Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι και γιατί συζητούν συγχωνεύσεις

Γιατί "ξεπαγώνουν" οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις. Οι πληροφορίες και τα σενάρια. Τι γίνεται σε ψάρια, τηλεπικοινωνίες, ασφαλιστικές. Ντεζαβαντάζ η αδράνεια των τραπεζών.

Ποιοι και γιατί συζητούν συγχωνεύσεις
Τα πρώτα αντανακλαστικά απέναντι στην κρίση αρχίζουν να εκδηλώνουν οι Έλληνες επιχειρηματίες καθώς υπό την πίεση της έλλειψης ρευστότητας και της πτώσης των πωλήσεων ξεκινούν δειλά-δειλά και οι διεργασίες για συγχωνεύσεις ή εξαγορές με ή χωρίς συμψηφισμό μετρητών.

Η συμφωνία ΔΕΛΤΑ - ΜΕΒΓΑΛ για την απόκτηση από την πρώτη τουλάχιστον του 57,8% του μετοχικού κεφαλαίου της δεύτερης και εν συνεχεία τη συγχώνευσή τους είναι, σύμφωνα με τραπεζίτες, οδηγός για τα deals μεταξύ ανταγωνιστικών μέχρι σήμερα επιχειρήσεων.

Η συμφωνία προβλέπει συμψηφισμό μετρητών, καθώς η οικογένεια Παπαδάκη - Χατζηθεοδώρου έχει τη δυνατότητα να επανεπενδύσει στη νέα εταιρία που θα προκύψει από τη συγχώνευση ΔΕΛΤΑ - ΜΕΒΓΑΛ έως 43 εκατ. ευρώ.

Στόχοι της συνένωσης είναι οι συνέργιες και οι οικονομίες κλίμακος που μπορεί να υπάρξουν και σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις θα φτάσουν στα 23 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Η απόφαση για συνένωση δυνάμεων και για δημιουργία ενός εθνικού πρωταθλητή στον χώρο της γαλακτοβιομηχανίας ήρθε ως αποτέλεσμα της όξυνσης του ανταγωνισμού την τελευταία διετία - τριετία και η αγορά στο σύνολό της προσδοκά ότι θα αποτελέσει την αφετηρία άρσης χρόνιων στρεβλώσεων που ταλαιπωρούν τον κλάδο.

Αντίστοιχης φιλοσοφίας θα είναι και ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ της Chipita και της Elbisco. Όπως έχει γράψει ήδη το Euro2day, ο κ. Θεοδωρόπουλος συζητά με την οικογένεια Φιλίππου - Κουτρουμάνου ενδεχόμενη συγχώνευση των εταιριών Chipita και Elbisco.

To deal, εφόσον οι συζητήσεις ευοδωθούν, θα διενεργηθεί με ανταλλαγή μετοχών, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν απορροφώσα θα είναι η Elbisco, ώστε με αυτόν τον τρόπο να εισαχθεί στο Χ.Α. η Chipita. Οι μέτοχοι της τελευταίας πάντως δεν δείχνουν να "καίγονται" για εισαγωγή στο ελληνικό χρηματιστήριο γιατί θεωρούν ότι λόγω του διεθνοποιημένου χαρακτήρα της η Chipita θα μπορούσε να εισαχθεί σε μεγάλη διεθνή αγορά.

Αν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία, θα υπάρξουν συνέργιες και οικονομίες κλίμακος σε επίπεδο παραγωγής και δικτύων διανομής, όπου τα κόστη για τις εγχώριες βιομηχανίες τροφίμων παραμένουν υψηλά.

Προβάδισμα στην εγχώρια αγορά του τυποποιημένου παγωτού φαίνεται να αποκτά η Unilever μετά τη συμφωνία για την εξαγορά του συγκεκριμένου τομέα από την ΕΒΓΑ.

Κεφάλαια για εξαγορές από την ανατολική Ευρώπη

Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα αρχίζουν να φθάνουν κεφάλαια από την ανατολική Ευρώπη, που είναι διατεθειμένα να "βραχούν" στο υψηλό ρίσκο που ενέχει ακόμη η χώρα εξαγοράζοντας επιχειρήσεις.

Η δυναμική είσοδος του Linnaeus fund, συμφερόντων Γεωργιανού επιχειρηματία και τέως κυβερνητικού στελέχους, στο μετοχικό κεφάλαιο εγχώριων ομίλων ιχθυοκαλλιέργειας (Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες και δευτερευόντως Νηρεύς και Σελόντα) υπήρξε το πρώτο σήμα.

Έπειτα από μια νεκρή περίοδο, λόγω προσωπικών προβλημάτων του βασικού μετόχου της Linnaeus Capital, η τελευταία άρχισε και πάλι εδώ και μερικές ημέρες να ενισχύει τις θέσεις της στις μετοχές της Νηρεύς και της Σελόντα. Η αγορά αναμένει πλέον με ενδιαφέρον να δει ποιοι από τους τρεις μεγάλους θα αποτελέσουν το πρώτο δίδυμο.

Ενδεχόμενο τριπλής συγχώνευσης (Δίας - Νηρεύς - Σελόντα) θα πρέπει, προς το παρόν να αποκλειστεί, λόγω τόσο του επίπονου και χρονοβόρου εγχειρήματος αναδιάρθρωσης ενός τόσο μεγάλου σχήματος όσο και της άρνησης συμμετοχής, σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά της Νηρεύς.

