Τσουχτερά πρόστιμα για κάπνισμα στο ΙΧ με παιδιά

Πρόστιμα έως 3.000 ευρώ και αφαίρεση άδειας σε όσους καπνίζουν στο αυτοκίνητο, παρουσία παιδιών κάτω των 12 ετών, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Υγείας, που θα κατατεθεί την Τετάρτη στη Βουλή.

Τσουχτερά πρόστιμα για κάπνισμα στο ΙΧ με παιδιά
Πρόστιμα έως 3.000 ευρώ και αφαίρεση άδειας σε όσους καπνίζουν στο αυτοκίνητο, παρουσία παιδιών κάτω των 12 ετών, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Υγείας, που θα κατατεθεί την Τετάρτη στη Βουλή.

Τον έλεγχο εφαρμογής του μέτρου θα έχει η αστυνομία.

Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος έχει ζητήσει ένταση των ελέγχων, ενώ ομάδα συνεργατών του επισκέφθηκε τη Δευτέρα 20 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Αθήνα. Η εικόνα που αποκόμισαν είναι ότι μόνο σε τρία τηρείται ο νόμος.

Στο μεταξύ, λεπτομέρειες για τους χώρους όπου απαγορεύεται και επιτρέπεται το κάπνισμα, περιλαμβάνει εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Αντώνη Δημόπουλου.

Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, στην έννοια των χώρων όπου το κάπνισμα επιτρέπεται εμπίπτουν ενδεικτικά:

-Οι εξωτερικοί χώροι των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και όλων των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων, που είναι ανοιχτοί περιμετρικά από δύο τουλάχιστον πλευρές.

-Οι εξωτερικοί χώροι των καταστημάτων και των κτιρίων που έχουν ομπρέλες ή σκίαστρα – τέντες.

-Τα μπαλκόνια και οι ταράτσες των κτιρίων.

-Οι χώροι οι οποίοι είναι περιμετρικά κλειστοί, αλλά δεν διαθέτουν οροφή, όπως θερινοί κινηματογράφοι, ανοιχτά θέατρα, ανοιχτά γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που δεν διαθέτουν οροφή.

-Το αίθριο των κτιρίων και καταστημάτων, που είναι ανοικτό (χωρίς στέγαστρο οποιασδήποτε μορφής).

-Το κάπνισμα επιτρέπεται στους υπαίθριους χώρους του νοσοκομείου μόνο για τους ψυχιατρικούς ασθενείς.

Απαγόρευση

Το κάπνισμα απαγορεύεται στους εξής χώρους:

Στο αίθριο των κτιρίων και των καταστημάτων, εφόσον είναι κλεισμένο με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή. Ως ‘αίθριο’ λογίζεται ‘το μη στεγασμένο τμήμα του οικοπέδου ή του κτιρίου που περιβάλλεται από όλες τις πλευρές του από το κτίριο ή τα κτίρια του οικοπέδου.
Όλες τις στοές ισόγειες, υπόγειες, υπέργειες.

Τους εξωτερικούς χώρους των κτιρίων και των καταστημάτων, εφόσον έχουν σκέπαστρο και ταυτόχρονα είναι κλεισμένοι περιμετρικά με οποιοδήποτε τρόπο (τζαμαρία, μουσαμά, νάιλον, διαχωριστικά).

Όλους τους χώρους των νοσηλευτικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, στους οποίους περιλαμβάνονται οι ακάλυπτοι χώροι, οι ταράτσες, τα αίθρια, οι εξώστες καθώς και λοιποί υπαίθριοι και ημιυπαίθριοι χώροι).

Δ.Κ.

Πηγή: www.iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v