Φορο-σαφάρι σε τρία μέτωπα από το ΥΠΟΙΚ

Επί ποδός πολέμου για το επόμενο δίμηνο το σύνολο των φοροελεγκτών, με το ΥΠΟΙΚ να εξαπολύει φορο-σαφάρι σε τρία μέτωπα. Σε πρώτο πλάνο οι 65.000 εταιρίες που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ.

Φορο-σαφάρι σε τρία μέτωπα από το ΥΠΟΙΚ
Φορο-σαφάρι σε τρία μέτωπα για την τόνωση των εσόδων του προϋπολογισμού εξαπολύει το υπουργείο Οικονομικών.

Με δύο εγκυκλίους του θέτει επί ποδός πολέμου για το επόμενο δίμηνο το σύνολο των φοροελεγκτών, ζητώντας τους να κυνηγάνε μόνο τον ΦΠΑ, ζητεί ξεκαθάρισμα των «αραχνιασμένων» εκθέσεων ελέγχου για την άμεση επιβολή και είσπραξη προστίμων, ενώ η ΓΓΠΣ απαιτεί από τις εφορίες να της στείλουν μέχρι την Παρασκευή τα έντυπα Ε9 του 2009 και του 2010 ώστε να «τρέξει» η εκκαθάριση του ΕΤΑΚ 2009 και του ΦΑΠ 2010.

Πίσω από την κινητοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών δεν κρύβεται παρά η υστέρηση εσόδων, η οποία στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου αγγίζει τα 3,2 δισ. ευρώ (με αναγωγή του ρυθμού αύξησης των εσόδων στον ετήσιο στόχο).

Έτσι, σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν στην εφορία ξεκινά σαφάρι για τον ΦΠΑ.

Στο πρώτο πλάνο θα βρεθούν οι 65.000 επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει από τις αρχές του έτους περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Οι ελεγκτές θα καλούν τηλεφωνικά τους υπόχρεους και θα τους δίνουν περιθώριο 5 ημερών να προσέλθουν στην εφορία, να υποβάλουν τις δηλώσεις και να καταβάλουν τον φόρο.

Εάν ο υπόχρεος δεν προσέλθει εντός της προθεσμίας, θα εκδίδεται αμέσως εντολή προσωρινού ελέγχου. Παράλληλα με τα τηλεφωνήματα των εφοριακών, οι επιχειρηματίες θα δεχτούν και άτυπες προσκλήσεις υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ από τη ΓΓΠΣ, ενώ οι καταστάσεις θα σταλούν και στα ελεγκτικά κέντρα για να αναλάβουν τις επιχειρήσεις αρμοδιότητάς τους. Πέραν της μη υποβολής δηλώσεων, θα υπάρξει ενδελεχής έλεγχος και για ανακριβείς δηλώσεις ΦΠΑ.

Μάλιστα, για πρώτη φορά, το υπουργείο Οικονομικών απαιτεί από κάθε υπάλληλο εφορίας και ελεγκτικού κέντρου να διενεργεί και να ολοκληρώνει (με τη σύνταξη και της έκθεσης ελέγχου) τουλάχιστον δύο ελέγχους την ημέρα αν πρόκειται για βιβλία Α΄ και Β΄ κατηγορίας και τουλάχιστον έναν έλεγχο την ημέρα αν πρόκειται για βιβλία Γ΄ κατηγορίας.

Οι ελεγκτές θα ελέγχονται αναφορικά με την αποτελεσματικότητά τους από ειδική εφαρμογή την οποία έχει δημιουργήσει η ΓΓΠΣ.

Με την ίδια εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών απαιτεί επιτάχυνση των διαδικασιών επιβολής προστίμων, για εκθέσεις ελέγχου του ΣΔΟΕ και της πρώην ΥΠΕΕ που αραχνιάζουν στα ράφια των εφοριών, στερώντας την είσπραξη των προστίμων.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται, εφόσον εκκρεμούν στις εφορίες εκθέσεις ελέγχου του ΣΔΟΕ, της πρώην ΥΠΕΕ, των πρώην ειδικών συνεργείων ελέγχου και των ίδιων των εφοριών, θα πρέπει μέσα σε πέντε μέρες από τη λήψη της εγκυκλίου να κοινοποιηθούν οι καταλογιστικές πράξεις ώστε να επιταχυνθεί η είσπραξη των προστίμων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v