Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι φορτηγατζήδες

Τον δρόμο της απόλυτης σύγκρουσης επέλεξαν τελικά οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων, οι οποίοι αργά χθες το βράδυ αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι φορτηγατζήδες
Τον δρόμο της απόλυτης σύγκρουσης επέλεξαν τελικά οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων, οι οποίοι αργά χθες το βράδυ αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους παρά τα εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα που έχει δημιουργήσει στην αγορά η πολυήμερη αποχή τους από την εκτέλεση έργου.

Η απόφαση των αυτοκινητιστών ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία 71 υπέρ, με 6 ψήφους κατά και 1 άκυρο, παρά την ευνοϊκή ρύθμιση φορολογικών τους ζητημάτων από την κυβέρνηση, η οποία, πάντως, έως χθες εμφανιζόταν ιδιαίτερα διστακτική στην ανάληψη δράσης για την εφαρμογή του νόμου.

Από σήμερα όμως αναμένεται αλλαγή στάσης από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς η πίεση αυξάνει λόγω όχι μόνο της κραυγής αγωνίας του επιχειρηματικού και εμπορικού κόσμου αλλά και των κρουσμάτων βίας εναντίον οδηγών και οχημάτων που δεν συμμετέχουν στην κινητοποίηση, με αποκορύφωμα τους πυροβολισμούς που σημειώθηκαν χθες στη Μαλακάσα εναντίον φορτηγοπομπής η οποία κινούνταν, συνοδεία περιπολικού, προς Αθήνα.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται ότι σήμερα θα ενεργοποιηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επιτρέπεται στα περίπου 1,2 εκατομμύρια φορτηγά ιδιωτικής χρήσεως να εκτελούν δημόσιες μεταφορές.

Οι εκπρόσωποι των αυτοκινητιστών από όλη τη χώρα συμμετείχαν σε μυστική ψηφοφορία χθες το απόγευμα, ικανοποιώντας το αίτημα μεγάλης μερίδας των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων που επέμεναν ότι η όποια απόφαση για το μέλλον των κινητοποιήσεων θα έπρεπε να στηρίζεται σε διευρυμένη βάση.

Τα σωματεία των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης συνεδρίαζαν υπό την πίεση των παραγωγικών φορέων που έκαναν λόγο για κατάσταση ασφυξίας στην αγορά και για πολύ μεγάλες ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης, ενώ επιπλέον ισχυρή πίεση στους εκπροσώπους του κλάδου άσκησαν και τα κρούσματα βίας εις βάρος φορτηγών αυτοκινήτων στους δρόμους.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Τζωρτζάτος κάλεσε τους εκπροσώπους των αυτοκινητιστών να ψηφίσουν κατά συνείδηση, ζητώντας από όλους να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Όπως αποφασίστηκε αμέσως μετά την απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων, την ευθύνη για τις κινητοποιήσεις για και τη μορφή που αυτές θα λάβουν στο εξής θα έχει η επιτροπή αγώνα των αυτοκινητιστών και όχι η Ομοσπονδία, η οποία θα έχει την ευθύνη για τη διενέργεια των όποιων συζητήσεων με την κυβέρνηση.

Να σημειώσουμε, πάντως, ότι σε ένδειξη καλής θέλησης κυρίως έναντι των πολιτών της ανατολικής Αττικής, όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία εξαιτίας της έλλειψης δικτύου αποχέτευσης, η Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι σήμερα όλα τα βυτιοφόρα θα εργαστούν για την αποκομιδή των λυμάτων. Μάλιστα, η εργασία αυτή θα προσφερθεί δωρεάν και όσοι πολίτες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με λύματα μπορούν να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο 210-523468 προκειμένου να βρουν λύση.

Ασφυκτιά η αγορά

Λύση στο ασφυκτικό πρόβλημα της αγοράς αναζητούν και οι εκπρόσωποι του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου, που βρίσκεται πλέον σε απόγνωση, οι οποίοι χθες εμφανίζονταν έτοιμοι να προσφύγουν δικαστικά κατά των μεταφορέων, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Γιώργος Κασσιμάτης, ενώ ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Μίχαλος κάλεσε την Πολιτεία να εφαρμόσει τους νόμους της.

