Λήψη αναπτυξιακών μέτρων ζητά ο ΣΒΒΕ

Άμεσες αποφάσεις για αναπτυξιακά μέτρα που θα αναστρέψουν τη φθίνουσα πορεία της ελληνικής μεταποίησης, ζήτησε η Διοίκηση του ΣΒΒΕ κατά τη συνάντησή της με τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Λήψη αναπτυξιακών μέτρων ζητά ο ΣΒΒΕ
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010, συνάντηση της Διοίκησης του ΣΒΒΕ με τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, στα γραφεία του Συνδέσμου.

Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Ν. Πέντζος, ζήτησε από τον κ. Υπουργό την άμεση λήψη αναπτυξιακών μέτρων που θα αναστρέψουν το αρνητικό οικονομικό κλίμα στην περιφέρεια και τα οποία έμπρακτα θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των μεταποιητικών επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΒΒΕ θεωρεί ότι η θεσμοθέτηση της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης (ΕΜΑ) με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία αποτελούσε πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής για πολλά χρόνια και τώρα υλοποιείται, συνιστά τολμηρή απόφαση αποκέντρωσης ιδιαίτερα θετική για τις επιχειρήσεις της περιοχής μας. Ο κ. Πέντζος ζήτησε την ταχύτατη οργάνωση και στελέχωσή της, ούτως ώστε να συμβάλλει αποφασιστικά στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην υλοποίηση νέων επενδύσεων που είναι αναγκαίες για την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής στην ελληνική περιφέρεια, ειδικά κατά την τρέχουσα περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του Βορειοελλαδικού Τόξου και την άρση σημαντικών προσκομμάτων στην επιχειρηματική δραστηριότητα, ο ΣΒΒΕ πρότεινε:
1. την ενίσχυση της ρευστότητας των μεταποιητικών επιχειρήσεων, με: 

- τη θέσπιση υποχρεωτικών ρητρών στο πρόγραμμα στήριξης των τραπεζών, για την ευνοϊκή δανειοδότηση των μεταποιητικών επιχειρήσεων,
-την πληρωμή ή/και τον συμψηφισμό των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις, και, 
- την έμμεση στήριξη της χρηματοδότησης των εξαγωγών με τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος εγγυήσεων ή την προεξόφληση απαιτήσεων από ειδικό φορέα.

2. την εξυγίανση του συστήματος καθυστερημένων πληρωμών και των μεταχρονολογημένων επιταγών. Ο ΣΒΒΕ πρότεινε τη θέσπιση συγκεκριμένων κανόνων με στόχο την εξυγίανση της αγοράς και τον εξορθολογισμό της συγκεκριμένης πρακτικής, σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Επίσης, ζήτησε να προσδιορισθεί νομοθετικά η ανώτερη διάρκεια πληρωμών που δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 60 ημέρες, όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και να προβλέπονται συγκεκριμένες κυρώσεις σε περίπτωση μη τήρησης των ορίων αυτών.

3. τον ουσιαστικότερο έλεγχο της ακρίβειας στην αγορά για τη μείωση των τιμών και την ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης της περιφέρειας.

4. την αδειοδότηση των μεταποιητικών επιχειρήσεων και την αναμόρφωση της βιομηχανικής νομοθεσίας, με έμφαση στη μείωση των καθυστερήσεων και στον περιορισμό της πολυνομίας και της γραφειοκρατίας.

5. τη λειτουργία των μηχανισμών εφαρμογής του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου ελέγχου της αγοράς, που αφορούν την κυκλοφορία προϊόντων είτε χαμηλής ποιότητας, είτε απομιμήσεων, που παράγονται σε τρίτες χώρες,

6. την αναθέρμανση του κλάδου των κατασκευών και της οικοδομής, μέσω της λήψης ειδικών μέτρων όπως η μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων κατά 50% και η πλήρης απαλλαγή από την πληρωμή του για τις εισοδηματικά ασθενέστερες τάξεις, ο συμψηφισμός των υποχρεώσεων από ΦΠΑ, ΙΚΑ κλπ των εταιρειών δομικών υλικών, των τεχνικών εταιρειών κλπ με τις βεβαιωμένες οφειλές τους κράτους προς αυτές, η άρση των εμποδίων αγοράς ακινήτων από αλλοδαπούς τρίτων χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), η αποτύπωση και πολεοδόμηση ιδιωτικών και δημόσιων εκτάσεων για ανάπτυξη παραθεριστικής κατοικίας, η ένταξη νέων εκτάσεων στα σχέδια πόλεων των δήμων κλπ, και,

7. την κατάργηση ειδικών τελών και επιβαρύνσεων, όπως η κατάργηση της εισφοράς του ποσοστού 0,6 της ΑΝΕ 128 στα δάνεια, οι υποχρεωτικές δημοσιεύσεις στον τύπο, η κατάργηση της χαρτοσήμανσης με 3,6% των ταμειακών διευκολύνσεων και γενικότερα των δανείων που παρέχουν οι μέτοχοι, κλπ.

