Υπογραφή Κοινής Διακήρυξης του ΟΣΕΠ

Κοινή Διακήρυξη για την προώθηση της Πράσινης Ανάπτυξης υπέγραψαν οι Υπουργοί Ενέργειας των κρατών – μελών του ΟΣΕΠ, κατά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 12/10, στο Ναύπλιο.

Υπογραφή Κοινής Διακήρυξης του ΟΣΕΠ
Κοινή Διακήρυξη για την προώθηση της Πράσινης Ανάπτυξης υπέγραψαν οι Υπουργοί Ενέργειας των κρατών – μελών του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), κατά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 12 Οκτωβρίου, στο Ναύπλιο, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Οργανισμού και με κεντρικό μήνυμα «Η Μαύρη Θάλασσα γίνεται Πράσινη» (“Black Sea turns Green”).

Εκπροσωπήθηκαν Κυβερνήσεις των κρατών-μελών του ΟΣΕΠ, καθώς και των χωρών στις οποίες έχει εκχωρηθεί καθεστώς παρατηρητή.

Την έναρξη της Διάσκεψης χαιρέτισε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Η Ενεργειακή πρόκληση στις διάφορες περιβαλλοντικές, αναπτυξιακές και γεωπολιτικές της διαστάσεις, είναι ζήτημα που δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί από μεμονωμένα κράτη, αλλά υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη της διεθνούς συνεργασίας.

Θεωρούμε ότι η διεύρυνση και εμβάθυνση της συνεργασίας μας στην κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης μπορεί να προσφέρει ουσιαστικές λύσεις, σε μια περίοδο που η περιοχή μας δοκιμάζεται σκληρά από την παγκόσμια οικονομική κρίση, και που ο Οργανισμός Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου αναζητά ένα αναπτυξιακό όραμα το οποίο υπερβαίνει διαδικαστικές υποθέσεις και αποσπασματικές δράσεις και προγράμματα».

Αναφερόμενος στο βασικό μήνυμα της Ελληνικής Προεδρίας, ο κ. Μανιάτης επεσήμανε ότι στο πλαίσιο εμβάθυνσης της περιφερειακής συνεργασίας η προώθηση βιώσιμων ενεργειακών πολιτικών και ιδιαίτερα η υιοθέτηση μέτρων ενεργειακής επάρκειας και αξιοποίησης των ΑΠΕ, θα πρέπει να καταστεί κοινό μέλημα.

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης οι εκπρόσωποι των κρατών – μελών του ΟΣΕΠ συζήτησαν διεξοδικά για την ανάγκη μετάβασης της περιοχής σε μία «χαμηλής έντασης άνθρακα» ενεργειακή οικονομία, μέσω της ενίσχυσης της χρήσης φυσικού αερίου και της αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Με την υπογραφή της Διακήρυξης του Ναυπλίου, οι Υπουργοί συμφώνησαν και για τη δημιουργία ειδικού “Task Force” για την Πράσινη Ανάπτυξη, το οποίο θα λειτουργεί στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας Ενέργειας του ΟΣΕΠ.

«Στην Ελλάδα, χώρα του φωτός και της Αρμονίας, στη χώρα του Απόλλωνα, ανοίξαμε σήμερα νέους δρόμους για τις 12 χώρες μέλη. Δρόμους ισορροπίας, βιωσιμότητας και ενεργειακής επάρκειας.

Ανοίξαμε νέους δρόμους για ένα διαφορετικό μέλλον για τους λαούς των κρατών μελών» υποστήριξε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διάσκεψης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μανιάτης : «Η Διακήρυξη του Ναυπλίου διέπεται από μία αρχή: θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια των χωρών μας, με όρο την προστασία του περιβάλλοντος».

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Ναύπλιο, τα μέλη των ξένων αντιπροσωπειών είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον Αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο των Μυκηνών, ενώ σε μια κίνηση συμβολικού χαρακτήρα επισκέφθηκαν παραγωγική μονάδα φωτοβολταϊκών στην Τρίπολη.

Βασικά σημεία ομιλίας Υφυπουργού ΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτη στη Διάσκεψη των Υπουργών Ενέργειας του ΟΣΕΠ. 

