Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινητικότητα για Βεύη - Οι ενδιαφερόμενοι όμιλοι

Ενημέρωση για την πρόοδο των εργασιών σχετικά με τη μίσθωση και αξιοποίηση του δημόσιου λιγνιτωρυχείου της Βεύης θα δοθεί αύριο στα μέλη των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου καθώς και Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Κινητικότητα για Βεύη - Οι ενδιαφερόμενοι όμιλοι
Ενημέρωση για την πρόοδο των εργασιών και το χρονοδιάγραμμα που αφορά στη μίσθωση και αξιοποίηση του δημόσιου λιγνιτωρυχείου της Βεύης θα δώσουν αύριο στα μέλη των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου καθώς και Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης και η επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για την εκμίσθωση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη τον σχετικό φάκελο για τον εν λόγω διαγωνισμό έχουν λάβει 13 επιχειρηματικές κοινοπραξίες, εξαιρουμένης της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πηγές από το ΥΠΕΚΑ, έχουν ήδη κατατεθεί δεσμευτικές προσφορές από μέρος εκ των δεκατριών ενδιαφερομένων στη Διεύθυνση Ορυκτού Πλούτου και κατά την αυριανή κοινή συνεδρίαση των επιτροπών και τη σχετική ενημέρωση που θα ακολουθήσει θα διευκρινιστούν τα σχετικά βήματα για την εκχώρηση των κοιτασμάτων της Βεύης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον εκδηλώθηκε μεταξύ άλλων από τις εταιρίες Άκτωρ - Elpedison, ΓΕΚ-Τέρνα, τον όμιλο Κοπελούζου μέσω της εταιρίας Horizon, και σε συνεργασία με τη ΜΕΤΕ, την εταιρία που εξορύσσει λιγνίτη από το ορυχείο της Αχλάδας και η οποία είχε δραστηριοποιηθεί στην παλαιότερη εκμετάλλευση της Βεύης.

Επίσης, ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από την εταιρία Μηχανική και την ΕΛΜΙΝ του ομίλου Βαρδινογιάννη, τον όμιλο Μυτιληναίου και την εταιρία Δελφοί - Δίστομον. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Elpedison έχει καταθέσει στη ΡΑΕ αίτηση για άδεια ηλεκτροπαραγωγής με καύση λιγνίτη στη Βεύη, ενώ αντίστοιχη άδεια διαθέτει ήδη και η ΓΕΚ-Τέρνα.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι το άνοιγμα των λιγνιτικών αποθεμάτων της χώρας σε ιδιώτες, πέραν της ΔΕΗ, είναι απαίτηση της Ε.Ε., η οποία έχει απειλήσει με παραπομπή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v