητικός. Επίσης, οι εισαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων μειώθηκαν κατά 16,5% έναντι του Ιουλίου 2009, δηλαδή εντονότερα απ' ό,τι στο εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου, όταν ο μέσος ρυθμός μείωσής τους ήταν 8,7%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε μικρή άνοδο κατά 65 εκατ. ευρώ λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών κατά 107 εκατ. ευρώ και της μείωσης των καθαρών πληρωμών για λοιπές υπηρεσίες κατά 67 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες περιορίστηκαν κατά 109 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2009. Σημειώνεται ότι οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες εμφάνισαν σχετικά περιορισμένη μείωση (4,7%) έναντι του περυσινού Ιουλίου, ενώ τον Ιούνιο είχαν μειωθεί κατά 15,7% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2009. Επίσης, οι εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) συνέχισαν και τον Ιούλιο να αυξάνονται με υψηλό ρυθμό (14,7%).

Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 62 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της ανόδου των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Τέλος, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων περιορίστηκε κατά 78 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2009 λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων των τομέων τόσο της γενικής κυβέρνησης -των καθαρών μεταβιβάσεων από την Ε.Ε.- όσο και λοιπών - κυρίως μεταναστευτικών εμβασμάτων - (υπενθυμίζεται ότι οι ακαθάριστες τρέχουσες μεταβιβάσεις από την Ε.Ε. περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων [ΕΓΤΕ] καθώς και τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ οι τρέχουσες μεταβιβάσεις προς την Ε.Ε. περιλαμβάνουν τις αποδόσεις - πληρωμές της Ελλάδας στον κοινοτικό προϋπολογισμό).

Το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2010 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 0,9% ή 154 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, ενώ στο εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου είχε εμφανίσει αύξηση 0,2%. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως τη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και την αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών και δευτερευόντως τη μικρή μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων. Αντίθετα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων περιορίστηκε.

Ο περιορισμός του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 358 εκατ. ευρώ προήλθε από τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 1.549 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, οι πληρωμές για εισαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων μειώθηκαν κατά 1.822 εκατ. ευρώ ή 9,9%, ενώ οι εισπράξεις από τις αντίστοιχες εξαγωγές κατά 273 εκατ. ευρώ ή 4,1%. Αντίθετα, οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 1.156 εκατ. ευρώ ή 26,8%, ενώ οι καθαρές πληρωμές για αγορές πλοίων σημείωσαν οριακή άνοδο 35 εκατ. ευρώ ή 1,6%.

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 199 εκατ. ευρώ αντανακλά κυρίως την άνοδο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών. Οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) παρουσίασαν άνοδο 14,7%, ενώ οι αντίστοιχες πληρωμές αυξήθηκαν κατά 18,9%, με αποτέλεσμα οι αντίστοιχες καθαρές εισπράξεις να αυξηθούν κατά 410 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες περιορίστηκαν κατά 362 εκατ. ευρώ, καθώς οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους μειώθηκαν κατά 473 εκατ. ευρώ ή 9%, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους της Ελλάδας μειώθηκαν λιγότερο (κατά 111 εκατ. ευρώ ή 8,2%). Τέλος, οι καθαρές πληρωμές για λοιπές υπηρεσίες περιορίστηκαν κατά 150 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων περιορίστηκε ελαφρά (κατά 41 εκατ. ευρώ) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, αντανακλώντας τη μείωση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Τέλος, το πλεόνασμα του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων μειώθηκε κατά 444 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η μείωση αυτή αντανακλά τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων των λοιπών τομέων (μεταναστευτικών εμβασμάτων κ.λπ.) κατά 336 εκατ. ευρώ και τη μείωση των καθαρών μεταβιβάσεων από την Ε.Ε. προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης κατά 108 εκατ. ευρώ.


Ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων

Τον Ιούλιο του 2010 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 664 εκατ. ευρώ, έναντι 355 εκατ. ευρώ το Ιούλιο του 2009 (οι κεφαλαιακές μεταβιβάσεις από την Ε.Ε. περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από τα διαρθρωτικά ταμεία -πλην του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου- και το Ταμείο Συνοχής, βάσει του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης).

Το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2010 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων εμφάνισε πλεόνασμα 801 εκατ. ευρώ, έναντι 1.256 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως τη μείωση των κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την Ε.Ε. προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης. Το συνολικό ισοζύγιο μεταβιβάσεων (τρεχουσών και κεφαλαιακών) παρουσίασε πλεόνασμα 1.905 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 2.805 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009.

Συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων

Τον Ιούλιο του 2010 το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) παρουσίασε έλλειμμα 818 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1,3 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2009. Το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου του 2010 το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων διαμορφώθηκε σε 15,2 δισ. ευρώ, έναντι 14,9 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009, δηλαδή αυξήθηκε σε ποσοστό 2%.

Ισοζύγιο χρηματοοικονομικών συναλλαγών

Τον Ιούλιο του 2010 οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εισροή 323 εκατ. ευρώ. Οι σημαντικότερες συναλλαγές αφορούν: α) στην εισροή 348 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του κλάδου αρτοποιίας της Vivartia (πρώην Chipita) του ομίλου MIG από την εταιρία ειδικού σκοπού UIFB (Κύπρος) συμφερόντων του σαουδαραβικού ομίλου Olayan, β) στην εκροή 120 εκατ. ευρώ για την εξαγορά από την Carrefour Μαρινόπουλος S.A. των συμμετοχών των εταιριών Distribuidora Internacional de Alimentacion S.A. (Ισπανία) και Schoptish Holdings Ltd. (Κύπρος) στην Dia Hellas Α.Ε., γ) στην εκροή 60 εκατ. ευρώ λόγω εξαγοράς από τον όμιλο Μυτιληναίος Α.Ε. της συμμετοχής της Endesa S.A. (Ισπανία) στην Endesa Hellas S.A. Τέλος, οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδας εμφάνισαν καθαρή εκροή 60 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να έχουν καταγραφεί συναλλαγές σημαντικού ύψους.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου καταγράφηκε καθαρή εκροή ύψους 1,2 δισ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση (εκροή) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου (κατά 1,8 δισ. ευρώ) και στην αύξηση (εκροή) των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές του εξωτερικού (κατά 0,3 δισ. ευρώ). Οι κινήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν μόνο εν μέρει από τη μείωση (εισροή) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια καθώς και σε χρηματοοικονομικά παράγωγα του εξωτερικού κατά 0,5 και 0,4 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Όσον αφορά στις 'λοιπές' επενδύσεις, καταγράφηκε καθαρή εισροή ύψους 2,3 δισ. ευρώ, η οποία αντανακλά κυρίως την αύξηση (εισροή) 2,3 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα και τη μείωση (εισροή) κατά 0,6 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε καταθέσεις και repos του εξωτερικού, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση (εκροή) κατά 0,6 δισ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους (στην οποία περιλαμβάνεται και αποπληρωμή δανείων του τομέα της γενικής κυβέρνησης ύψους 442 εκατ. ευρώ).

Το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2010 οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, η καθαρή εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθε σε 1,6 δισ. ευρώ (έναντι καθαρής εισροής 2,2 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009), ενώ σημειώθηκε εκροή 0,4 δισ. ευρώ για άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους της Ελλάδας.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, την ίδια περίοδο, σημειώθηκε καθαρή εκροή 6,2 δισ. ευρώ (έναντι καθαρής εισροής 23,7 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009). Ειδικότερα, σημειώθηκε εκροή κεφαλαίων λόγω μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου (κατά 14,3 δισ. ευρώ), καθώς και σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων (κατά 1,1 δισ. ευρώ). Εκροή 1,1 δισ. ευρώ σημειώθηκε επίσης λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές του εξωτερικού. Οι εκροές αυτές αντισταθμίστηκαν μόνο εν μέρει από την εισροή 10,3 δισ. ευρώ λόγω μείωσης των τοποθετήσεων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού.

Στην κατηγορία των λοιπών' επενδύσεων η καθαρή εισροή 21,4 δισ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 9,4 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009) οφείλεται κυρίως στον δανεισμό του τομέα της γενικής κυβέρνησης ύψους 18,9 δισ. ευρώ (όπως αναφέρθηκε και στο δελτίο Τύπου για τον μήνα Μάιο), καθώς και στην αύξηση (εισροή) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα κατά 17,7 δισ. ευρώ. Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση (εκροή) των τοποθετήσεων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό (κατά 15,7 δισ. ευρώ).

Στο τέλος Ιουλίου 2010 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 4,6 δισ. ευρώ. (Υπενθυμίζεται ότι από την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο του 2001 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, περιλαμβάνουν μόνο τον νομισματικό χρυσό, τη "συναλλαγματική θέση" στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα "ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα" και τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος σε ξένο νόμισμα έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ. Αντίθετα, δεν περιλαμβάνουν τις απαιτήσεις σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ, τις απαιτήσεις σε συνάλλαγμα και σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών της ζώνης του ευρώ και τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στο κεφάλαιο και στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της ΕΚΤ.)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v