Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον "γύψο" η αγορά από τις κινητοποιήσεις

Έκκληση προς τον Πρωθυπουργό να παρέμβει προκειμένου να βγει η χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει εξαιτίας των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων των μεταφορέων απεύθυναν χθες παραγωγικοί φοροί της χώρας.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Στον γύψο η αγορά από τις κινητοποιήσεις
Έκκληση προς τον Πρωθυπουργό κ. Γεώργιο Παπανδρέου να παρέμβει προκειμένου να βγει η χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει εξαιτίας των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων των μεταφορέων απεύθυναν χθες παραγωγικοί φοροί της χώρας κρούοντας του τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα χιλιάδων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γ. Κασιμάτης η ζημία έχει ξεπεράσει πλέον το 1,5 δισ. ευρώ ενώ περισσότερα από 10.000 containers παραμένουν αποκλεισμένα στα βασικά λιμάνια της χώρας.

Σύμφωνα με τους εξαγωγείς περισσότερες από 200 εξαγωγικές επιχειρήσεις υπολειτουργούν, ενώ άλλες με ευπαθή προϊόντα (ιχθυοτροφεία, ζώντα ζώα, αγροτικά προϊόντα) βρίσκονται προ ολοκληρωτικής καταστροφής, με οικονομικές, αλλά και περιβαλλοντικές συνέπειες.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και τα πλήγματα που δέχονται επιχειρήσεις του κλάδου της υγείας, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη δημόσια υγεία, τόσο στη χώρα , όσο και σε αναπτυσσόμενα κράτη, που εισάγουν ελληνικά φαρμακευτικά προϊόντα και εξοπλισμό.
 
Την ίδια ώρα περισσότερα από 6.000 κοντέινερ με εξαγώγιμα προϊόντα και με πρώτες ύλες έχουν ακινητοποιηθεί στα τελωνεία και τις πύλες εξόδου της χώρας. Επί προσθέτως όπως σημειώνουν οι εξαγωγείς σε σχετική τους ανακοίνωση κάθε μέρα στάσης εξαγωγών αντιστοιχεί σε απώλειες ως και 48 εκατ. ευρώ για την ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι πλέον δεν πραγματοποιούνται εξαγωγές ούτε οδικώς, ούτε θαλασσίως, ούτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

Σύμφωνα με τους ίδιους, τα κυριότερα προβλήματα που προκύπτουν και αφορούν όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τα πλήγματα που δέχεται το κύρος και η εμπιστοσύνη των ξένων αγοραστών προς Έλληνες εξαγωγείς.

Δεδομένης και της επιφυλακτικότητας προς την ελληνική οικονομία, πλέον οι αγοραστές ελληνικών προϊόντων εμφανίζονται, σύμφωνα με τους εξαγωγείς ιδιαιτέρως απρόθυμοι να αναλάβουν το επιπρόσθετο ρίσκο αναμονής ελληνικών προϊόντων, με αποτέλεσμα την απώλεια μεριδίων αγοράς έναντι του ανταγωνισμού που καραδοκεί.

Επιπροσθέτως, οι ακυρώσεις, οι αναπροσαρμογές συμβολαίων και οι υψηλότερες ρήτρες στα συμβόλαια παράδοσης, δημιουργούν και πρόβλημα χρηματικών ροών από προς τις ίδιες τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, όταν ήδη στην αγορά υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας.

Παράλληλα σύμφωνα πάντα με τους εξαγωγείς αν στα παραπάνω στοιχεία προστεθούν και οι ελλείψεις βασικών πρώτων υλών για τη μεταποίηση, πλέον τίθεται θέμα ασφυξίας σε όρους παραγωγικότητας και άρα βιωσιμότητας των ίδιων των εξαγωγικών επιχειρήσεων και συνολικά της ελληνικής οικονομίας.

Από την πλευρά του το ΕΒΕΑ στην επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό επισημαίνει ότι "είναι ζήτημα επιβίωσης για τις επιχειρήσεις αλλά και ηθικής τάξης για το ελληνικό κράτος, η εφαρμογή των νόμων προς πάσα κατεύθυνση». Σημειώνοντας ότι "Δεν μπορεί, ένας ολόκληρος λαός να είναι όμηρος μιας ολιγάριθμης επαγγελματικής τάξης, από τη στιγμή μάλιστα που προηγήθηκε διάλογος και υπήρξαν δεσμεύσεις από μέρους της Κυβέρνησής σας, για ικανοποίηση σημαντικών αιτημάτων του κλάδου των μεταφορέων.

Δεν μπορεί, εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης, οι αρμόδιοι για την εφαρμογή των νόμων, να αδρανούν, θέτοντας έτσι προσκόμματα στη μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει το οικονομικό επιτελείο αρμόδιο για την αγορά, αλλά και το σύνολο των επιχειρήσεων και του ελληνικού λαού, για την άμβλυνση των προβλημάτων και την επιστροφή σε αναπτυξιακή πορεία".

Σύμφωνα με τον ΣΕΒΤ οι κινητοποιήσεις έχουν επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στη Βιομηχανία Τροφίμων αλλά και στην κατανάλωση. Ήδη παρουσιάζεται έλλειψη πρώτων υλών, η οποία έχει επηρεάσει ή σταματήσει την παραγωγή πολλών εργοστασίων και κατ' επέκταση δημιουργεί προβλήματα με την απασχόληση του εργατικού δυναμικού. Επίσης, η έλλειψη προϊόντων έχει προκαλέσει τεράστιες δυσκολίες στην τροφοδοσία της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v