ΕΕ προς Κτηματολόγιο: Εντάξτε έργα στο ΕΣΠΑ

Πρόσκληση για τον προσδιορισμό δράσεων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο συγχρηματοδότησης στα πλαίσια της τέταρτης προγραμματικής περιόδου 2007-2013 (ΕΣΠΑ), απηύθυναν στην Κτηματολόγιο ΑΕ οι υπηρεσίες της ΕΕ.

ΕΕ προς Κτηματολόγιο: Εντάξτε έργα στο ΕΣΠΑ
Πρόσκληση για τον προσδιορισμό δράσεων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο συγχρηματοδότησης στα πλαίσια της τέταρτης προγραμματικής περιόδου 2007-2013 (ΕΣΠΑ), απηύθυναν στην Κτηματολόγιο ΑΕ οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω του αρμόδιου Τμηματάρχη της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής, κ. Jacques Poncet.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κτηματολόγιο ΑΕ, «η πρόσκληση έρχεται ως επιστέγασμα της πιστοποίησης επιτυχούς ολοκλήρωσης του μεγάλου έργου «Υποδομή δεδομένων και Τεχνολογίας πληροφοριών για ένα σύγχρονο Κτηματολόγιο» από τους ανεξάρτητους διεθνείς εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που παρακολουθούσαν την πορεία υλοποίησης του έργου. Το έργο είχε συνολικό προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ.»

Όπως αναφέρεται, η πρόταση της ΕΕ αφορά στην επέκταση των έργων υποδομής που αναπτύχθηκαν στα πλαίσια της τρίτης προγραμματικής περιόδου 2000-2006 (Γ΄ΚΠΣ) και την επιτάχυνση της σύνταξης του κτηματολογίου στην υπόλοιπη χώρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πρόταση της ΕΕ για απευθείας συνεννόηση και συνέχιση της καλής συνεργασίας με την Κτηματολόγιο ΑΕ έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς: 

- Επιβεβαιώνει την επιχειρησιακή ικανότητα της Κτηματολόγιο ΑΕ να σχεδιάζει και να διεκπεραιώνει αποτελεσματικά συγχρηματοδοτούμενα έργα, αναγνωρίζοντάς την έτσι ως έναν από τους πλέον αξιόπιστους φορείς υλοποίησης έργων δημόσιου συμφέροντος. 
- Δημιουργεί νέες προοπτικές για την εταιρεία και το έργο του Εθνικού Κτηματολογίου στην κατεύθυνση της ανάπτυξης νέων προϊόντων και υπηρεσιών, που θα παρέχουν καλύτερη εξυπηρέτηση στους πολίτες και στο ευρύτερο φάσμα της Δημόσιας Διοίκησης.

Η Κτηματολόγιο ήδη έχει σχεδιάσει την υλοποίηση έργων τα οποία θα κατατεθούν εντός του μήνα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ, τα οποία αφορούν τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και στην διευκόλυνση των συναλλαγών των πολιτών με το Κτηματολόγιο. Συγκεκριμένα, τα έργα αυτά αφορούν στην:

α) ανάπτυξη νέων διαδικτυακών υπηρεσιών που θα διευκολύνει τους πολίτες και τους εμπλεκόμενους με το Κτηματολόγιο φορείς και επαγγελματικές ομάδες κατά τη λειτουργία του Κτηματολογίου

β) ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος για την εναρμόνιση των δεδομένων της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ με στις απαιτήσεις της οδηγίας INSPIRE για την ένταξη τους στην Εθνική Υποδομή Γεωχωρικής Πληροφορίας

γ) ανάπτυξη διεπαφών μεταξύ των συστημάτων του Κτηματολογίου και του Συστήματος Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων (LPIS) το οποίο χρησιμοποιείται για τη χορήγηση των αγροτικών επιδοτήσεων

δ) δημιουργία μιας υποδομής χωρικών δεδομένων που θα απεικονίζει με ακρίβεια τoυς οικοτόπους του Δικτύου Φύσης «NATURA 2000»

ε) ανάπτυξη ενός μοντέλου γεωειδούς για τον Ελλαδικό χώρο το οποίο θα ενσωματωθεί στο Ελληνικό Σύστημα Εντοπισμού HEPOS για να παρέχονται προς τους σχετικούς επαγγελματίες νέες διαδικτυακές υπηρεσίες προσδιορισμού υψομέτρων σε όλη την ελληνική επικράτεια

στ) στην ανανέωση των ενιαίων χαρτογραφικών υποβάθρων της χώρας

ζ) κατάρτιση δασικών χαρτών σε 11 νομούς της χώρας και ανάπτυξη του απαραίτητου σχετικού πληροφοριακού συστήματος.

Η Κτηματολόγιο ΑΕ ξεκινά άμεσα την επεξεργασία νέων προτάσεων προς ένταξη στο ΕΣΠΑ στη βάση της πρότασης της ΕΕ σε συνεργασία με τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v