Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πανελλήνιο Συνέδριο Υγείας & Ασφάλειας Εργασίας

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής & Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.) διοργανώνει το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Υγεία και την Ασφάλεια της Εργασίας» με τίτλο «η πρόληψη συμφέρει όλους».

Πανελλήνιο Συνέδριο Υγείας & Ασφάλειας Εργασίας
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής & Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.) διοργανώνει το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Υγεία και την Ασφάλεια της Εργασίας» με τίτλο «η πρόληψη συμφέρει όλους». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Hilton, στις 29 και 30 Νοεμβρίου 2010 με κύριο θέμα την πρόληψη.

Το συνέδριο έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυρίου Καρόλου Παπούλια, και έχει την Υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Στόχος του συνεδρίου είναι, όχι μόνο να καταδείξει τη σημασία της πρόληψης στην αποτελεσματική αποτροπή των ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών, αλλά, κυρίως, να συμβάλει στη δημιουργία μίας νοοτροπίας πρόληψης, η έλλειψη της οποίας είναι έκδηλη σε όλες μας τις δραστηριότητες με τεράστιο ατομικό και κοινωνικό κόστος.

Απευθύνεται στους εργοδότες, τους εργαζομένους, τους συνδικαλιστές, στα μέλη των επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, στους ασφαλιστικούς φορείς, τους τεχνικούς ασφάλειας και τους ιατρούς εργασίας, στην ερευνητική κοινότητα, στους φοιτητές, καθώς και σε κάθε επαγγελματία του χώρου.

Την συμμετοχή τους στο συνέδριο, ως κύριοι ομιλητές, έχουν επιβεβαιώσει οι κάτωθι επιφανείς ξένοι επιστήμονες του κλάδου:

Dr. Markku V.P. Aaltonen, DSc(Eng)
Team Leader, Promotion of Occupational Safety, Expertise Centre for Human Factors at Work, Finnish Institute of Occupational Health (FIOH), Finland
Prof. Nicholas A. Ashford
Professor of Technology and Policy, Massachusetts Institute of Technology,USA
Stephen Bevan
Director, The Work Foundation
Prof. Marc de Greef
Managing Director, Prevent, Institute for Occupational Safety and Health, Brussels, Belgium
Dr. Stavroula Leka, CPsychol FRSPH
Associate Professor in Occupational Health Psychology, Director, Postgraduate programme in Occupational Health Psychology, WHO Programme Manager, Institute of Work, Health & Organisations, University of Nottingham, UK
Dr. Christa Sedlatschek
INQA Director, Federal Institut for Occupational Safety and Health, Berlin, Germany

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα αναπτυχθούν απόψεις στα εξής θέματα: 

* η σημασία της πρόληψης (ανάδειξη αφενός του κοινωνικοοικονομικού κόστους για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές από την απουσία μέτρων και πολιτικών πρόληψης σε επίπεδο επιχείρησης, κλάδων, περιοχών και συγκεκριμένων κινδύνων και, αφετέρου του οφέλους από την εφαρμογή τέτοιου είδους μέτρων και πολιτικών) 
* η πρόοδος της έρευνας και της τεχνολογίας στον τομέα της πρόληψης των κινδύνων για την Υ.Α.Ε. (μεθοδολογίες παρακολούθησης των θεμάτων Υ.Α.Ε., καταγραφή εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, μέτρα πρόληψης, καινοτομίες, εγγενής ασφάλεια)
 * η συμβολή του νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου της Υ.Α.Ε., καθώς και τα προβλήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή του 
* η ένταξη των θεμάτων Υ.Α.Ε. σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και η αναβάθμιση εκείνων που αφορούν στην εκπαίδευση των εργαζομένων, με στόχο τη δημιουργία μίας νοοτροπίας πρόληψης 
* ο ρόλος του κράτους, των κοινωνικών εταίρων, των ασφαλιστικών φορέων και της ερευνητικής κοινότητας 
* η ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου 
* ιδιαίτερα θέματα που σχετίζονται με την εφαρμογή μέτρων πρόληψης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 
* διασύνδεση εργασιακού και ευρύτερου περιβάλλοντος 
* οι επιπτώσεις που δημιουργεί η σημερινή οικονομική κρίση στις συνθήκες εργασίας 
* αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, δυσκολιών και αδυναμιών της σημερινής κατάστασης.

Το συνέδριο υποστηρίζεται ενεργά από το The Work Foundation που είναι ο Πλατινένιος Χορηγός, καθώς και την εταιρεία ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ – Ανώνυμος Γενική Εταιρεία Τσιμέντων, που είναι ο Χρυσός Χορηγός του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v