Οικονομική συνεργασία Ελλάδας - Κατάρ

Οι Καταριανοί έρχονται... από τη Νέα Υόρκη και όχι από το εμιράτο τους, καθώς σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου υπογράφει συμφωνία συνεργασίας με διευρυμένο ορίζοντα με την κυβέρνηση του Κατάρ.

Οικονομική συνεργασία Ελλάδας - Κατάρ
Οι Καταριανοί έρχονται... από τη Νέα Υόρκη και όχι από το εμιράτο τους, καθώς σήμερα ο πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου, υπογράφει συμφωνία συνεργασίας με διευρυμένο ορίζοντα με την κυβέρνηση του Κατάρ, αναφέρουν σε σημερινό δημοσίευμα "ΤΑ ΝΕΑ".

Το μνημόνιο συνεργασίας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παρότι δεν είναι δεσμευτικό, θα δηλώνει την πρόθεση οικονομικής συνεργασίας σε μια σειρά τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας.

Το έδαφος είχε ήδη στρωθεί και προετοιμάστηκε κατά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τις επενδύσεις, κ. Χάρης Παμπούκης, με επενδυτές από το Κατάρ στη Νέα Υόρκη, ενώ υπενθυμίζεται ότι ταξίδι στο Κατάρ έχει πραγματοποιήσει και ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Σπύρος Κουβέλης.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι Καταριανοί ενδιαφέρονται και για άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα, πέραν της τριπλής ενεργειακής επένδυσης των 110 δισ. ευρώ στον Αστακό (μονάδα ηλεκτρισμού, τερματικός σταθμός υγροποιημένου αερίου και μονάδα βιοκαυσίμων).

Οι επενδύσεις και πώς μπορεί η εικόνα της Ελλάδας, η οποία επλήγη από τα αρνητικά δημοσιεύματα τους τελευταίους μήνες, να αλλάξει ήταν άλλωστε το βασικό θέμα που συζήτησε χθες ο κ. Παπανδρέου σε συνάντηση με ομογενείς επιχειρηματίες.

Συγκεκριμένα, το ζήτημα ήταν πώς θα συσταθεί και πώς μπορεί να λειτουργήσει το Συμβουλευτικό Συμβούλιο Επενδύσεων (Ιnvestment Αdvisory Βoard), μια δομή με εκπροσώπους της Διασποράς που λειτουργεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στο Ισραήλ. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκτός από τον πρωθυπουργό οι κ. Χάρης Παμπούκης, Φίλιππος Σαχινίδης και Δημήτρης Δόλλης.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι το συμβούλιο θα έχει καθαρά συμβουλευτικό ρόλο. Αν και το γραφείο του πρωθυπουργού δεν ανακοίνωσε τα ονόματα των συμμετεχόντων, σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο κ. Τζιμ Γιαννόπουλος, το αφεντικό της 20th Century Fox, που κατάφερε να γίνει Νο 1 στην κινηματογραφική βιομηχανία του Χόλιγουντ, γεννημένος στο Μπρούκλιν, και πρόεδρος μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγών στον κόσμο, ο κ. Τζορτζ Τσούνης, επιχειρηματίας στα ξενοδοχειακά, και ο κ. Αλεξάντερ Τσιάρας, ο οποίος υπήρξε συγκάτοικος του κ. Παπανδρέου στη Βοστώνη.

Χθες, μιλώντας ως επίσημος προσκεκλημένος στο Οικονομικό Κλαμπ της Νέας Υόρκης, στο οποίο συμμετέχουν σημαντικοί παράγοντες της αγοράς και των επιχειρήσεων, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως "μπορούμε να δείξουμε στον κόσμο ότι θα κάνουμε την Ελλάδα σπουδαία χώρα".

Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός είχε αφήσει αιχμές για "την περίεργη μυθολογία γύρω από την Ελλάδα, την οποία καλλιεργούν κάποιοι μιντιακοί σχολιαστές και οικονομικοί αναλυτές".
 
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v