Μετά την πώληση του ποσοστού της στη Marine Farm και την είσπραξη 25 εκατ. ευρώ, η Νηρεύς εστιάζει στην αναδιάρθρωση των δανείων και της παραγωγής της με στόχο τη μείωση στα χρηματοοικονομικά κόστη καθώς και στα κόστη λειτουργίας.

Μια ενδεχόμενη συγχώνευση των εταιριών Δίας και Σελόντα υπό την κεφαλαιακή βοήθεια της Linnaeus Capital κρίνεται ότι θα συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης για όλο τον κλάδο λόγω των συνεργιών, της μείωσης του ανταγωνισμού και της μικρής ανάσας που θα πάρει το τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον για εξαγορά βιομηχανιών έχουν επιδείξει το τελευταίο διάστημα και άλλα κεφάλαια από τη πρώην Σοβιετία.

Aσφαλιστικές: Διεργασίες συγχώνευσης με ανάκληση… εφεδρειών

Έντονες διεργασίες παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό μεταξύ των ελληνόκτητων ασφαλιστικών εταιριών. Η ατζέντα των επαφών και συζητήσεων περιλαμβάνει ένα και μοναδικό θέμα: τη συνένωση δυνάμεων προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις κεφαλαιακές απαιτήσεις της Solvency II, η εφαρμογή της οποίας ξεκινά τον Οκτώβριο του 2012 ή το αργότερο από την 1η/1/2013.

Καταλύτης για τις επαφές μεταξύ των βασικών μετόχων μικρομεσαίων ασφαλιστικών είναι στέλεχος της αγοράς που διετέλεσε σε κορυφαίες θέσεις μεγάλων ασφαλιστικών εταιριών και θα αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στη νέα εταιρία.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Δ. Κοντομηνάς επιδιώκει να επαναγοράσει την κυπριακή ασφαλιστική Interlife, με στόχο να στήσει με άξονα την Κύπρο και την Ελλάδα έναν μικρό ασφαλιστικό οργανισμό με παρουσία και στα Βαλκάνια, ο οποίος θα μπορέσει να γίνει όχημα για όποιον επιθυμεί να εισέλθει στην ασφαλιστική αγορά της Ε.Ε.

Ντεζαβαντάζ η "αδράνεια" των τραπεζών

Τα αποτελέσματα του πρώτου μισού της φετινής χρονιάς και η βάσιμη ανησυχία για περαιτέρω υποχώρηση των μεγεθών σειράς επιχειρήσεων έχουν σημάνει καμπανάκι στις τράπεζες.

Οι τράπεζες φοβούνται ότι η πτώση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά θα συνεχιστεί και το 2011 λόγω της ύφεσης και θα οδηγήσει σε πτώση των πωλήσεων για τις εισηγμένες της τάξης του 20% - 25%, με μεγαλύτερη πτώση στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ( EBITDA).

Χαρακτηριστικό του τραπεζικού συναγερμού που υπάρχει για τη νέα γενιά "προβληματικών" επιχειρήσεων είναι ότι το τελευταίο διάστημα διενεργούνται ραντεβού σε κορυφαίο επίπεδο μεταξύ πιστωτριών τραπεζών, προκειμένου να συμφωνηθούν κινήσεις διάσωσης.

Η πρώτη κίνηση των τραπεζών ήταν να κόψουν τη χορήγηση νέων πιστώσεων ζητώντας πλέον ισχυρές εξασφαλίσεις για κάθε νέα χρηματοδότηση και πιέζοντας τους επιχειρηματίες να προχωρήσουν σε μειώσεις κόστους, σε πώληση περιουσιακών στοιχείων ή αλλιώς να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Αυτή η πίεση προς το παρόν ελάχιστους καρπούς έχει αποδώσει καθώς στην τρέχουσα συγκυρία οι επιχειρηματίες θα πρέπει να αποδεχτούν ότι θα πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία και με σημαντική έκπτωση σε σχέση με τις αποτιμήσεις που θέλουν οι ίδιοι ή θεωρούν δίκαιες.

Η παραπάνω κατάσταση θα διαφοροποιηθεί άρδην αν οι συζητήσεις μεταξύ των τραπεζιτών ευοδωθούν και διενεργηθούν συγχωνεύσεις και εξαγορές μεταξύ τραπεζών.

Ένας τραπεζικός χάρτης με δύο ή τρεις μεγάλους τραπεζικούς ομίλους θα σημάνει για τις επιχειρήσεις τη μείωση των περιθωρίων ελιγμών, καθώς το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο συγκεντρώνεται σε λιγότερους παίκτες.

Σε κάποιες δε περιπτώσεις εταιρίες θα βρεθούν να έχουν λάβει έως και το 70% των δανείων τους από μία τράπεζα! Η αλλαγή θα είναι καταλυτική καθώς ήδη οι τράπεζες πιέζουν τις επιχειρήσεις για κινήσεις εξορθολογισμού, που ξεκινούν από πώληση ή διακοπή δραστηριότητας σε κλάδους οι οποίοι απαιτούν υψηλό κεφάλαιο κίνησης και φτάνουν μέχρι τις αναγκαστικές συγχωνεύσεις ή πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ή και ολόκληρων των εταιριών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v