Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Weber: Η ΕΚΤ να τερματίσει τις αγορές ομολόγων

Να τερματιστούν οι αγορές ομολόγων χωρών όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία ζήτησε ο Axel Weber, ο επικεφαλής της Bundesbank, εκτιμώντας πως δεν έχει διαπιστωθεί θετικός αντίκτυπος, ενώ προκαλούνται πληθωριστικές πιέσεις.

Weber: Η ΕΚΤ να τερματίσει τις αγορές ομολόγων
Τον τερματισμό του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων χωρών όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία ζήτησε ο κ. Axel Weber, ο επικεφαλής της Bundesbank, ερχόμενος σε ευθεία αντιπαράθεση με τους εταίρους του στη διοίκηση της ΕΚΤ.

Οι αγορές ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες αποφασίστηκαν για τη στήριξη των χωρών-μελών που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους, εκτιμάται ότι άγγιξαν τα 63 δισ. ευρώ από τον Μάιο και "θα πρέπει να καταργηθούν", δήλωσε ο κ. Weber κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη.

Ο κ.Weber επισημαίνει πως η διαφορά μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής θα έπρεπε να είναι διακριτή και συμπληρώνει: "Εξάλλου, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αγορές τίτλων είχαν κάποιον σημαντικό αντίκτυπο". "Όσο οι κίνδυνοι του προγράμματος αγοράς ομολόγων είναι μεγαλύτεροι από τα οφέλη, οι αγορές αυτών των χρεογράφων πρέπει να σταματήσουν μια και καλή", σημείωσε σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη.

Ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας αντιτίθεται σε κάθε νέα προσπάθεια τόνωσης της οικονομίας, εκτιμώντας πως το πεδίο δράσης της νομισματικής πολιτικής είναι "περιορισμένο" και προειδοποίησε ότι, εάν αναβληθεί επί μακρόν ο τερματισμός των έκτακτων μέτρων στήριξης, ενδεχομένως να δημιουργηθούν πληθωριστικές πιέσεις.

Επισημαίνεται ότι ο κ. Weber από τον Μάιο είχε ταχθεί δημοσίως κατά του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Η κίνηση αυτή είχε… νευριάσει αρκετούς εταίρους του στο τιμόνι της ΕΚΤ, καθώς η συνήθης πρακτική της ευρωτράπεζας είναι να μη δημοσιοποιούνται οι προσωπικές απόψεις.

Παρ' όλα αυτά, ο κ. Weber θεωρείται ο πιθανότερος διάδοχος του κ. Jean-Claude Trichet στο τιμόνι της ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v