Επιταχύνεται η εκδίκαση φορολογικών υποθέσεων

Δέσμη αυστηρών μέτρων θεσμοθετεί η κυβέρνηση, εν μέσω αντιδράσεων για συρρίκνωση των ατομικών δικαιωμάτων από δικαστικούς και δικηγόρους, προκειμένου να εκδικάζονται σε χρόνο-ρεκόρ οι φορολογικές υποθέσεις.

Επιταχύνεται η εκδίκαση φορολογικών υποθέσεων
Δέσμη αυστηρών μέτρων θεσμοθετεί η κυβέρνηση, εν μέσω αντιδράσεων για συρρίκνωση των ατομικών δικαιωμάτων από δικαστικούς και δικηγόρους, προκειμένου να εκδικάζονται σε χρόνο-ρεκόρ οι φορολογικές υποθέσεις και να εισρεύσει χρήμα στα δημόσια ταμεία, αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η "Καθημερινή".

Οι νέες ρυθμίσεις, που συζητήθηκαν χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, έχουν άξονα την εκδίκαση των υποθέσεων αυτών σε έναν δικαστικό και τελεσίδικο βαθμό (ανάλογα με το οφειλόμενο ποσό), τον δραστικό περιορισμό των αναστολών και συνεπώς του «παγώματος» πληρωμής που συχνά επιβάλλεται με δικαστικές αποφάσεις και τη μετατροπή σε κακούργημα για τις φορολογικές οφειλές, ποσού πάνω από 75.000 ευρώ, για υποθέσεις μη καταβολής ΦΠΑ, φόρου κύκλου εργασιών και για εισφορές που δεν αποδόθηκαν σκοπίμως.

Aναλυτικά, οι φορολογικές υποθέσεις θα εκδικάζονται στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, εφόσον πρόκειται για οφειλές που κυμαίνονται από 20.000 έως 150.000 ευρώ.

Απαραίτητη προϋπόθεση που τίθεται για να ασκηθεί έφεση και να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό είναι να καταβληθεί το 50% της φορολογικής υποχρέωσης. Όσες φορο-υποθέσεις υπερβαίνουν τις 150.000 ευρώ θα εκδικάζονται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό από τα Διοικητικά Εφετεία, ενώ αποκλείεται η δυνατότητα αναίρεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να κλείνει ταχύτερα η δικαστική διαδικασία.

H τρίτη θεσμική αλλαγή αφορά στον περιορισμό των αναστολών εκτέλεσης, καθώς τίθενται αυστηρές προϋποθέσεις, ώστε το δικαίωμα αυτό να εκχωρείται μόνο εφόσον αποδεικνύεται από τον φορολογούμενο ότι του προκαλείται ανεπανόρθωτη βλάβη από την πληρωμή της οφειλής.

Σήμερα παρέχεται η δυνατότητα να πληρώσει ο φορολογούμενος ποσοστό 25% των οφειλομένων, «παγώνοντας» την πληρωμή των υπολοίπων για πολλά χρόνια, μέχρις ότου τελεσιδικήσουν οι σχετικές υποθέσεις.

H Ένωση Διοικητικών Δικαστών αλλά και η Ένωση Εισαγγελέων διαφωνούν με την κατάργηση της έφεσης στις φοροδίκες και κάνουν λόγο για συρρίκνωση ατομικών δικαιωμάτων, που μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρά συνταγματικά προβλήματα και να καταπέσει στα δικαστήρια.

Είναι γεγονός, πάντως, ότι τα τελευταία χρόνια εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια περισσότερες από 500.000 υποθέσεις, ενώ ο κύριος όγκος, περί τις 100.000, βρίσκεται μόνο στα τρία διοικητικά δικαστήρια της χώρας. Από την άλλη, για την εκκαθάριση μιας φορολογικής διαφοράς απαιτούνται τουλάχιστον επτά χρόνια.

Άλλες ρυθμίσεις

Oι νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδη περιλαμβάνουν επίσης ρυθμίσεις για τις ποινικές δίκες. Μετάξυ άλλων, περιορισμό των αναβολών, που δεν μπορούν να υπερβούν τους δύο μήνες, με το δικαστήριο να έχει την ίδια σύνθεση, καθώς και την καθιέρωση του θεσμού ποινικής συνδιαλλαγής στα εγκλήματα κατά ιδιοκτησίας ή περιουσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v