Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο: Αυξήστε το ΠΔΕ

Το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο θεωρεί λάθος την περαιτέρω μείωση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και καλεί την κυβέρνηση να το αυξήσει δραστικά ώστε να τονώσει την αγορά.

Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο: Αυξήστε το ΠΔΕ
Το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο θεωρεί λάθος την περαιτέρω μείωση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και καλεί την κυβέρνηση να το αυξήσει δραστικά ώστε να τονώσει την αγορά.

Αναλυτικότερα, από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ανακοινώνεται ότι μελέτησαν με σκεπτικισμό το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011 που ακολουθεί την πρακτική του προηγούμενου προϋπολογισμού, δίνει δηλαδή έμφαση στο σκέλος της δημοσιονομικής εξισορρόπησης και παραβλέπει αυτό της ανάπτυξης.

Όπως επισημαίνεται, πρόκειται για επίθεση των αριθμών στην πραγματική οικονομία, που έχει φθάσει ήδη στο όριο των αντοχών της. Σε περίοδο βαθιάς ύφεσης, όπως αυτή που διανύουμε, είναι μεγάλο λάθος η περαιτέρω αύξηση των φόρων ιδιαίτερα σε σχέση με τον ΦΠΑ, την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις, τα πράσινα τέλη, όταν δεν υπάρχει ο μηχανισμός αξιοποίησής τους, και επιπλέον σχετικά με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η οποία είναι ένα ακόμα πλήγμα στην ήδη ανύπαρκτη οικοδομική δραστηριότητα.

Σε μια τέτοια περίοδο, αντίθετα, απαιτείται επίθεση τόσο γενναίων και άμεσα εφαρμόσιμων μέτρων ανάπτυξης όσο και δημόσιων έργων σε βαθμό που να καταστήσει ολόκληρη τη χώρα ένα απέραντο εργοτάξιο, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και ενισχύοντας πολλαπλασιαστικά μια μεγάλη αλυσίδα επιχειρήσεων που συνυπάρχουν με τα έργα και τα υποστηρίζουν.

Το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο θεωρεί, λοιπόν, λάθος την περαιτέρω μείωση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και καλεί την κυβέρνηση να το αυξήσει δραστικά, ώστε να τονώσει την αγορά. Εάν τα νέα αυτά μέτρα παραμείνουν ως έχουν, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι όχι μόνο δεν θα επιτύχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά και θα βαθύνουν ακόμα περισσότερο την ύφεση, οδηγώντας την οικονομία σε σοβαρά αδιέξοδα.

Είναι πραγματικά κρίμα να μην κεφαλαιοποιηθούν σήμερα τα διεθνή εύσημα που λαμβάνει η χώρα χάρη στο ιστορικό μεταρρυθμιστικό έργο που επιτελεί στην προσπάθεια να αλλάξει εκ βάθρων τις δομές του κράτους, τη λειτουργία της οικονομίας και το αναπτυξιακό της πρότυπο.

Αυτό το θετικό στοιχείο, που οδηγεί στον εκσυγχρονισμό της χώρας με ορίζοντα το 2020, η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να το χρησιμοποιήσει ως βασικό επιχείρημα έναντι των διεθνών επιτηρητών της χώρας, ώστε να επιτύχει μια χρονική μετατόπιση των δημοσιονομικών της υποχρεώσεων για τόση περίοδο που θα της επιτρέψει να λάβει μέτρα-σοκ για την ενίσχυση της αγοράς, ενθαρρύνοντας, παράλληλα, κάθε επενδυτική δραστηριότητα τόσο εσωτερικής όσο και εξωτερικής προέλευσης.

Αυτήν τη δύσκολη ώρα απαιτείται τόλμη και αποφασιστικότητα που δεν είναι άλλωστε στοιχεία άγνωστα σε μια κυβέρνηση η οποία ανέλαβε το βάρος ιστορικών αποφάσεων και τομών στο πλαίσιο της επανάκτησης της χαμένης διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v