Τίτλοι τέλους στο σύστημα Ήφαιστος

Κανονικά θα ξεκινήσει την Παρασκευή η διανομή πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημ. Κουσελάς και η ΟΒΕ.

Τίτλοι τέλους στο σύστημα Ήφαιστος
Τίτλοι τέλους από την 1η-1-2011 για το σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ, οπότε οι βενζινοπώλες και οι διανομείς πετρελαίου θέρμανσης θα αγοράζουν και θα διαθέτουν στους καταναλωτές πετρέλαιο θέρμανσης με μειωμένο φόρο.

Στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δ. Κουσελάς με την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών (εκκρεμεί μία ακόμα συνάντηση με τους εμπόρους) συμφωνήθηκαν τα εξής:

1. Μέχρι το τέλος του έτους δεν αλλάζει τίποτα στο υφιστάμενο σύστημα, όπου οι αγορές πετρελαίου θέρμανσης γίνονται με τον υψηλό φόρο από τους πωλητές, η διάθεση στους καταναλωτές γίνεται με τον χαμηλό φόρο και αφού υποβληθούν τα απαραίτητα παραστατικά στο σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ επιστρέφεται η διαφορά του φόρου στους πωλητές. Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι οι επιστροφές φόρου θα γίνονται εντός 48 ωρών.

2. Από την 1η-1-2011, με νομοθετική ρύθμιση, αλλάζει το σκηνικό και τόσο η αγορά από τους πωλητές όσο και η διάθεση στους καταναλωτές θα γίνονται με τον ίδιο φόρο (τον χαμηλό). «Δεν πρόκειται για κατάργηση του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ», υποστήριξε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δ. Κουσελάς, προσθέτοντας ότι όσοι διαθέτουν πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι υποχρεωμένοι να συνεχίσουν να στέλνουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και σήμερα στο ΗΦΑΙΣΤΟΣ, υπό την απειλή αφαίρεσης των αδειών τους.

3. Παράλληλα, συμφωνήθηκε η εγκατάσταση συστημάτων καταγραφής εισροών - εκροών στα πρατήρια για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.

Έπειτα από αυτές τις εξελίξεις, εκτιμάται ότι η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης από την προσεχή Παρασκευή θα ξεκινήσει χωρίς προβλήματα.

Αξίζει να σημειωθεί, άλλωστε, ότι στο τραπέζι παραμένει το σενάριο εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από το επόμενο έτος, εφόσον νωρίτερα βρεθεί λύση για τη δίκαιη καταβολή επιδόματος θέρμανσης στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες.


H ανακοίνωση του Υπουργείου σχετικά με τη συνάντηση του Υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά, και αντιπροσώπους των Ομοσπονδιών διάθεσης καυσίμων:

Ο Υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς, συναντήθηκε σήμερα σε διαδοχικές συσκέψεις με αντιπροσώπους της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος (Ο.Β.Ε.), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.) και του Συνδέσμου Εμπόρων Υγρών Καυσίμων Αττικής.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, συμφωνήθηκαν τα εξής:

1. Η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς κατά την προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης, από την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου.

2. Η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για το χτύπημα της λαθρεμπορίας και της φοροδιαφυγής με τη συνέχιση και θωράκιση της λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος «Ήφαιστος» και την εξασφάλιση της εμπρόθεσμης υποβολής των δικαιολογητικών από όλους τους εμπλεκόμενους. Σε περίπτωση που υπάρχει άρνηση έγκαιρης υποβολής των δικαιολογητικών, θα διαγράφεται από το μητρώο Διακίνησης Πετρελαίου Θέρμανσης ο βενζινοπώλης ή ο έμπορος που είναι ασυνεπής.

3. Το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία θα προωθήσει την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης εισροών - εκροών, ώστε ο έλεγχος της λαθρεμπορίας να γίνει αποτελεσματικότερος.

4. Το Υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζοντας ότι έχουν αλλάξει οι συνθήκες ρευστότητας στην αγορά, θα προχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση στην αλλαγή του τρόπου προμήθειας του πετρελαίου θέρμανσης. Από 1 Ιανουαρίου του 2011 η προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης θα γίνεται στην ίδια τιμή που πωλείται (στην ίδια την επιχείρηση από το τελωνείο). Μέχρι τότε θα συνεχίσει το υφιστάμενο σύστημα.

5. Οι επιστροφές στο μεταβατικό χρονικό στάδιο, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα γίνονται μέσω του υφιστάμενου συστήματος, με βελτίωση της χρονοεπιστροφής (δηλαδή σε δύο εργάσιμες ημέρες από την ημέρα της εκκαθάρισης).

6. Δεν θα γίνεται συμψηφισμός των ποσών επιστροφής για τις δόσεις που τρέχουν κανονικά, παρά μόνο στα ληξιπρόθεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v