Δεκατρείς συμφωνίες συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας

Η Κίνα έχει ήδη αγοράσει ελληνικά ομόλογα και θα συμμετάσχει στην αγορά νέων ομολόγων, δήλωσε ο κινέζος πρωθυπουργός. Υπογράφηκαν 11 επιχειρηματικές και 2 διασυνοριακές συμφωνίες. Οι λεπτομέρειες.

Δεκατρείς συμφωνίες συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας
Τη στρατηγική σημασία της ανάπτυξης των σχέσεων Ελλάδας - Κίνας υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας υποδεχόμενος στο προεδρικό μέγαρο τον πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Γουέν Τζιαμπάο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε ο κ. Παπούλιας με τον Κινέζο πρωθυπουργό, διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του ότι η αγορά των ελληνικών ομολόγων είναι κερδοφόρα επένδυση και εξέφρασε ικανοποίηση για τη διεύρυνση των σχέσεων των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.

Ο κ. Τζιαμπάο τόνισε, από την πλευρά του, ότι η ισχυρή φιλία των δύο χωρών είναι θεμέλιο για την περαιτέρω συνεργασία τους.

Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής, ο Κινέζος πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα αρχίζει να βγαίνει από την οικονομική κρίση.

Οι συνομιλίες και οι συμφωνίες με την κινεζική αντιπροσωπεία ανοίγουν μια νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας - Κίνας, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, υποδεχόμενος τον Γουέν Τζιαμπάο στο Κοινοβούλιο.

Την πρόταση του πρωθυπουργού της Κίνας για συνεργασία σε θέματα που αφορούν στην επιστροφή των κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών στον τόπο καταγωγής τους, και ειδικότερα στο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, αποδέχθηκε το πρωί στην Ακρόπολη ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου.

Ο κ. Τζιαμπάο πληροφόρησε τον κ. Παπανδρέου σχετικά με την καταστροφή των παλαιών θερινών ανακτόρων (Γιουάν Μινγκ Γιουάν) έξω από το Πεκίνο από τα βρετανικά στρατεύματα, που διέταξε το 1860 ο υιός του λόρδου Έλγιν, Τζέιμς Μπρους, και τη λεηλασία σημαντικών τοιχογραφιών και άλλων θησαυρών.

Το απόγευμα ο Κινέζος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά.

Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα έδωσε χθες ο πρωθυπουργός της Κίνας κατά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, υπογράφηκαν 13 συμφωνίες, δύο διακρατικές και έντεκα επιχειρηματικές, που υποδηλώνουν τη βούληση των δύο χωρών για εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης, ενώ το Πεκίνο έδωσε χειροπιαστή απόδειξη της επιθυμίας του να συμβάλει από κοινού με την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με την αγορά ελληνικών ομολόγων.

"Με τα ξένα συναλλαγματικά αποθέματα, η Κίνα έχει ήδη αγοράσει ελληνικά ομόλογα και θα συμμετάσχει στην αγορά νέων ομολόγων που θα εκδοθούν από την Ελλάδα", είπε ο Κινέζος πρωθυπουργός και χαρακτήρισε την Ελλάδα τον πιο αξιόπιστο εταίρο της Κίνας στην Ε.Ε. και την Κίνα τον καλύτερο φίλο της Ελλάδας στην Ιστορία.

Ο κ. Τζιαμπάο ανακοίνωσε επίσης μια σειρά μέτρα για την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Η Κίνα, είπε, είναι διατεθειμένη να διπλασιάσει τις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων και να ενθαρρύνει την Ελλάδα να διευρύνει το εμπόριο προς την Κίνα ώστε οι εμπορικές ανταλλαγές να αναπτυχθούν ισορροπημένα και βιώσιμα.

Η Κίνα προτίθεται επίσης να ιδρύσει ένα ελληνοκινεζικό αναπτυξιακό ταμείο με 5 δισ. δολάρια για να προσφέρει χρηματοοικονομική υποστήριξη στους Έλληνες εφοπλιστές που κατασκευάζουν τα καράβια τους στην Κίνα.

Επίσης, θα αυξήσει τις επενδύσεις στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά ώστε να μπορεί να διαχειριστεί 800 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια και το 2015 η δυναμικότητα αυτή να φτάσει τα 3,7 δισ.

"Ευχαριστούμε για την ψήφο εμπιστοσύνης στις προσπάθειες που κάνει ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση για να βάλουμε τη χώρα μας σε τάξη", είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, τονίζοντας: "Η βούληση για εμβάθυνση της συνεργασίας μας έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας, αλλά αποτυπώνει και τη θετική διάθεση της φίλης χώρας προς την Ελλάδα.

Σήμερα, με πνεύμα εξωστρέφειας, δημιουργικότητας, σταθερότητας, συνέπειας και σχεδιασμού, προωθούμε δυναμικά τη σχέση μας με την Κίνα, όπως με το ίδιο πνεύμα πορευόμαστε ώστε να ξεπεράσουμε τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και να προχωρήσουμε με επιτυχία στο μέλλον".

* Οι συμφωνίες συνεργασίας δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v