Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EBRD: Διευρύνει πιστωτικές γραμμές για 3 τράπεζες

Σε διεύρυνση των γραμμών πίστωσης προς τις θυγατρικές των Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank κατά 630 εκατ. ευρώ προχωρά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) αναφέρει το Reuters.

EBRD: Διευρύνει πιστωτικές γραμμές για 3 τράπεζες
Σε διεύρυνση των γραμμών πίστωσης προς τις θυγατρικές των Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank στη ΝΑ Ευρώπη κατά 630 εκατ. ευρώ προχωρά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) αναφέρει το Reuters.


Eurobank: Δανειακές συμβάσεις 230 εκατ. ευρώ
 
Η EBRD υπόγραψε 3 δανειακές συμβάσεις συνολικού ύψους €230 εκ. με τις θυγατρικές τράπεζες του Ομίλου Eurobank EFG στη Ρουμανία τη Βουλγαρία και τη Σερβία, για τη χορήγηση δανείων, μέσω των παραπάνω τραπεζών, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις τρεις χώρες.

Οι πιστώσεις της EBRD προς τις Bancpost (Romania), Eurobank EFG Bulgaria and Eurobank EFG (Serbia) είναι μακροπρόθεσμης διάρκειας, εμπλουτίζουν την χρηματοδοτική τους βάση, διαφοροποιούν και επιμηκύνουν τις υποχρεώσεις τους και υποστηρίζουν τη δυνατότητά τους να συνεχίσουν να δανείζουν τις οικονομίες των χωρών αυτών.

Συγκεκριμένα, η Bancpost Ρουμανίας θα λάβει €95 εκ. η Eurobank EFG Bulgaria (Postbank) €75 εκ, και η Eurobank EFG Beograd €60 εκ.

“Η EBRD εκφράζει την ικανοποίησή της για την επέκταση της συνεργασίας της με τον Όμιλο Eurobank EFG, συνεργασία μέσω της οποίας, αυξάνει την διαθέσιμη ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις στις Βουλγαρία Ρουμανία και Σερβία στην τρέχουσα συγκυρία, όπου η οικονομική ανάκαμψη παραμένει σχετικά εύθραυστη”, δήλωσε ο Nick Tesseyman, Business Group Director της EBRD.

“Πριν από ένα χρόνο, ο Όμιλος Eurobank EFG συνέβαλε μαζί με Διεθνείς Οικονομικούς Οργανισμούς στη στήριξη των οικονομιών της περιοχής μέσω της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης». Είμαστε ευτυχείς που συνεργαζόμαστε και πάλι με την EBRD για την ενίσχυση των επιχειρήσεων στις χώρες αυτές τώρα που οι οικονομίες τους παρέχουν ενδείξεις εξόδου από την κρίση” ανάφερε ο κ. Giorgio Pradelli, Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Eurobank EFG, επικεφαλής των Διεθνών Δραστηριοτήτων.

Το εν λόγω χρηματοδοτικό πακέτο που θα διατεθεί σε δύο ισόποσες δόσεις, αποτελεί τμήμα του Κοινού Σχεδίου Δράσης Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών και συγκαταλέγεται μεταξύ άλλων παρόμοιων πιστώσεων προς θυγατρικές σημαντικών Δυτικοευρωπαϊκών τραπεζικών ομίλων τους τελευταίους 18 μήνες.

Στο πλαίσιο του Κοινού Σχεδίου Δράσης Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών που ξεκίνησε το Φεβρουάριο 2009, η EBRD, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποφάσισαν να διαθέσουν €24,5 δισ. σε μια διετία για την υποστήριξη των οικονομιών της Ανατολικής Ευρώπης μέσω του τραπεζικού τομέα.


Πειραιώς: Πιστωτικές γραμμές ύψους 200 εκατ. ευρώ με EBRD

EBRD και η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνουν την υπογραφή συμφωνίας για την παροχή πιστωτικών γραμμών, συνολικού ύψους €200 εκατ., προς τις θυγατρικές του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία, για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων σε αυτές τις χώρες.

Ειδικότερα, η Piraeus Bank Romania θα λάβει €90 εκατ., η Piraeus Bank Bulgaria €70 εκατ. και η Tirana Bank €40 εκατ., στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας με την EBRD.

Η χρηματοδότηση της EBRD θα προσφέρει στις τρεις τράπεζες μεσοπρόθεσμα κεφάλαια υψηλής αξιολόγησης τα οποία θα στηρίξουν τη χρηματοδοτική τους βάση, θα διαφοροποιήσουν και θα επεκτείνουν τη διάρκεια ωρίμανσης των υποχρεώσεων τους και θα στηρίξουν τις χορηγίες τους προς την οικονομία. Επιπλέον θα συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της παρουσίας τους σε αυτές τις αγορές.

«Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το ότι επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με τις θυγατρικές του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς στην περιοχή των Βαλκανίων, καθώς η ενίσχυση των τραπεζών και της πραγματικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένης της ασθενούς ανάκαμψης σε πολλές χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η συμφωνία αυτή θα διασφαλίσει τη διοχέτευση δανείων στον ιδιωτικό τομέα στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία, σε μία περίοδο κατά την οποία πολλές επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξεύρεση χρηματοδότησης για την λειτουργία και την ανάπτυξή τους», δήλωσε ο κ. Nick Tesseyman, Managing Director for Financial Institutions της EBRD.

«Για τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς είναι πολύ σημαντική η συμφωνία με την EBRD. Ο όμιλος υποστηρίζει όλους τους τομείς της οικονομίας στις τρεις αυτές χώρες και με την κίνηση αυτή ενισχύει περεταίρω τις δυνατότητες χρηματοδότησης που διαθέτει. Τα νέα δάνεια θα διοχετευθούν τόσο σε μικρομεσαίες όσο και σε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις και θα ενισχύσουν τα κεφάλαια που διατίθενται στους πελάτες μας και στις τοπικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο κ. Ηλίας Μίλης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.

Αυτό το πακέτο δανείων, που θα δοθεί σε δύο δόσεις, εντάσσεται στο Joint International Financial Institutions Action Plan και είναι μέρος μίας σειράς αντίστοιχων δανείων που έχουν δοθεί στις θυγατρικές των μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων της δυτικής Ευρώπης στην περιοχή τους τελευταίους 18 μήνες.

Στο πλαίσιο του Joint International Financial Institutions Action Plan, που συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο του 2009, η EBRD, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) έχουν συμφωνήσει να χρηματοδοτήσουν σε διάστημα δύο ετών με συνολικά €24,5 δισ. τις οικονομίες των χωρών της ανατολικής Ευρώπης μέσω του τραπεζικού τομέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v