Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποκλεισμένη η Αθήνα από φορτηγά

Αποκλεισμένοι είναι αυτήν την ώρα οι οδικοί άξονες από και προς την πρωτεύουσα από ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων οι οποίοι αντιδρούν με τον τρόπο αυτόν στην ψήφιση του Ν/Σ για την απελευθέρωση των μεταφορών.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Αποκλεισμένη η Αθήνα από φορτηγά
Αποκλεισμένοι είναι αυτήν την ώρα οι οδικοί άξονες που οδηγούν από και προς την πρωτεύουσα καθώς οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων με αιφνιδιαστικές κινήσεις προχώρησαν σε αποκλεισμό των δρόμων, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτόν στην ψήφιση του σχεδίου νόμου για την απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών.

Νωρίτερα η ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε επί της αρχής του, με 83 ψήφους υπέρ έναντι 16 κατά, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που προβλέπεται τη σταδιακή, σε διάστημα τριετίας, απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών.

Από την 1η Ιουλίου του 2013 οι ενδιαφερόμενοι να μπουν στο επάγγελμα του μεταφορέα θα πρέπει να πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις που ορίζει η σχετική οδηγία της Ε.Ε., ενώ δεν θα καταβάλλουν εισφορά για την απόκτηση της άδειας, παρά μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στα διοικητικά τέλη της άδειας.

Η συζήτηση στη Βουλή συνεχίζεται και έως το απόγευμα αναμένεται το σχέδιο νόμου να έχει εγκριθεί και επί των άρθρων του. Την ίδια όμως ώρα και οι αυτοκινητιστές παραμένουν έξω από τη Βουλή διαμηνύοντας ότι θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις τους ανεξάρτητα από την ψήφιση του σχεδίου νόμου.

Να σημειώσουμε ότι κατά διαστήματα δημιουργούνται εντάσεις με τις διμοιρίες των ΜΑΤ που είναι παραταγμένες εκεί σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την κίνηση των αυτοκινητιστών προς τη Βουλή.

Οι αυτοκινητιστές ζητούν σαφή περιγραφή στον νόμο που θα αφορά στο πώς θα γίνεται η ενίσχυση των αυτοκινητιστών από τον αναπτυξιακό νόμο, στο ποια θα είναι τα φορολογικά κίνητρα που θα τους δοθούν ως αντιστάθμισμα για τη μείωση της άυλης αξίας της άδειας αλλά και στο πώς θα γίνει η εξίσωση των συντάξεών τους με τους παλιούς ασφαλισμένους του κλάδου που είχαν συνταξιοδοτηθεί από το πρώην ΤΣΑ.

Η απάντηση της κυβέρνησης στα αιτήματα αυτά είναι ότι έχουν δοθεί δεσμεύσεις από τα αρμόδια υπουργεία, οι απαντήσεις αυτές όμως δεν κρίνονται επαρκείς από τους αυτοκινητιστές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v