• «Οι σύγχρονες εξελίξεις, όπως υπαγορεύονται από την διαρκή αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης ενέργειας, την παγκόσμια σπατάλη των ενεργειακών αποθεμάτων και φυσικά τη συνεχή επιδείνωση της περιβαλλοντικής κρίσης, επιβάλλουν την αναθεώρηση του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης που βασίζεται στην κατανάλωση υδρογονανθράκων.

Είναι αναγκαίο λοιπόν, για την αντιμετώπιση τόσο της οικονομικής όσο και της περιβαλλοντικής κρίσης, να προσανατολιστούμε στη διαμόρφωση μίας νέας αναπτυξιακής στρατηγικής. Κεντρικό ρόλο σε αυτή την στρατηγική, είτε πρόκειται για χώρες-παραγωγούς, είτε για χώρες-καταναλωτές, είτε για χώρες κομβικές στην μεταφορά ενεργειακών πόρων, έχει η υιοθέτηση μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

• «Η διαμόρφωση της νέας στρατηγικής μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά για νέες επενδύσεις, τεχνολογικές καινοτομίες και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που συμβάλλουν στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

Σήμερα ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία παγκόσμια Ενεργειακή Πρόκληση, η οποία λαμβάνει διαστάσεις περιβαλλοντικές, αναπτυξιακές και γεωπολιτικές. Αυτή η πρόκληση δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί από μεμονωμένα κράτη, αλλά απαιτεί τη συνεργασία σε διεθνές επίπεδο.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο, η διεύρυνση και εμβάθυνση της περιφερειακής συνεργασίας στην κατεύθυνση της Πράσινης Ανάπτυξης μπορεί να προσφέρει ουσιαστικές λύσεις, σε μια περίοδο που η περιοχή μας δοκιμάζεται σκληρά από την Παγκόσμια οικονομική κρίση και που η ανάγκη για συνεργασία είναι πιο επιτακτική από ποτέ».

• «Σήμερα βεβαίως δεν σταθήκαμε στις διαπιστώσεις. Προχωρήσαμε σε πράξεις. Γι’ αυτό και με μεγάλη ικανοποίηση ανακοινώνω την υπογραφή Διακήρυξης για την Πρωτοβουλία Ανάπτυξης της Πράσινης Ενέργειας στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου και τη δημιουργία Task Force για την Πράσινη Ανάπτυξη, στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας Ενέργειας του ΟΣΕΠ».

• «Η Διακήρυξη για την Πράσινη Ανάπτυξη, με την πολιτική στήριξη όλων των χωρών της ευρύτερης περιοχής του ΟΣΕΠ, φιλοδοξούμε να αποτελέσει ένα νέο δυναμικό μοχλό για την περαιτέρω εμβάθυνση της περιφερειακής ενεργειακής μας συνεργασίας, με στόχο την προώθηση περιβαλλοντικά φιλικών ενεργειακών τεχνολογιών στις χώρες μας, την ανάπτυξη νέων βιώσιμων αγορών και θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού με τη διαφοροποίηση πηγών και οδών διαμετακόμισης».

• «Πρόκειται για μία συμφωνία η οποία θέτει νέα σοβαρά καθήκοντα στα κράτη μέλη και ανοίγει καινούργιους δρόμους για την ανάπτυξη της ενεργειακής συνεργασίας στην ευρύτερη περιφέρεια».

Οργανισμός Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) – Black Sea Economic Cooperation (BSEC)
Ο Οργανισμός ΟΣΕΠ (BSEC-Black Sea Economic Co-operation) ξεκίνησε το 1992 ως άτυπη Διακυβερνητική «Οικονομική Συνεργασία του Ευξείνου Πόντου» και μετετράπη σε Διεθνή οικονομικό οργανισμό την 1.5.1999, ημερομηνία κατά την οποία ετέθη σε ισχύ ο Χάρτης του Οργανισμού, που είχε υπογραφεί τον Ιούνιο 1998 στη Γιάλτα.

