Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΓΑΠ: Επιβεβαιώνει έλλειμμα 15% το 2009

Άλμα ελλείμματος στο 15% του ΑΕΠ το 2009 αποκαλύπτει εμμέσως πλην σαφώς ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας όμως ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα.

ΓΑΠ: Επιβεβαιώνει έλλειμμα 15% το 2009
Άλμα ελλείμματος στο 15% του ΑΕΠ το 2009 αποκαλύπτει εμμέσως πλην σαφώς ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας όμως ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα.

Στη διάρκεια ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο κ. Γιώργος Παπανδρέου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Φουσκώσατε το έλλειμμα στο 15% από 3% που είχατε πει, και απλώς τα αποκρύψατε. Ακόμα και σήμερα ανακαλύπτει η Eurostat τις αμαρτίες σας και σήμερα ακόμα η κληρονομιά σας μας κυνηγά διεθνώς».

Παρ' όλα αυτά, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από τον περασμένο Απρίλιο η Eurostat είχε προειδοποιήσει για επικείμενη αναθεώρηση του ελλείμματος έως και κατά 4 δέκατα της μονάδας (από το 13,6% που ήταν η εκτίμηση τότε για το 2009) και για άλμα χρέους έως και 7 μονάδες εξαιτίας της αποτύπωσης στα δημοσιονομικά στοιχεία ελλειμμάτων δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών που δεν καταγράφονταν (χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο ΟΣΕ με τα ετήσια ελλείμματα του 1 δισ. ευρώ και τα συσσωρευμένα χρέη των 10 δισ. ευρώ) αλλά και της διευθέτησης του ζητήματος με τα περιβόητα swaps του 2001.

Η Eurostat αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ για την οριστικοποίηση των κρίσιμων μεγεθών και η ετυμηγορία της θα ανακοινωθεί στις 22 Οκτωβρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου υποστηρίζει ότι η αναθεώρηση των στοιχείων του 2009 θα επηρεάσει σε υποπολλαπλάσιο το έλλειμμα του 2010 και του 2011, καθώς ορισμένες μεταβολές έχουν ήδη απορροφηθεί (π.χ. η εγγραφή καταπτώσεων εγγυήσεων του ΟΣΕ) και σε αυτό το πλαίσιο αιτιολογεί τη θέση ότι «με τα σημερινά δεδομένα τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αποκλιμάκωση του ελλείμματος είναι αρκετά».

Ουδείς, βεβαίως, μπορεί να αποκλείσει εκπλήξεις με την κατάθεση του προϋπολογισμού στην τελική του μορφή στις 18 Νοεμβρίου και αφού νωρίτερα, στις 15 του ίδιου μήνα, η τρόικα διενεργήσει την τελευταία της εξέταση για φέτος (για να δοθεί το πράσινο φως για τη δόση του Δεκεμβρίου), βάζοντας το χέρι της και στις αναγκαίες διορθώσεις επί του προσχεδίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v