Βιβλίο για τα αίτια κατάρρευσης των Τραπεζών

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις GUTENBERG το βιβλίο των κ.κ. Δημήτρη Σπαρτιώτη και Γιάννη Στουρνάρα με τίτλο: "Τα θεμελιώδη αίτια της κατάρρευσης των Τραπεζών και των Χρηματοπιστωτικών Αγορών".

Βιβλίο για τα αίτια κατάρρευσης των Τραπεζών
Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις GUTENBERG το βιβλίο των κ.κ. Δημήτρη Σπαρτιώτη και Γιάννη Στουρνάρα με τίτλο: "Τα θεμελιώδη αίτια της  κατάρρευσης των Τραπεζών και των Χρηματοπιστωτικών Αγορών".

Το βιβλίο πραγματεύεται τα θεμελιώδη αίτια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-2008. Η κρίση αυτή, που το τέλος της δεν έχουμε δει ακόμα, έχει χαρακτηριστεί ως η δεύτερη χειρότερη μετά από τη Μεγάλη Ύφεση του 1930. Αφορμή για την κρίση του 2007 αποτέλεσε η κατάρρευση της αγοράς των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης (subrime mortgages), η οποία γρήγορα επεκτάθηκε σε όλο το χρηματοπι- στωτικό σύστημα και στην πραγματική οικονομία.

Τα πραγματικά αίτια όμως βρίσκονται αλλού, και δεν εντοπίζονται μόνο σε οικονομικούς λόγους, αλλά και σε γεωπολιτικούς, με την ανάδειξη νέων παγκόσμιων δυνάμεων όπως η Κίνα, που άλλαξαν τις υπάρχουσες οικονομικές αλλά και γεωπολιτικές ισορροπίες.

Σκοπός του βιβλίου είναι η αναλυτική παρουσίαση των βασικών αιτίων της κρίσης. Το πρώτο μέρος ασχολείται με τις νέες μορφές πιστωτικών ιδρυμάτων και αγορών, το ρόλο της διατραπεζικής διαμεσολάβησης και τους κινδύνους που δημιουργεί, καθώς και με τη σημασία της ρευστότητας για την αποτίμηση αξιών. Το δεύτερο μέρος ασχολείται με τον πιστωτικό κίνδυνο, τα παράγωγα προϊόντα και τα ασφάλιστρα πιστωτικού κινδύνου (CDS), τη μόχλευση, τα υποδείγματα αξιολόγησης κινδύνων καθώς και με το ρόλο των οίκων πιστωτικής αξιολόγησης.

Το καταληκτικό κεφάλαιο του βιβλίου, εν είδει επιλόγου, συνοψίζει τα αίτια της κρίσης: Μακροοικονομικές ανισορροπίες, απορύθμιση, μόχλευση, ανεπαρκής εκτίμηση κινδύνου, δημιουργική λογιστική, κίνητρα και αποδοχές. Αναφέρονται επίσης ορισμένες προτάσεις που συζητούνται επί του παρόντος για το κανονιστικό πλαίσιο εποπτείας και ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Αν και πολλά από τα θέματα είναι τεχνικά, το βιβλίο είναι γραμμένο με τρόπο που να μπορεί να διαβαστεί τόσο από κάποιον που δεν θέλει να υπεισέλθει σε τεχνικές λεπτομέρειες, όσο και από κάποιον που θέλει να ακολουθήσει, με τα ανάλογα μαθηματικά, τις τεχνικές πτυχές των θεμάτων που αναλύονται.

Διαβάζοντας τα κεφάλαια με τη σειρά που παρατίθενται, ο αναγνώστης με βασικές γνώσεις χρηματοοικονομικής μπορεί, φτάνοντας στο τέλος του βιβλίου, να έχει αποκτήσει μια ευρεία εικόνα των αιτίων μιας κρίσης και των μηχανισμών που οδηγούν στο ξέσπασμά της και, ειδικότερα, του πώς τα αίτια αυτά επηρέασαν την κρίση του 2007/2008.

Ωστόσο, τα κεφάλαια έχουν γραφτεί ώστε να μπορούν να διαβαστούν και ανεξάρτητα, όσο αυτό είναι εφικτό, από κάποιον που επιθυμεί να εστιάσει επιλεκτικά σε πιο συγκεκριμένα θέματα. Για τον αναγνώστη που επιθυμεί μεγαλύτερη ανάλυση, υπάρχουν σχετικά τεχνικά παραρτήματα στο τέλος των κεφαλαίων.

Ο Δημήτρης Σπαρτιώτης είναι μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών και πληροφορικής, με μεταπτυχιακές σπουδές στη χρηματοοικονομική. Σήμερα είναι ερευνητής σε χρηματοοικονομικά μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Columbia.

Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v