Η κυβέρνηση σε επίπεδο δηλώσεων εμφανιζόταν αποφασισµένη να σκληρύνει τη στάση της έναντι των ιδιοκτητών φορτηγών, με τον αρμόδιο υπουργό κ. Παπουτσή να δηλώνει πως «θα εφαρμοστεί ό,τι ορίζει ο νόμος», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά απομάκρυνση των σταθμευμένων φορτηγών από τους οδικούς άξονες.

Ρύθμιση φορολογικών θεμάτων

Πάντως, σε μια κίνηση καλής θέλησης και επιχειρώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις των αυτοκινητιστών, που ήθελαν γραπτώς τα όσα είχαν συμφωνηθεί για τα φορολογικά, αναπτυξιακά και ασφαλιστικά ζητήματα, η κυβέρνηση προχώρησε σε άμεση θεσμοθέτηση της ρύθμισης για τα φορολογικά θέματα εντάσσοντας στο σχέδιο νόμου για την περαίωση τις ρυθμίσεις που αφορούν στην απόσβεση της αξίας των αδειών τις οποίες κατέχουν οι αυτοκινητιστές.

Η ρύθμιση προβλέπει πρόσθετη ισόποση κατ' έτος μείωση των ακαθάριστων εσόδων των επαγγελματιών που κατέχουν τις άδειες των οδικών μεταφορών Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης Εθνικών, Διεθνών, Νομαρχιακών και Βυτιοφόρων, από 3 έως 7 έτη, κατ' επιλογήν, στα ποσά της εμπορευματικής αξίας αυτών. Η επιλογή γίνεται από τον μεταφορέα, δηλαδή εάν θα αποσβέσει την οριζόμενη αξία σε 3, 4, 5, 6 ή 7 έτη, όπως επίσης εάν σε κάποιο έτος δεν επιθυμεί να πραγματοποιήσει απόσβεση, λόγω απουσίας κέρδους, παρέχεται η ευχέρεια να μην την πραγματοποιήσει, χωρίς όμως να χάνει το δικαίωμα έκπτωσης της αξίας αυτής στα επόμενα έτη.

Το ποσό που καταβάλλεται για τη λήψη της άδειας ΦΔΧ λογίζεται ως έξοδο και εκπίπτει του εισοδήματος επιμεριζόμενο κατά το ένα τρίτο για τα τρία επόμενα έτη από τη λήψη της άδειας.

Οι μειώσεις αυτές παρέχονται προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες κεφαλαίων για όσους ιδιοκτήτες έχουν αγοράσει άδεια κατά τα τελευταία χρόνια και με την απελευθέρωση της αγοράς θα μειωθεί η εμπορική αξία τους. 

Επεισόδια

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στους δρόμους είναι εκτός ελέγχου, με σοβαρά επεισόδια όπως οι πυροβολισμοί τους οποίους δέχτηκαν φορτηγά κινούμενα στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος της Μαλακάσας. Τα δύο φορτηγά, που σε κομβόι συνολικά 24 οχημάτων κατευθύνονταν προς την Αθήνα, δέχτηκαν επίθεση από αγνώστους, παρότι συνοδεύονταν από περιπολικά. Την υπόθεση διερευνά η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να διαπιστώσει αν οι φθορές στα δύο οχήματα προκλήθηκαν από σφαίρες, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις.

Διάβημα της Βουλγαρίας

Εν τω μεταξύ, διάβημα διαμαρτυρίας στην ελληνική πρεσβεία στη Σόφια επέδωσε ο Βούλγαρος υπουργός Μεταφορών καταγγέλλοντας επιθέσεις που δέχτηκαν Βούλγαροι οδηγοί από Έλληνες. Ένα τέτοιο περιστατικό σημειώθηκε χθες στην Καβάλα, όπου αλλοδαπός οδηγός φορτηγού δέχτηκε επίθεση από Έλληνες ιδιοκτήτες φορτηγών. Για την υπόθεση οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας 41χρονος Έλληνας ιδιοκτήτης φορτηγού ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για παρακώλυση συγκοινωνιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v