Ειδική αναφορά έγινε από τον κ. Πρόεδρο του ΣΒΒΕ στις δράσεις ενίσχυσης της διεθνοποίησης και της εξωστρέφειας του Βορειοελλαδικού Τόξου, οι οποίες κατά τον ΣΒΒΕ θα πρέπει να αποτελέσουν δράσεις άμεσης προτεραιότητας για το Υπουργείο και τη χώρα, στο πλαίσιο αλλαγής του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας. Προς τούτο πρότεινε:

Α] την απλοποίηση των εξαγωγικών διαδικασιών, με άρση των σχετικών προσκομμάτων και αντικινήτρων, μέσω:
1. του εξορθολογισμού της λειτουργίας των τελωνείων και της απλοποίησης των τελωνειακών διαδικασιών,
2. της μείωσης ή/και της κατάργησης των ειδικών τελών για εξαγωγές,
3. της επιτάχυνσης των διαδικασιών επιστροφής του ΦΠΑ για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, και,
4. του εξορθολογισμού των πάσης φύσεως ελέγχων.

Β] την έμμεση χρηματοδότηση των εξαγωγών, μέσω:
5. της παροχής εγγυήσεων προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις,
6. της προεξόφλησης απαιτήσεων εξωτερικού από εθνικό φορέα,
7. της εφαρμογής διαδικασιών εξαγωγικού factoring , και,
8. της σύναψης δανείων από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα με ευνοϊκό επιτόκιο, για την υποστήριξης της αγοράς α΄ υλών για την παραγωγή προϊόντων προς εξαγωγή.

Γ] την ενίσχυση της συνολικής προσπάθειας της χώρας για αύξηση των εξαγωγών, μέσω:
9. της απευθείας στήριξης: α) δυναμικών εξαγωγικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας (π.χ. δομικά υλικά, ενδύματα, υποδήματα, τρόφιμα, ποτά κλπ), και, β) μεμονωμένων ελληνικών προϊόντων με διεθνή αναγνωρισιμότητα και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις διεθνείς αγορές (π.χ. γούνα, ροδάκινα, ούζο, κρασί, κλπ), και,

10. της δημιουργίας προγραμμάτων προβολής ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, με στόχευση στην αύξηση της κατανάλωσής τους στις διεθνείς αγορές. Η οργανωμένη προβολή και προώθηση μεμονωμένων προϊόντων ή/και ομάδων προϊόντων στο εξωτερικό θα πρέπει να στοχεύει στη διεθνή αναγνωρισιμότητα του “Made in Greece”,

Δ] συγκεκριμένες θεσμικές μεταρρυθμίσεις για την αύξηση των εξαγωγών, ως εξής:

11. ενοποίηση των φορέων ενίσχυσης της διεθνοποίησης και της εξωστρέφειας, με τη δημιουργία ενός «κέντρου» στο Υπουργείο Εξωτερικών που ν΄ ασχολείται με την Οικονομική Διπλωματία και τη διεθνοποίηση των επιχειρήσεων. Όλοι οι φορείς του δημοσίου που ασχολούνται με το θέμα να αναφέρονται στο «κέντρο» αυτό. Συνένωση του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) και του Invest in Greece (πρώην Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων – ΕΛΚΕ). Παράλληλα να υπάρξει έμπρακτη αναβάθμιση των τμημάτων ΟΕΥ στις ελληνικές πρεσβείες στο εξωτερικό.

Αναφορικά με το υπό αναμόρφωση σχέδιο του Αναπτυξιακού – Επενδυτικού νόμου ζήτησε τη διατήρηση των κεφαλαιουχικών ενισχύσεων, τονίζοντας ότι η αποκλειστική ισχύς των φορολογικών απαλλαγών ευνοεί μόνο τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες απουσιάζουν από την Ελληνική περιφέρεια και αποκλείει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καταδικάζοντάς τες έτσι σε μείωση της ανταγωνιστικότητάς τους και σε πιθανή αναστολή της λειτουργίας τους. Για το λόγο αυτό παρέδωσε υπόμνημα με τις αναλυτικές θέσεις και προτάσεις του ΣΒΒΕ για την αναμόρφωση του υφιστάμενου Αναπτυξιακού – Επενδυτικού Νόμου.

Ακολούθως ο κ. Πέντζος παρουσίασε τη νέα σημαντική πρωτοβουλία του ΣΒΒΕ για την ανάδειξη της «Ελληνικής Αξίας» ως μέσον για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση και την επαναφορά της μεταποίησης στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πολιτικής.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Ν. Πέντζος ζήτησε να μην υπάρξει επιβολή άμεσων και έμμεσων φόρων, όπως για παράδειγμα η αύξηση του ΦΠΑ, και τη δημοσιοποίηση στο επόμενο χρονικό διάστημα δράσεων προστασίας των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v