ΣΕΒ: "Γραμμή άμυνας" τα μέτρα για ανεργία

Το νέο πρόγραμμα δράσεων για την ανεργία είναι εκτεταμένο και πολύπλευρο και συνιστά έτσι αναμφίβολα μία γραμμή άμυνας στο πρόβλημα, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

ΣΕΒ: Γραμμή άμυνας τα μέτρα για ανεργία
Το νέο πρόγραμμα δράσεων για την ανεργία είναι εκτεταμένο και πολύπλευρο και συνιστά έτσι αναμφίβολα μία γραμμή άμυνας στο πρόβλημα, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος.  

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της σημερινής (19.10.2010), συνάντησης των κοινωνικών εταίρων και φορέων, με τον Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Α. Παπανδρέου, με θέμα τις βασικές προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της ανεργίας και δράσεις για τη διατήρηση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:

«Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2009 ο ΣΕΒ είχε εκφράσει την αγωνία του για το διογκούμενο πρόβλημα της ανεργίας, καθώς η κρίση άρχισε να ξεσπά με λουκέτα και απολύσεις στον ευάλωτο ιδιωτικό τομέα. Είχαμε προτείνει με επιμονή μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα – ανάχωμα στην ανεργία, απέναντι στα οποία η τότε κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν ανταποκρίθηκαν.

Εξάλλου, και η ΓΣΕΕ απέρριψε αυτομάτως τότε την πρότασή μας να συνυπογράψουμε, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ΕΓΣΣΕ, ένα ευρύτερο κοινωνικό συμβόλαιο για την προστασία των δυνάμεων εργασίας και των θέσεων απασχόλησης.

Ο ΣΕΒ δεν επιχαίρει, λυπάται που η αγωνία του επιβεβαιώθηκε από τις εξελίξεις. Σήμερα, ο ιδιωτικός τομέας αιμορραγεί και η αιμορραγία αυτή μεταφράζεται σε καθημερινά λουκέτα και απολύσεις. Η ανεργία τείνει να προσλάβει τη μορφή παλιρροϊκού κύματος –απέναντι στο οποίο είμαστε, για μια ακόμη φορά, Επιμηθείς και όχι Προμηθείς…

Το νέο πρόγραμμα δράσεων για την ανεργία, που με κοινωνική ευαισθησία παρουσίασε σήμερα ο πρωθυπουργός, είναι εκτεταμένο και πολύπλευρο. Συνιστά έτσι αναμφίβολα μία γραμμή άμυνας στο πρόβλημα της ανεργίας. Εκφράζω την ελπίδα ότι οι προβλεπόμενες δράσεις δεν θα αποδειχθούν σάκοι με άμμο μπροστά στην ανεργιακή πλημμυρίδα. Και το λέω αυτό γιατί πολλά αντίστοιχα –αν και όχι τόσο φιλόδοξα– προγράμματα στο παρελθόν υστέρησαν στη διαδικασία υλοποίησης τους. Ως γνωστόν, εκείνο που παραδοσιακά πάσχει στην Ελλάδα είναι η εφαρμογή στην πράξη των όποιων εξαγγελθέντων μέτρων –όπως και νόμων…

Είναι σημαντικό λοιπόν, να συνεισφέρουμε όλοι με επιμέλεια και συνέπεια ώστε να εξασφαλίσουμε σωστή και αποτελεσματική διαχείριση. Και αυτή πρέπει να ξεκινήσει με μια απολογιστική αξιολόγηση των πάσης φύσεως επιδομάτων και ενισχύσεων που παρέχει ο ΟΑΕΔ.

Τα προγράμματα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού αποτελούν ένα πιο σύγχρονο και πιο αποτελεσματικό μέτρο αντιμετώπισης της ανεργίας –και σε αυτό θεωρώ ότι θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση. Αντίστοιχα, θα προσδοκούσα μεγαλύτερο βάρος στα προγράμματα εργασίας για νέους έως 24 ετών, όπου η ανεργία είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Η αλήθεια ωστόσο, που δεν επιτρέπεται να παραγνωρίζουμε, είναι ότι τα όποια αμυντικά μέτρα κατά της ανεργίας, όσο ορθά κι αν είναι, όσο γενναιόδωρα κι αν μπορούν να γίνουν, κινδυνεύουν να αποδειχθούν μικρής εμβέλειας και περιορισμένης αποτελεσματικότητας μπροστά στο μέγεθος της κρίσης. Το μόνο ουσιαστικό αντίδοτο στην ανεργία, στην ύφεση, στην κοινωνική καθίζηση, είναι η ανάπτυξη. Κι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση.

Πρέπει λοιπόν όλο το βάρος να πέσει σε επιθετικές πολιτικές που να δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης. Κι αυτό σημαίνει:

• Μείωση της φορολογίας που στραγγαλίζει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, με ταυτόχρονη εντατικοποίηση της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
• Δραστική περικοπή της κρατικής σπατάλης και της κρατικής παρέμβασης, ώστε να δοθεί η δυνατότητα αύξησης των δημόσιων επενδύσεων.
• Διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος …fast track για την καινοτόμο Ελληνική επιχειρηματικότητα –και όχι μόνο για τους ξένους μεγαλοεπενδυτές– ώστε να κατεδαφιστεί ένα παγιωμένο στη χώρα μας αντιεπιχειρηματικό καθεστώς, το οποίο εγώ χαρακτηρίζω επιχειρηματικό Μεσαίωνα!

Η κρατικοδίαιτη, επιδοτούμενη, πελατειακή δυσανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών διαιωνίζει σήμερα την κρίση και τα ελλείμματα, διογκώνει την ανεργία, ακυρώνει τις δουλειές και το μέλλον μας. Αυτό το έχετε καταγγείλει πρώτος εσείς, κύριε Πρόεδρε, επανειλημμένα και πειστικά.

Από την ιδιωτική οικονομία μπορεί να προέλθει η νέα μορφή ανάπτυξης–εξωστρεφής, ανταγωνιστική, σταθερή, βιώσιμη– που χρειάζεται ο τόπος. Αυτήν την ανάπτυξη πρέπει να ενθαρρύνουμε, για να αποθαρρύνουμε οριστικά την ανεργία.»

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ προέβη στην ακόλουθη δήλωση στα ΜΜΕ, αμέσως μετά τη συνάντηση:

«Σε αυτές τις δύσκολες μέρες είναι σημαντικό ότι υπάρχουν πρωτοβουλίες για την στήριξη της εργασίας. Κι αυτό είναι ένα πρόγραμμα εκτεταμένο και πολύπλευρο. Δεν υπάρχουν δυστυχώς όμως λύσεις … fast track στο κύμα των λουκέτων και της ανεργίας. Η μοναδική ουσιαστική λύση είναι η ανάπτυξη. Και ανάπτυξη μπορεί σήμερα να υπάρξει μόνο με δραστική περικοπή της κρατικής σπατάλης και της κρατικής παρέμβασης, με τη μείωση των φόρων και την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με τη διαμόρφωση ενός fast track περιβάλλοντος για την καινοτόμο ελληνική επιχειρηματικότητα.

Αυτές τις προϋποθέσεις ανάπτυξης πρέπει να απαιτήσουμε ως κοινωνία και να υλοποιήσει η Πολιτεία.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v