Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόταση για φορολογικές ελαφρύνσεις από το ΕΒΕΑ

Μια νέα δέσμη μέτρων για την αποτελεσματικότερη προσέλκυση επενδύσεων, που αφορούν κυρίως φορολογικές ελαφρύνσεις προς τις επιχειρήσεις, πρότεινε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, με σημερινή επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών.

Πρόταση για φορολογικές ελαφρύνσεις από το ΕΒΕΑ
Μια νέα δέσμη μέτρων για την αποτελεσματικότερη προσέλκυση επενδύσεων, που αφορούν κυρίως φορολογικές ελαφρύνσεις προς τις επιχειρήσεις, πρότεινε ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, με σημερινή επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Αναλυτικά, η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Το Ε.Β.Ε.Α. και ο επιχειρηματικός κόσμος παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδύσεων, οι οποίες είναι και οι μόνες που μπορούν να δώσουν σήμερα στη χώρα μας αναπτυξιακή προοπτική και ελπίδα.

Η επιτυχία της προσπάθειας αυτής είναι κρίσιμης σημασίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στα επόμενα χρόνια. Γι’ αυτό και το Ε.Β.Ε.Α., ως θεσμοθετημένος εκπρόσωπος της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, προτίθεται να παρέχει κάθε δυνατή στήριξη και αρωγή.

Στο πλαίσιο αυτό, κρίνουμε ότι οι πρωτοβουλίες προσέλκυσης επενδύσεων, προκειμένου να αποδειχθούν αποτελεσματικές, οφείλουν να συνοδευτούν από μια νέα δέσμη μέτρων, τα περισσότερα εκ των οποίων ανήκουν στη δική σας αρμοδιότητα. Συγκεκριμένα:

1. Ο φόρος των διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων θα πρέπει να μειωθεί σε ανταγωνιστικά πλαίσια. Η γειτονική Βουλγαρία έχει φόρο 5%, η Κύπρος 0%, η Κροατία 0%, η Μεγάλη Βρετανία 0%.

2. Οι έκτακτες εισφορές επί των κερδών των επιχειρήσεων, οι οποίες τείνουν να καταστούν μόνιμες, δεν βοηθούν στη δημιουργία του σταθερού φορολογικού πλαισίου, που έχει ανάγκη η χώρα για να προσελκύσει επενδύσεις. Μπορεί να εξυπηρετεί τις επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης, σε μια δύσκολη περίοδο, αλλά κάνει τεράστια ζημιά στην προσπάθεια της χώρας να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης. Η κυβέρνηση οφείλει να σταθμίσει τις καταστάσεις και να επιλέξει: την επικοινωνία ή την ουσία.

3. Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών – μελών του ΟΟΣΑ, με τις υψηλότερες εργοδοτικές εισφορές. Επιβάλλεται να περιορίσει αυτό το τεράστιο ανταγωνιστικό μειονέκτημα.

4. Η Ελλάδα κατατάσσεται επίσης στις χώρες του ΟΟΣΑ με το πιο περιοριστικό ρυθμιστικό πλαίσιο στην οικονομία, δηλαδή με ασφυκτικό έλεγχο των αγορών από το κράτος.

Συγκεκριμένα, η αγορά προϊόντων, αγαθών και υπηρεσιών είναι από τις αυστηρότερα ρυθμιζόμενες μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, όπως και η αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, αν η Ελλάδα προωθήσει μια σοβαρή μεταρρύθμιση στον τομέα αυτό, θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και εν τέλει τα εισοδήματα των Ελλήνων πολιτών κατά 15%.

Βεβαίως απαιτούνται επιπλέον πρωτοβουλίες, όπως η ολοκλήρωση και η εφαρμογή του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στις δικές σας αρμοδιότητες. Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα είναι για μια ακόμη χρονιά περιορισμένο, οι ελπίδες για την ανάταξη της οικονομίας επικεντρώνονται και πάλι στον ιδιωτικό τομέα και στη δυνατότητα του να πραγματοποιήσει νέες επενδύσεις.
 
Προϋπόθεση, όμως, για τις νέες επενδύσεις είναι να αρθούν, σήμερα και όχι αύριο, όλες οι ανταγωνιστικές αδυναμίες, οι οποίες αναφέρονται στην παρούσα επιστολή.
Εύχομαι και ελπίζω να λάβετε τις σωστές αποφάσεις, προκειμένου η ελληνική οικονομία να αποκτήσει την προοπτική που έχει σήμερα ανάγκη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v