Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φάρμακα: Καθυστερεί η 2η δόση του Δελτίου Τιμών

Για τα μέσα Οκτωβρίου μετατίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση του συμπληρωματικού - διορθωτικού δελτίου τιμών φαρμάκων το οποίο θα κυκλοφορούσε αυτές τις ημέρες και θα ίσχυε από τις 27/9.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Φάρμακα: Καθυστερεί η 2η δόση του Δελτίου Τιμών
Για τα μέσα Οκτωβρίου μετατίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση του συμπληρωματικού - διορθωτικού δελτίου τιμών φαρμάκων, το οποίο, με βάση τον προγραμματισμό που είχε γίνει, θα κυκλοφορούσε αυτές τις ημέρες και θα ίσχυε από την ερχόμενη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η καθυστέρηση της κυκλοφορίας του νέου συμπληρωματικού - διορθωτικού δελτίου τιμών αποδίδεται από παράγοντες της αγοράς στην πληθώρα των ενστάσεων που έχουν δεχτεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, στα «κενά» που άφησε το πρώτο Δελτίο Τιμών που κυκλοφόρησε στις αρχές Σεπτεμβρίου και στην αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, κομβικό σημείο στην καθυστέρηση είναι και το γεγονός ότι εν τέλει δεν συνεδρίασε προχθές, όπως είχε προγραμματιστεί, η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων.

Την ίδια ώρα, «στον αέρα» παραμένει το θέμα του καθορισμού της τιμής των ορφανών φαρμάκων τα οποία απευθύνονται σε ασθενείς με σπάνιες, χρόνιες και εκφυλιστικές παθήσεις. Σύμφωνα με σχετική Οδηγία της Ε.Ε., για τα ορφανά φάρμακα πρέπει να διασφαλίζεται ένα επίπεδο τιμής όχι χαμηλότερο από αυτό των κρατών-μελών της Ε.Ε. με ανάλογο πληθυσμό ή και συχνότητα επιπολασμού της νόσου.

Για τον λόγο αυτόν, οι εταιρίες έχουν αιτηθεί ήδη προς την αρμόδια επιτροπή να υπάρχει ενιαίος τρόπος τιμολόγησης των ορφανών φαρμάκων και οι τιμές να καθορίζονται βάσει του μέσου όρου των ex factory τιμών στις χώρες της Ε.Ε.

Επίσης, έχουν ζητήσει από το υπουργείο ο τρόπος καθορισμού των τιμών των νέων ορφανών φαρμάκων να γίνεται βάσει της τιμής κυκλοφορίας του εκάστοτε νέου φαρμάκου σε μία από τις χώρες της Ε.Ε. και τα νέα φάρμακα να κυκλοφορούν και στην Ελλάδα από τον δικαιούχο και όχι να διατίθενται μέσω τρίτων (ΙΦΕΤ).

Παράλληλα, προτείνουν η αναθεώρηση της τιμής των ορφανών φαρμάκων να γίνεται με το πρώτο Δελτίο Τιμών κάθε έτος και η τιμή που προκύπτει να παραμένει σταθερή για ένα έτος.
 
Σημειώνεται ότι το ποσό που αντιπροσωπεύουν τα ορφανά φάρμακα στο σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης είναι μόλις 1,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v