Δημόσιο: "Μπαταχτσής" για να πέσει το έλλειμμα

Πάγωσαν το Q3 οι πληρωμές οφειλών από ταμεία. Κλειστά τα γκισέ και το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου για να μην χρειαστούν νέα επιχορήγηση. Μειώσεις-φωτιά σε 92 εξετάσεις. Με τον αραμπά οι έλεγχοι.

Δημόσιο: Μπαταχτσής για να πέσει το έλλειμμα
Η αγορά θα πληρώσει, όπως όλα δείχνουν, τον… λογαριασμό για την επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματος φέτος στο 8,1% ή και χαμηλότερα, καθώς η προσπάθεια μείωσης των ταμειακών εκροών της κυβέρνησης και επομένως του ελλείμματος το τελευταίο διάστημα παίρνει δραματικές διαστάσεις.

Με τα έσοδα να υπολείπονται του στόχου, παρά την ενθαρρυντική ανάκαμψή τους τον Σεπτέμβριο, η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου για έλλειμμα 8,1% στο τέλος του χρόνου δείχνει να εστιάζει στην περικοπή των δαπανών ή, για να ακριβολογούμε, στη μετάθεση των πληρωμών.

Με το οικονομικό επιτελείο να έχει διαμηνύσει σε ταμεία, νοσοκομεία, ΟΤΑ αλλά και στις ΔΕΚΟ και σε φορείς του Δημοσίου ότι μετά τις 30/9 δεν δικαιούνται σεντς από τον προϋπολογισμό και καλούνται να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, τα ταμεία και εν συνεχεία τα νοσοκομεία σταμάτησαν ήδη από το καλοκαίρι τις πληρωμές παλαιών τους οφειλών, διαφυλάσσοντας τη ρευστότητά τους για την πληρωμή των συντάξεων και του δώρου των Χριστουγέννων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το ΙΚΑ, που αποτελεί τον αιμοδότη σειράς μικρών αλλά και μεγάλων κλινικών, για πρώτη φορά φέτος, έπειτα από πολλά χρόνια, πάγωσε το τρίμηνο Ιούλιο - Αύγουστο - Σεπτέμβριο την πληρωμή οφειλών προς τα νοσοκομεία και πιθανόν να κάνει το ίδιο και το δίμηνο Νοεμβρίου -  Δεκεμβρίου.

Στόχος είναι να μειωθούν οι ταμειακές εκροές του και να τον Δεκέμβριο μη χρειαστεί έκτακτη κρατική επιχορήγηση, που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό και θα θέσει σε κίνδυνο την προσπάθεια περιορισμού του ελλείμματος. Εξετάζει δε να μειώσει το ποσοστό της προκαταβολής που πληρώνει στα νοσοκομεία από 90% σε 60% - 70%, μετά τα φαινόμενα υπερτιμολογήσεων που διαπιστώθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Την ίδια στιγμή, με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Εργασίας μειώνονται οι τιμές που πληρώνουν τα ταμεία σε κλινικές και διαγνωστικά κέντρα για 92 εξετάσεις. Πρόκειται, όπως σημειώνουν στελέχη του κλάδου, για κίνηση απελπισίας, αφού οι τιμές των χρεώσεων για διαγνωστικές εξετάσεις παραμένουν παγωμένες από το 1992.

Οι δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ταμείων δεν αυξάνονται λόγω των σταθερών χρεώσεων, αλλά εξαιτίας των υπερεξετάσεων στις οποίες υποβάλλονται οι ασθενείς τους, πρακτική που για να εξαλειφθεί πρέπει να προχωρήσει η ηλεκτρονική καταγραφή συνταγών και παραπεμπτηρίων για εξετάσεις.

Λόγω ακριβώς των παγωμένων τιμών στις χρεώσεις, που πληρώνουν τα ταμεία, κάποια διαγνωστικά κέντρα προσφεύγουν στην πρακτική των αχρείαστων εξετάσεων για να βγάλουν κέρδος. Οι πιο συχνές αχρείαστες εξετάσεις είναι το σπινθηρογράφημα, λόγω του καλού περιθωρίου κέρδους, το οποίο όμως με τις νέες χρεώσεις μειώνεται σημαντικά, ή οι διπλές εξετάσεις (π.χ. σε μαγνητικές μαστογραφίες προσθέτουν μαγνητική θώρακα).

Οι μειώσεις χρεώσεων και οι μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές από ταμεία προκαλούν άμεσα ταμειακά προβλήματα σε μικρομεσαίες κυρίως κλινικές, που δουλεύουν σχεδόν αποκλειστικά με ταμεία. Αν τα ταμεία παγώσουν την πληρωμή οφειλών μέχρι τα τέλη του έτους, τότε, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, μικρομεσαίες κλινικές θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο.

Με τον "αραμπά" οι έλεγχοι

Και ενώ η κυβέρνηση ακολουθεί τακτική "πονάει δόντι, κόψει κεφάλι" για να επιτύχει τον ταμειακό στόχο του ελλείμματος, οι έλεγχοι στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Αττικό και Γεννηματάς καθώς και σε όλα τα ταμεία από τις πέντε μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρίες της χώρας συν τον ΣΟΛ ξεκίνησαν μόλις πρόσφατα, έπειτα από πολύμηνες καθυστερήσεις.

Οι ορκωτοί θα ελέγξουν δειγματοληπτικά τις μεγάλες δαπάνες των τριών νοσοκομείων και των ταμείων και θα καταθέσουν εν συνεχεία στο υπουργείο Οικονομικών και στα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Εργασίας τις προτάσεις τους για το πώς μπορεί να υπάρξει εξορθολογισμός στις δαπάνες.

Και ενώ ο προϋπολογισμός βρίσκεται σε στάδιο κατάρτισης, οι έλεγχοι μόλις ξεκίνησαν, ύστερα από γραφειοκρατικές διαδικασίες μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v