Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην τελική ευθεία οι οφειλές των νοσοκομείων

Με καθυστέρηση  5 ετών και έχοντας φθάσει οι οφειλές τον νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές τα 6 δισ. -μαζί με τις φετινές οφειλές το ποσό αυτό αγγίζει μέχρι σήμερα τα 7 δισ.- εισέρχεται στην τελική ευθεία η ρύθμισή τους.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Στην τελική ευθεία οι οφειλές των νοσοκομείων
Με καθυστέρηση πέντε ετών και έχοντας φθάσει οι οφειλές τον νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές εταιρείες τα 6 δισ. ευρώ -μαζί με τις φετινές οφειλές το ποσό αυτό αγγίζει μέχρι σήμερα τα 7 δισ. ευρώ- εισέρχεται στην τελική ευθεία η ρύθμισή τους.

Σύμφωνα με πηγές από τον ΣΦΕΕ μέσα στις επόμενες ημέρες πιθανότατα μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να αποσαφηνιστεί η διαδικασία εξόφλησης των παλαιών χρεών των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές εταιρείες για το διάστημα 2005-2009 ενώ το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί ο τρόπος και το διάστημα "αποπληρωμής" τους.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στις επόμενες ημέρες βάσει του πλάνου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της ταύτισης και της αποδοχής των οφειλών των νοσοκομείων προς της φαρμακευτικές εταιρείς ενώ αμέσως μετά θα γνωστοποιηθεί το πλάνο έκδοσης ομολόγων και η τμηματική αποπληρωμή από το δημόσιο.

Την ίδια ώρα που φαίνεται να κλείνει το κεφάλαιο των οφειλών για την πενταετία 2005-2009 ανοικτό και ιδιαίτερα καυτό παραμένει το θέμα των οφειλών για το τρέχον έτος οι οποίες στο πρώτο εξάμηνο του έτους άγγιζαν τα 688 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή, νέες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή τη στιγμή που τρέχει το Μνημόνιο, έχει προκαλέσει προβληματισμό στα κεντρικά των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών.

Παράλληλα έχει φέρει σε δύσκολη θέση τα στελέχη τους που "τρέχουν" τις εδώ θυγατρικές καθώς πρέπει να τους δώσουν πειστικές απαντήσεις για τον λόγο για τον οποίο ακόμη και σήμερα που βρίσκεται στο προσκήνιο το IMF η κατάσταση δεν βελτιώνεται.

Την ίδια ώρα μάλιστα που ελέω και του Μνημονίου η φαρμακευτική δαπάνη μετά και τις πρόσφατες ρυθμίσεις έχει μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 22-23%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v