Στον Οργανισμό, έδρα του οποίου είναι η Κωνσταντινούπολη, μετέχουν 12 κράτη (Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία και Τουρκία). Έντεκα από τα ανωτέρω Κράτη-Μέλη είναι ιδρυτικά, ενώ, μεταγενέστερα, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών των Κ-Μ ΟΣΕΠ (Σύνοδος Ερεβάν, 18.4.2003) αποφάσισε τη διεύρυνση του Οργανισμού, ώστε να περιληφθούν η Σερβία και το Μαυροβούνιο, καθώς και η πΓΔΜ. Η Κρατική Ένωση της Σερβίας και του Μαυροβουνίου προσχώρησε στον Οργανισμό την 14.4.2004, σήμερα όμως μετέχει σε αυτόν μόνο η Σερβία ως διάδοχο κράτος της εν λόγω Κρατικής Ενώσεως.

Σε ότι αφορά την πΓΔΜ, σε εκτέλεση των συμφωνηθέντων στην προαναφερθείσα Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, απεστάλη πρόσκληση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσχωρήσεώς της με τη διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία, στην οποία η πΓΔΜ δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί.

Καθεστώς παρατηρητού έχει εκχωρηθεί στις εξής χώρες: Αίγυπτος, Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Η.Π.Α., Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Λευκορωσία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχική Δημοκρατία και Τυνησία, καθώς επίσης και στους διεθνείς οργανισμούς “Commission on the Protection of the Black Sea Against Pollution”, “Energy Charter Secretariat” και “International Black Sea Club” (μη διακυβερνητικό).

Στην ειδική Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, που έλαβε χώρα στην Κων/πολη, στις 25.6.2007, καθεστώς παρατηρητή (και εταίρου διαλόγου –sectoral dialogue partnership) εκχωρήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή συνεργασίας μεταξύ ΟΣΕΠ-Ε.Ε. Περαιτέρω, καθεστώς εταιρικού διαλόγου (sectoral dialogue partnership) κατέχουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιορδανία, το Ιράν, το Μαυροβούνιο και η Ουγγαρία, καθώς και η Επιτροπή Δουνάβεως.

Η διακυβερνητική συνεργασία στο πλαίσιο του ΟΣΕΠ εστιάζεται κυρίως στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και επικοινωνιών, του εμπορίου και της οικονομικής αναπτύξεως, των τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών θεμάτων, της χρηστής διακυβερνήσεως και θεσμικής ανανεώσεως, της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, της προστασίας του περιβάλλοντος, της γεωργίας, της συνεργασίας στα θέματα υγείας, της συνδρομής σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, της έρευνας και τεχνολογίας, της εκπαιδεύσεως, του τουρισμού, του πολιτισμού, της διευκολύνσεως μεταφοράς προϊόντων και της απλοποιήσεως των τελωνειακών διατυπώσεων, της ανταλλαγής στατιστικών στοιχείων, καθώς και της προωθήσεως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
 
Η συνεργασία στους προαναφερθέντες τομείς προωθείται μέσω θεματικών Ομάδων Εργασίας, στις οποίες τα Κ-Μ μετέχουν μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών ή φορέων τους.

Το Ταμείο Αναπτύξεως Προγραμμάτων (ΤΑΠ-PDF) του Οργανισμού, το οποίο λειτουργεί με την υποστήριξη της Διεθνούς Γραμματείας του Οργανισμού, αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο ανάπτυξης της περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας, παρέχοντας τη δυνατότητα χρηματοδοτήσεως φορέων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα των Κ-Μ, για την εκπόνηση προ-μελετών σκοπιμότητας προγραμμάτων αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο ΟΣΕΠ (BSEC-Hellenic Development Fund) ιδρύθηκε το 2008, σε εφαρμογή δεσμεύσεως του τότε Έλληνα Πρωθυπουργού και της Υπουργού Εξωτερικών κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων των Κ-Μ του ΟΣΕΠ και την προηγηθείσα έκτακτη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών (Κωνσταντινούπολη 26.6.2007).

Το Ταμείο χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την Ελλάδα και σκοπός του είναι να αποτελέσει έναν ευέλικτο μηχανισμό υλοποίησης προγραμμάτων περιφερειακής αναπτυξιακής συνεργασίας, που θα χρηματοδοτεί προγράμματα βασιζόμενο στους στόχους της Ελληνικής αναπτυξιακής πολιτικής, τα καταστατικά και λοιπά επίσημα κείμενα του Οργανισμού ΟΣΕΠ, καθώς και το πλαίσιο κατευθυντήριων γραμμών της Επιτροπής Αναπτυξιακής Βοήθειας του Ο.Ο.Σ.Α.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v